Auranmaan kouluissa odotetaan kouluun paluusta parempia ohjeita

0
Koulut siirtyivät etäopetukseen maaliskuun 18. päivä parin päivän varoitusajalla. Lähiopetukseen paluussa on tarkoitus noudattaa varovaisuutta, jonka johdosta opetusta tulisi porrastaa. Lähiopetukseen palataan lähes kahden kuukauden tauon jälkeen 14. toukokuuta.

AURANMAA. Auranmaan peruskouluissa odotellaan valtiovallalta tarkempia ohjeistuksia kouluun paluusta. Lähiopetukseen palataan 14. toukokuuta.

Pöytyällä sivistystoimi kokoontuu tänään tiistaina yhdessä teknisen toimen ja ruokapalvelujen kanssa linjaamaan, miten lähiopetus käytännössä toteutetaan.

–Toivon, että valtiovallalta tulee hyvä ohjeet, Riihikosken yhtenäiskoulun rehtori Minna Savo sanoo ja huomauttaa, että koulukyytikunnissa valtiovallan edellyttämä opetuksen porrastus on isompi homma kuin kaupungeissa.

Auran yhtenäiskoulun rehtori Ville Koukissa valtiovallan keskiviikkoinen päätös herätti närkästystä.

–Annetut ohjeet kouluun paluusta kuvastavat hyvin sitä, ettei heillä ole mitään käsitystä, miten koulu toimii, Kouki sanoo.

Kouki huomauttaa, ettei kouluilla ole käytettävissään ylimääräisiä tiloja eikä henkilöstöä opetuksen sekä ruokailun porrastamiseen ja hajauttamiseen.

–Ymmärrän päätöksen periaatteelliset tavoitteet, mutta nyt opettajista on tehty päihde-, mielenterveys-, kuntoutus- ja sosiaalialan ammattilaisia. Perusteet lähiopetukseen paluuseen eivät ole kasvatuksellisia eikä opetuksellisia, hän sanoo ja toteaa, etteivät lapset palaa kahdeksi viimeiseksi kouluviikoksi lähiopetukseen samanlaisina kuin he olivat etäopetukseen siirtyessään.

Koukin mukaan etäopetuksesta aiheutuneesta stressistä palautuminen vie aikansa. Hän ei siis usko, että oppilaat ovat isojen muutosten jälkeen kovin nopeasti kykeneväisiä vastaanottamaan opetusta.

Myös Kosken seudun yläasteen rehtori Jouni Karvonen toteaa jääneensä odottamaan tarkempia ohjeita kouluun paluusta. Sivistystoimi ja koulun johtoryhmä pohtii askelmerkkejä ensi viikolla.

–Jos lukio jää etäopetukseen, se antaa meille hieman väljyyttä opetuksen järjestämiseen, Karvonen pohtii.

Karvonen on sikäli tyytyväinen, että kouluun paluun järjestelyyn on sentään kaksi viikkoa aikaa.

–Etäopetukseenhan siirryttiin käytännössä kahdessa vuorokaudessa, hän muistuttaa.

Myös Savo on luottavainen, että asiat saadaan järjestymään.

–Opettajien keskuudessa on sitä henkeä, että tämä on kuitenkin niin lyhyt aika, että eiköhän jotain keksitä.

Syksyllä toimintansa aloittaneen Riihikosken yhtenäiskoulun vuosi on Savon mukaan ollut kaikkinensa niin erikoinen, että viime hetket muutokset ikään kuin sopivat lukuvuoden päätteeksi.

–Ylimääräistä työtä tästä toki tulee taas paljon.

Kouki puolestaan toteaa, että työtä tässä vain tarvitaan, jotta asiat saadaan rullaamaan. Tuntikehysten mukaista opetusta ei hänen mukaansa kuitenkaan pystytä järjestämään. Sekä Savolle että Koukille oli jo torstaihin mennessä tullut yhteydenottoja huolestuneilta vanhemmilta.

–Lomaa voidaan myöntää, mutta silloin opetusvastuu siirtyy puhtaasti vanhemmille, Kouki toteaa niille, jotka suunnittelevat, että lapset jäävät lähiopetuksen alkaessa edelleen kotiin.