Pöytyän talouspaketti tuli valmiiksi – Kunnanvaltuusto päättää säästöistä juhannuksen jälkeen

0
Ikäihmisten palvelujen uudelleenjärjestely on yksi osa Pöytyän säästösuunnitelmia.

PÖYTYÄ. Pöytyän talouden tasapainottamistyöryhmä on tehnyt työtä käskettyä ja laatinut tasapainottamispaketin vuosille 2020–2022. Kunnanhallituksen käsittelyyn kokonaisuus menee 1. kesäkuuta ja valtuustokäsittelyyn juhannuksen jälkeen 22. kesäkuuta.

Pöytyän kunnan internet-sivuilla on yhteenveto niistä toimista, joita työryhmä esittää. Säästötavoite kolmelle vuodelle on ollut yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.

Kuntalaiset pääsevät sanomaan tasapainotuksesta oman sanansa 28. toukokuuta kello 12 asti niin ikään kunnan kotisivujen kautta, jossa on linkki palautelomakkeeseen.

Kuntalaisten antama palaute päätyy tiedoksi kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle.
Talouden sopeuttamiseen on aihetta, sillä Pöytyän viime vuoden tilinpäätöksen alijäämä oli kolme miljoonaa euroa. Koronaviruspandemia on sittemmin tuonut kuntien taloudenpitoon oman vaikeuskertoimensa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta keinovalikoimaan kuuluu muun muassa sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon yhteistyön tiivistäminen, etäpalvelujen tehostaminen ja kansanterveystyön kuntayhtymän 350 000 euron mittaluokan säästöohjelman tekeminen.

Ikäihmisten palvelukeskusten palvelurakennetta aiotaan keventää. Riihikotiin tulisi 16 palveluasumisen paikkaa, Kartanokotiin 11 ja Kotikarpaloon 5 paikkaa. Vaikeahoitoiset keskitettäisiin Yläneelle. Henkilöstörakenne kevenisi hoiva-avustajia lisäämällä. Kokonaisuuden säästövaikutus olisi 160 000 euroa.

Palveluasumiseen ja tehostettuun palveluasumiseen suositellaan palvelusetelin käyttöönottoa. Asiakasmaksuja aiotaan korottaa ja maksut määritellä bruttotulojen mukaan.

Sosiaalityössä vapautetaan työaikaa asiakastyöhön, jonka uskotaan vähentävän muun muassa lasten sijoituksia ja kalliita ostopalveluja.
Kunnan henkilöstöä saatetaan lomauttaa. Vaihtoehdoksi tarjotaan talkoovapaata. Turhaa kokoustamista ja palaveeraamista vähennetään. Taksat ja maksut käydään läpi järjestelmällisesti. Se tarkoittaa käytännössä taksojen ja maksujen korotuksia lain sallimissa rajoissa.