Partio sujuu etänäkin: Auran Eräkurjet järjesti etäyöretken

0
Etäpartiovälineenä toimii useimmiten kännykkä, kannettava tietokone tai tabletti. Ohjeita pystyy antamaan videoyhteydellä ihan hyvin, mutta se ei vedä vertoja kasvokkain tapahtuvalle toiminnalle. Kuva: Karoliina Koliseva

AURA. Harrastusten vetäjät ovat joutuneet koville, sillä monta asiaa on hankala vetää ja tehdä etänä. Auran Eräkurjet, kuten kaikki partiolaiset, ovat olleet tauolla kasvokkain partioinnista jo yli kuukauden. Hallituksen kokoukset on järjestetty etäkokouksina ja ryhmäjohtajat ovat hyvin itsenäisesti saaneet päättää, millaista toimintaa etänä on voitu järjestää. Eräkurkien lippukunnanjohtaja Hanna Lammela vetää itse sudenpenturyhmää eli kaikista pienimpiä partiolaisia.

–Olemme aktiivisessa yhteistyössä vanhempien kanssa lähetelleet joitain etätehtäviä, joita he ovat sitten tehneet ja palautelleet meille vanhempien WhatsAppin kautta takaisin. Siellä on muun muassa tutkittu linnunlaulua netistä ja sitten koitettu kotipihalla tunnistaa niitä samoja ääniä. Sudarit on haastettu myös päivän hyviin töihin.

Pääsiäisen aikaan partiolaiset kyhäsivät aika nopealla aikataululla aarteenmetsästyksen pystyyn Auran keskustaan.

–Kierroksen aikana piti ratkoa sellainen sana-arvoitus, johon sai vinkkejä rasteilta. Arvoituksen ratkettua sai hakea yhden johtajan takapihalla olevasta ämpäristä yhden suklaamunan. Yli 40 munaa oli hävinnyt eli aktiivisesti arvoitusta oli ratkottu, Lammela iloitsee.

–Kyllä kasvokkaista partiotoimintaa kaivataan kovasti jo. Ainakaan toistaiseksi ei olla lähdetty pienten kanssa mihinkään Skype-yhteyksiin. Vanhemmilta on tullut jonkin verran positiivista palautetta videotervehdyksistä, joita läheteltiin lapsille. Niitä toivottiin enemmänkin.

Löytöretkeilijät valloittivat uusia alueita

Karoliina Koliseva ja Anni Mattila järjestivät tarpojaryhmilleen eli 13–15-vuotiaille etäyöretken.

–Päätettiin melkein heti ottaa teemaksi löytöretket ja haastettiin retkeilijät tutkimaan erilaisia uusia ja valloittamattomia maita. Jokainen tutki tässä kehystarinassa omaa uutta maataan, johon heidät oli lähetetty retkeilemään, Koliseva kertoo tyttöjen omasta ideasta.

Etäyöretken tietyt aikataulut oli sovittu etukäteen ja yhteyttä pidettiin Skypellä ja WhatsAppilla.

–Ensin löytöretkeilijöiden piti tietenkin rakentaa uudisraivaukselleen joku asumus ja he tekivätkin koteihinsa majat, joissa sitten yövyttiin. Ruokailusta oli laitettu etukäteen jo suositus, jotta kaikilla olisi tarpeet valmiina. Haastettiin retkeilijät tekemään yhdessä perheen kanssa lämpimiä voileipiä ja kynttilällä lämmitettyjä vaahtokarkkeja. Seuraavana päivänä rakennettiin vielä porkkanapillejä, joista osa sai ihan äänenkin ulos. Omani ei kyllä onnistunut, mutta ei se haitannut, Koliseva nauraa.

Nuorten naisten idea tuli tarpeeseen ja heti saman tien oli toivottu jo uutta etäyöretkeä. Puuhaamisen tarve on varmasti osalla kova ja mielessä siintää kesän partioleirit, jotka hyvin todennäköisesti perutaan.

–Suomen Partiolaiset ovat linjanneet, että kevät ollaan nyt tauolla. Piirileirin pitämisestä päätetään pian. Meidän oma kesäkuuksi suunniteltu leiri tullaan todennäköisesti siirtämään myöhempään kesään, Lammela pohtii.
Tuomas Honkasalo