Kurjenrahkan puistomestari Petri Hautala loihtii retkeilyeväistä monipuolisempia

0
Retkellä voi makkaran kylkeen valmistaa lämpimän perunasalaatin tekemällä hieman esivalmisteluja kotona. Makkarankin voi halutessaan jättää pois annoksesta ja täydentää salaatin nuorilla koivunlehdillä. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Kurjenrahka. Kurjenrahkan kansallispuiston puistomestari Petri Hautala on retkeillyt koko elämänsä. Jollain retkellään hän sai eväs-ahaaelämyksen.

–Kun olen liikkunut paljon luontokohteissa, niin olen miettinyt, että mikään ei ole niin hieno ravintolaympäristö kuin Suomen luonto. Luonto syventää myös ruokailuelämystä, Hautala hehkuttaa.

–Tein yksin paljon sellaisia yhden-kahden yön retkiä. Illalla kauniissa luontokohteessa ajattelin usein, että mitäs tässä nyt sitten pitäisi tehdä. Aloin valmistautua retkiruokailuun ihan uudella tavalla ja niistä hetkistä luonnossa tuli vielä paljon merkityksellisempi, kun liitin niihin hyvän ruuan valmistuksen, Hautala kertoo.

Hautalan repussa on retkillä aina mukana muutama perustarvike, jolla saa taiottua ruokaa vaikka luonnosta.

–Puukko nyt taitaa olla jokaisella tosiretkeilijällä mukana. Minulla on myös pieni leikkuulauta sekä pieni kaasukäyttöinen trangia. Suolaa, valkosipulia ja pippuria pidän mukana ja laitan myös ei-kertakäyttöisiin astioihin muun muassa öljyä ja kunkin kerran ruokatarpeet. Minulla on yleensä mukana myös posliinilautanen, kun siitä syötynä ruoka on vaan parempaa. Lisäksi tarvitaan tietenkin vettä, jota usein on retkipaikoissa jossain kohtaa tarjolla, Hautala selventää.

Trangiaa on kätevä käyttää hieman edistyneemmän retkiruuan tekemisessä. Trangian kattilaa varten kannattaa ottaa mukaan muovipussi ja putsata se vasta kotona. Kuva: Tuomas Honkasalo

Hyvässä grillimakkarassa ei ole mitään vikaa, mutta sen kylkeen voi tehdä hyvän retkiperunasalaatin. Osa valmistelusta kannattaa tehdä kotona ennen retkelle lähtöä.

–Perunasalaatin ainekset voi pilkkoa kotona ja keittää sitten perunalohkot trangialla. Lämmin perunasalaatti luonnossa maistuu hyvältä. Siihen voi myös keväisin laittaa nuoria koivunsilmuja joukkoon, niin luonto tulee vielä osaksi retkiruokaa. Voihan salaatin joukkoon laittaa nuorta vuohenputkea ja myöhemmin maitohorsmaa tai voikukan lehtiä, Hautala vinkkaa.

Oksien katkominen ei kuulu Kurjenrahkallakaan jokamiehenoikeuksiin, mutta Hautala ehdottaa muissa metsissä tapahtuvaan retkeilyyn aivan yksinkertaisen hittituotteen.

–Kuusenhavutee on lapsienkin mieleen. Kun nappaa ihan pieniä pätkiä kuusen havuja, keittää niitä 10–15 minuuttia ja pistää hieman sokeria joukkoon, niin se on herkullista.

Kuusenkerkistä tai nuorista havunpäistä saa keitettyä herkullisen teen. Resepti on helppo. Siihen tarvitaan vain trangia sekä vettä, kuusenkerkkiä tai nuoria kuusenoksien kärkiä ja sokeria: Laita kuusenkerkkiä trangiaan, jossa on vettä. Keitä ainakin viisi minuuttia. Poista vedestä oksat ja roskat. Mausta sokerilla ja nauti. Älä mausta liikaa sokerilla. Juoma on parempi, kun se ei ole liian makea. Kuva: Petri Hautala

Päiväretkellä ei tarvitse huolehtia kylmäketjun katkeamisesta. Jos pelkää ruoka-aineen menevän huonoksi, voi sen alle pakata kylmäkallen. Roskat tulee viedä kotiin.

