Marttilan koululla alkaa kesäkuussa sisäilmaremontti

0
Marttilan koulun korjaustyöt alkavat kesäkuun alussa. Kuva: Marika Timonen.

MARTTILA. Marttilan koulun tiloissa tehdään kesäkuussa alapohjan korjauksia, joilla on tarkoitus ennaltaehkäistä sisäilmaongelmia.

Tutkimuksissa esille tulleet koulun kosteusongelmat ovat Marttilan tekninen johtaja Kirsi Halkolan mukaan paikallisia, mutta sisäilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa oireiluja herkistyneimmille ihmisille.

Koulu ja esikoulu toimivat tiloissa normaaliin tapaan toukokuun loppuun asti. Sisätilojen korjaustyöt alkavat kesäkuun alussa, jolloin esikoulun päiväkotiryhmä Esikko siirtyy Huvilan tiloihin.

Koululla on pitkin vuotta tehty tutkimuksia, jotta sisäilman laatua voitaisiin parantaa. Ilmanvaihdon tehostaminen on tuonut parannusta tilanteeseen. Viimeisimmät tutkimukset pistettiin alulle koulun työntekijän oireilun perusteella. Kohonneita kosteuslukemia ilmeni kantavien seinien kohdalla tiiviin lattiapinnoitteen alla.

–Lisäksi tekninen toimi on selvittänyt sade- ja hulevesijärjestelmien ja rakennuksen viemäröinnin toimintakunnon.

Kosteusmittausten, aistinvaraisten havaintojen ja muovimaton VOC-näytteen perusteella muovimatto ja mattoliimat ovat vaurioituneet betonin alkalisen kosteuden vaikutuksesta kantavan väliseinän vieressä.

–Muovimaton kemiallisen hajoamisen takia sisäilmaan voi päästä kaasumaisia epäpuhtauksia, jotka voivat herkistyneimmille ihmisille aiheuttaa oireiluja.

Otettujen mikrobinäytteiden perusteella ei ole kuitenkaan viitteitä homeisiin tai muihin mikrobeihin. Myöskään mineraalikuituja ei ole kulkeutunut huoneilmaan.

–Kosteusongelmat ovat paikallisia ja kastuneet alueet pieniä, minkä vuoksi niiden sisäilmavaikutus on todennäköisesti melko pieni, Halkola arvioi.