Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä ”staattinen jumitilanne”

0
Auran kunnanvaltuutetut löysivät pienen etsimisen jälkeen Aurasalista istumapaikat, mutta eivät ratkaisua Pöytyän kansanterveystyö kuntayhtymän talouteen.

AURA. Auran kunnanvaltuustolta ei löytynyt ehdotusta Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän talousarvioksi. Valtuusto jätti kunnanhallituksen tavoin talousarvion hyväksymättä, mutta vastaehdotusta uudeksi talousarvioksi tai talousarvion muuttamiseksi ei esitetty. Myös keskustelu kuntayhtymän talousarviosta jäi vaisuksi. Lähinnä valtuustossa pohdittiin Liisa-Anneli Holmbergin (kesk) suulla, miten talousarvio hyväksymättä jättäminen vaikuttaa palveluihin.

–On mahdotonta tietää, mitä tämä tarkoittaa palvelusopimuksen mukaisille palveluille, mutta ei talousarvion puuttuminen alkuvuodestakaan ole vaikuttanut, kunnanjohtaja Mika Joki pyöritteli ja totesi, että käytännössä kuntayhtymän pitäisi Auran tekemän päätöksen johdosta muuttaa talousarviotaan.

Talousarvion muuttamisen hän arvioi hankalaksi, koska Pöytyä on vastustanut rakenteellisia muutoksia eikä kuntayhtymäkään ole tehnyt toiminnallisia muutoksia.

–Tässä on staattinen jumitilanne, Joki summasi ja käänsi katseen ensi vuoteen.

–Ensi vuoden palvelusopimusta tulisi miettiä ja sitä, millä tavalla Auran osalta saadaan toiminnallisia kuluja alas.

Joki arvioi koronatilanne vaikuttaneen kuntayhtymän talouteen siten, ettei toteutuma perusterveydenhuollon osalta enää tässä kohtaa muutoinkaan kohtaa talousarviota.

Holmberg kummasteli, miksi palvelusopimusta ja talousarviota ei tehdä ja hyväksytä samaan aikaan. Joki myönsi perussopimuksessa olevan valuvirheen tässä kohtaa.

Talousarviosta käydyn keskustelun lopputulemaksi jäi tämän pykälän kohdalla valtuuston puheenjohtajana toimineen Matti Leppäkosken (kesk) toteamus, että talousarvion hyväksymättä jättämisen ainoa vaikutus on ravistella Pöytyän päättäjiä.

Verotulot laskevat

Kuntayhtymän viime vuoden noin 341 000 euroa alijäämäinen tilinpäätös läpäisi valtuuston käsittelyn. Myös kunnan oma viime vuonna kertynyt noin 208 850 euron alijäämä päätettiin siirtää kunnan taseeseen.

–Muihin kuntiin verrattuna tämä oli ihan kohtuullinen tulos, hallintojohtaja Tuija Pellosmaa kommentoi alijäämää ja kertoi kunnan taloutta heikentäneen verotulojen arvioita alhaisemman kertymän ja perusterveydenhuollon arvioitua isompien menojen.

Taloutta rasitti myös asukasluvun lasku ja tonttikauppakin oli odotettua laimeampaa.

Pellosmaa varoitteli, että korona tulee laskemaan myös tämän vuoden verotulokertymää. Lisäksi hän totesi kunnan tiloissa olevan yllättävän paljon sisäilmaongelmia, jotka voivat tuoda ennakoimattomia menoja.