Tarmo Kankare nauttii elämästä joka päivä

0
Tarmo Kankare mökkeilee Yläneen Elijärven rannoilla.Järvenselällä lipuva liikkuva laituri on saanut yhden ja toisen ranta-asukkaan hieraisemaan silmiään.

ORIPÄÄ. Tarmo Kankaretta hieman harmittaa, että haastattelu joudutaan tekemään puhelimitse. Mies on nimittäin tottunut hoitamaan asioita kasvotusten. Riskiryhmään kuuluvana Kankare kuitenkin tyytyy noudattamaan koronaviruksen aiheuttamia poikkeusolojen rajoituksia. Vaikka ei hän koronavirukseen kuolemista pelkää, kuolema kun on käynyt pariin otteeseen jo lähellä ja opettanut jotain arvokasta.

–Nautin joka päivä elämästä, Kankare sanoo.

Kankare on ollut eläkkeellä alta viisikymppisestä pistettyään ensin lääkäreille viisi vuotta eläkkeellä jäämistä vastaan. Lopulta yrittäjänä työuransa tehneen miehen oli luovutettava. Oloneuvokseksi hän ei kuitenkaan suostunut jäämään, vaan on voimiensa mukaan pyrkinyt olemaan poikansa yrityksessä ja muutenkin ihmisille avuksi. Hän on muun muassa aktiivisesti ollut mukana kunnan järjestämissä talkootöissä, kuten latujen lumetuksessa ja kuntoportaiden tekemisessä.

–Pojan yrityksessä olen ollut mukana 20 vuotta ja häirinnyt ammattitaitoista työvoimaa, huumoriin taipuvainen Kankare sanoo.

Oman yrittäjäuransa aikana hän toteaa tehneensä lähes kaikkea muuta paitsi lentäneensä. Sekin kuulemma johtuu vain siitä, ettei kukaan antanut konetta käyttöön.

–Ei se yrittäminen ihan aina yrittämiseksi jäänyt, mutta suurin osa, Kankare sanoo todeten kuitenkin, että yrittäjäkin joskus jotain aikaa saa.

Haaveena ikämieskisat

Kankare joutui yrittäjänä kokemaan myös huonoja aikoja, mutta elämälle hän ei ole katkeroitunut. Päinvastoin Kankare sanoo olevansa tyytyväinen elämäänsä. Ainoastaan ehkä se on jäänyt kaivelemaan, että lasten ollessa pieniä kaikki aika meni töissä.

–Harmittaa, kun urheilussa en ollut vanhempana kannustamassa.

Aikanaan lapsena ja nuorena miehenä Kankare harrasti itsekin aktiivisesti urheilua. Naapurin Esa ja Pertti Liinoja johdattivat ja ohjasivat terveellisen elämän pariin.

–Kai sieltä jotain piirinmestaruuksia ja liiton mitaleitakin tuli, lisänimen ”Moukari” ansainnut Kankare sanoo vaatimattomasti.

Urheiluharrastus loppui moottoripyöräkolarissa katkenneeseen jalkaan. Tai sitten siihen, että mopot ja tytöt alkoivat kiinnostaa enemmän. Nyt 45 vuoden treenitauon jälkeen Kankare haaveilee osallistumisesta ikämiessarjan kisoihin.

–Ehkä voisin jopa pärjätä, hän arvioi ja toteaa, että urheilussa menestyminen auttaa elämän muilla saroilla.

Ja saisihan siinä liikuntaakin.

Liikuntahallin puolestapuhuja

Pertti Liinojan houkuttelemana Kankare lähti mukaan myös kunnallispolitiikkaan. Valtuustokausien määrää Kankare ei ole välittänyt laskea, tärkeämpää on ollut muistaa rouvan syntymäpäivä. Kausia on takana mahdollisesti kolme. Tuleeko neljättä, sitä Kankare empii.

Valtuustoon Kankare on tullut valituksi vasemmistoliiton riveistä, mutta sitoutumattomana.

–En ymmärrä puoluepolitiikkaa kuntatasolla ollenkaan. Mielestäni voisi olla yksi yhteinen Oripää-puolue, hän sanoo arvellen kuitenkin ajattelevansa vasemmistolaisesti.

–Tasa-arvo on aina ollut minulle tärkeä asia.

Valtuutettuna Kankare näkee tehtäväkseen kuunnella kuntalaisia. Isoimpina saavutuksina hän pitää liikuntahallia.

–Puhuin sen puolesta niin paljon joka puolella.

Kaikki eivät Kankareen mukaan nähneet tarvetta liikuntahallille, vaan osan mielestä kunnan hienot maastot olisivat riittäneet. Hän myös joutui huomauttamaan, ettei hallia itselleen olisikaan rakentamassa vaan kunnan lapsiperheille.

–Parhaan kykyni, mutta en kaikkien mielen mukaan, olen toiminut, Kankare summaa.

Kankare myöntää ajattelevansa asioita helposti yritysten kannalta. Hänelle onkin sanottu, ettei kunta ole yritys. Kankare on toista mieltä: kunta on hänen mielestään Oripään suurin yritys.

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Tarmo Kankareen kehui Janne Paju. Seuraavaksi sarjassa esitellään Kankareen kehuma henkilö.