–Minulla on aina pussi, johon sitten laitan likaiset astiat ja roskat. Tiskaus on kivempi tehdä kotona, Hautala tunnustaa.

Tavallisen miehen ruokahifistelyä

Kerran Hautala kantoi ruokapöydän keskelle metsää ja kattoi sen valkoisine pöytäliinoineen.

–Se näytti valtavan hienolta ja tuli vesi kielelle, vaikka pöydässä ei ollut mitään ruokaa, Hautala hymähtää.

Luonto-opasaikoina Hautalalta pyydettiin apua, kun ulkomaiset vieraat eivät tykänneet ruuasta Helsingin ravintola Kämpissä.

–Minä annoin miehille kupit kouraan ja käskin poimimaan mustikoita. Siihen päälle kaadettiin sitten maitoa. Sitä yksinkertaista ruokaa ylistettiin kovasti. Voitti viiden tähden ravintolan, Hautala virnistää.

–Parasta on se, kun ruuan saa luonnosta. Sieniaikaan herkuttelen raakatattisalaatilla. Pilkotaan tatti, laitetaan öljyä, mustapippuria ja suolaa ja sitten nautitaan siitä luonnossa.

Ruokakokemukset saivat Hautalan innostumaan myös jakamaan helppoja retkiruokia somessa. Siitä syntyi Kurjenrahkan kansallispuiston Facebook-sivuille perjantailounas-nimiset päivitykset, jotka korona-ajan takia jäivät tauolle.

–Siellä ne ovat edelleen nähtävillä kyllä, Hautala vinkkaa ja suunnittelee jossain kohtaa jatkavansakin suosittuja ruokapäivityksiä.
Tuomas Honkasalo

 

Ruisleivän päälle voi laittaa muutakin kuin kinkun ja juuston. Paahdetun leivän päälle on laitettu kermavaahtoa ja sokeroituja puolukoita. Tämä suloisen kirpeä herkku sopii myös herkkunälkään. Kuva: Tuomas Honkasalo

RESEPTIT

Lämmin perunasalaatti
5 perunaa (kiinteä laji, esim. nicola)
suolaa keitinveteen (voit keittää perunat ilman suolaa meriveteen, jos mahdollista)
1 dl crème fraîche
1 rkl dijonsinappia, 2 rkl kapriksia
1 dl majoneesia
2 rkl ruohosipulia, 1 sipuli
Kuori ja kuutioi perunat isoiksi lohkoiksi. Laita perunalohkot kattilaan kiehumaan suolattuun veteen.
Sekoita toiseen kattilaan kaikki muut ainekset. (Voit tehdä kastikkeen kotona jo valmiiksi)
Kun perunat ovat kypsyneet, kaada vesi pois ja kaada sitten kuumat perunat kastikkeen joukkoon. Sekoita ja nauti.

Nokkos-cashewpähkinäpestoa ja penneä
Iso kourallinen nuoria nokkosenlehtiä
1 valkosipulin kynsi
vajaa 1 dl cashewpähkinöitä
parmesanraastetta
oliiviöljyä
Puhdista ja ryöppää nokkosenlehdet vedessä. Purista kuivaksi ja pilko veitsellä hienoksi. Muhenna pähkinät ja valkosipulinkynsi huhmaressa pieneksi. Lisää joukkoon pilkottu nokkonen ja möyhennä kaikki sekaisin. Kaada lopuksi päälle oliiviöljyä niin, että seos on liisterimäinen. Raasta parmesaania sekaan ja sekoita. Nauti pastan kanssa.