Heikentynyt talous pakottaa Auran kiristämään vyötä

0

AURA. Merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne pakottaa myös Auran pohtimaan säästötoimenpiteitä. Taloudellinen tilanne on heikentynyt koronapandemian ja sosiaalitoimen yllättävien kuluerien vuoksi tänä vuonna.

Koronapandemia on aiheuttanut muun muassa sen, että verotulot eivät kerry odotetusti. Sote-menot puolestaan ovat arvaamattomasti nousseet 10 prosentilla. Sosiaalipalveluissa menot ovat kasvaneet erityisesti kehitysvammahuollossa. Laitoshoitoon varatut määrärahat ovat vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana ylittyneet noin 108 000 eurolla.

Aurassa on virkamiestyönä aloitettu säästöpaketin valmistelu loppuvuodelle sekä tuleville vuosille. Kunnanhallitus on antanut kaikille kunnan toimielimille ensi vuoden talousarvion raamiksi vuoden 2019 tilinpäätöksen kulutason. Hallintojohtaja Tuija Pellosmaa on laskenut, että vuoden 2021 tulotaso riittäisi tämän hetken arvioiden mukaan vuoden 2019 tilinpäätöksen tasolla oleviin menoihin.

–Säästöjä on pakko saada jo tämän vuoden aikana, Pellosmaa kommentoi taloustilannetta.

Hän ei vielä osaa arvioida, milloin säästöpaketti valmistuu. YT-neuvotteluja Pellosmaa haluaisi joka tapauksessa välttää. Hän toteaa, että henkilöstömenoista karsiminen tietäisi vain usean kuukauden työtä säästöjen löytämiseksi, eivätkä kokoon saatavat säästöt olisi sen väärti.

–Meillä on jo muutenkin henkilöstö vedetty tiukille, Pellosmaa toteaa.

Kuntayhtymältäkin vaaditaan kulukuria

Kulukuria ja uusia edullisempia ratkaisuja palvelujen järjestämiseksi edellytetään myös Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymältä. Kunnanhallitus on tyrmännyt kuntayhtymän talousarvion, joka olisi kasvattanut Auran kunnan maksuja.

Kunnanjohtaja Mika Joki esitti talousarvion hyväksymistä sillä ponnella, että kuntayhtymältä edellytetään 300 000 euron säästötoimenpiteitä tämän vuoden aikana. Jouko Vähä-Rahkan (kesk) esityksestä kunnanhallitus kuitenkin päätti yksimielisesti, että talousarviota ei hyväksytä. Asiaa käsitellään maanantaina kokoontuvassa kunnanvaltuuston kokouksessa.

Pellosmaan mukaan hyviä ehdotuksia kuntayhtymän kulujen karsimiseksi on jo aiemmin tehty.

–Mutta isompi omistajakunta torppaa ja kieltää kaiken, Pellosmaa sanoo ja toteaa, että ehdotuksia on tehty muustakin kuin yhden terveysaseman sulkemisesta.