Korona vaikuttaa monella tavalla myös rakennusalalla

0
Koronalla on monenlaisia vaikutuksia rakennusalalla, tietää melliläläisen Ralekan yrittäjä Kalle Lehtinen kertoa. Parhaillaan on työn alla rivitalon saneeraus Pöytyän Kumilassa.

PÖYTYÄ, LOIMAA/Mellilä. Korona-aika vaikuttaa yhteiskunnassa lähes kaikilla sektoreilla, mutta hyvin eri tavalla. Monille aloille kuten ravintoloille ja tapahtumajärjestäjille kevät on ollut painajaismainen, toisilla aloilla kuten tietoliikennepalveluissa on ollut kiireistä. Joillakin aloilla vaikutuksia on moneen suuntaan.

–Vaikuttaa vähän siltä, että nyt keväällä remonteista on tullut enemmän tarjouskyselyitä kuin tavallisesti. Ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona ja miettiä remonttitarpeita. Ehkä sekin vaikuttaa, että kun ollaan kotona, halutaan panostaa siihen enemmän, kertoo Kalle Lehtinen melliläläisestä rakennusalan yrityksestä Ralekasta.

Yritys tekee paljon saneerauksia, erityisesti vahinkorakentamiseen liittyviä kohteita.

–Kohteita on koko seutukunnalla, erityisesti Pöytyällä on kysyntä kasvanut, missä on parhaillaan menossa rivitalon saneeraus ja omakotitalon sisäremontti, Lehtinen kertoo.

Vahinkojen korjaamiseen korona ei juuri ole vaikuttanut.

–Vahingot on korjattava joka tapauksessa, Lehtinen muistuttaa.

Kesto ratkaisee

Suuremmissa kohteissa, missä korjaustarve ei ole akuutti, on ollut nähtävissä töiden lykkäämistä.

–Eniten koronalla on ollut vaikutusta isännöitsijöiden tilaamiin töihin, joita tehdään kerrostalohuoneistoissa. Jos työt eivät ole välttämättömiä, joitakin on siirretty, Lehtinen kertoo.

Myös töiden tekemiseen koronalla on ollut vaikutusta.

–Käsidesiä ja suojavälineitä on työmailla käytössä ja henkilöstölle tehtiin selväksi, että jos on vähänkin oireita, pitää jäädä kotiin.

Ralekalla on viisi omaa työntekijää ja kaksi vakituista yhteistyökumppania. Töitä on riittänyt eikä lomautuksia ole tarvinnut miettiä.

Paljon on kuitenkin kiinni siitä, kuinka kauan poikkeusolot kestävät ja tuleeko uusi aalto.

–Jos epävarmuus yhteiskunnassa lisääntyy, myös sellaiset joilla olisi varaa teettää remonttia, tulevat varovaisemmiksi. Toisaalta maaseudulla reagoidaan yleensä rauhallisemmin kuin kasvukeskuksissa, Lehtinen miettii.

Laatu kiinnostaa

Rakennusyrityksen töihin vaikuttavat luonnollisesti paljon myös erilaiset yhteiskunnan trendit.

–Ihmiset lukevat paljon sisustusalan lehtiä ja katsovat alan ohjelmia. Laatutietoisuus on kasvanut ja asiakkaat tietävät mitä tahtovat, Lehtinen sanoo.

Jos kyseessä on pariskunta, miehet ovat aiempaa enemmän mukana tekemässä ratkaisuja, mutta varsinkin pintaratkaisuissa ja toiminnallisissa asioissa nainen sanoo yleensä viimeisen sanan.

Sisäilmaan ja kosteusvaurioihin liittyvä keskustelu näkyy sekin yrityksen arjessa.

–Ennen oli tapana purkaa vain sen verran kuin oli pakko. Viimeisen kahden vuoden aikana on ollut nähtävissä, että ymmärretään purkaa enemmän ja selvittää että rakenteet ovat kunnossa ennen kuin aletaan tekemään uutta, Lehtinen kertoo.