Marttilan ja Kosken terveysasemien sulku pitkittyy

0
Marttilan lääkärin vastaanotolle saa aikoja kesäkuun 3. ja 24. päivä. Muutoin terveysasema pysyy suljettuna ainakin elokuun puoliväliin.

MARTTILA. Marttilan kunta edellyttää, että Marttilan terveysasema avataan mahdollisimman pian elokuussa. Koronapandemian aiheuttamien järjestelyjen vuoksi Marttilan ja Kosken terveysasemat ovat olleet suljettuna maaliskuun lopulta alkaen. Härkätien terveyspalveluissa on päätetty, että poikkeusjärjestelyjä jatketaan koko kesän ajan. Epidemiatilanteen pysyessä rauhallisena järjestelyjen purkaminen voidaan aloittaa elokuun puolivälistä lähtien.

Marttilassa katsotaan, ettei terveysasemien toiminnan supistaminen näin pitkäksi ajaksi ole yhteistoimintasopimuksen mukaista, eikä päätöstä voida tehdä kuulematta yhteistoiminta-alueen kuntia asiassa. Marttilalaisten kokemusten perusteella aikoja on ollut hankala saada erityisjärjestelyjen aikana Tarvasjoelle perustetulle lähiaikavastaanotolle.

Härkätien terveyspalveluiden vt. terveyspalvelujohtaja Vesa-Matti Leinonen on perustellut sulkujen pitkittämistä muun muassa sillä, että rajoitusten purkaminen voi aiheuttaa uuden koronainfektion epidemiahuipun kesä-heinäkuussa. Leinonen toteaa, että vaivalla Liedon terveyskeskukseen perustetun infektiovastaanoton, vahvistetun Tarvasjoen vastaanoton ja Marttilan mobiiliyksikön toimintaa ei voida ylläpitää nykyistä 15 henkilöä pienemmällä henkilökuntamäärällä. Hän muistuttaa, että työntekijöiden kesälomat on joka tapauksessa pidettävä.

–Mikäli toiminnot ajettaisiin nyt alas, niiden uudelleen pystyttäminen heinäkuussa kesken lomien olisi äärimmäisen vaikeaa.

Marttilan kunnanhallitus pitää ymmärrettävänä, että tilanteen ollessa akuutti epidemian varalta päätöksiä tehtiin nopealla valmistelulla. Tilanteen pitkittyessä yhteisen valmistelun merkitys kuitenkin kunnanhallituksen mukaan korostuu, eikä kunnissa olevia palveluita koskevia heikennyksiä voida tehdä yksipuolisilla päätöksillä ja ilmoitusmenettelyllä.

–Jos marttilalaiset ja koskelaiset ohjataan asioimaan Tarvasjoella kesän aikana, tulee terveyspalveluissa huolehtia siitä, että aikoja on siellä saatavilla. Myös mobiiliyksikön sujuvasta toiminnasta on huolehdittava, kunnanhallitus lausuu.

Kunnanhallitus myös muistuttaa, että niin valtakunnallisesti kuin oman sairaanhoitopiirin alueella on kehotettu huolehtimaa poikkeusolojen aikana normaalin terveydenhuollon toiminnasta ja siitä, ettei epidemiaan varautuminen aiheuta väestön terveyden vaarantumista tai terveyspalveluiden ruuhkautumista epidemiatilanteen päätyttyä.

Kesäkuulle aikoja

Poikkeusjärjestelyjen aikana Marttilan terveysasemalle on saatu järjestymään kaksi vastaanottoaikaa kesäkuulle. Liedon kunnasta on ilmoitettu, että Marttilan terveysasema pidetään avoinna keskiviikkoina 3.6. ja 24.6. Ajat ovat tulleet tällä viikolla varattavaksi.