Taksikuski Virpi Niemelälle kiitos lapsiystävällisyydestä

0
Marttilan koulutaksin kuljettaja Virpi Niemelä on saanut MLL:n Varsinais-Suomen piiriltä kiitosta lapsiystävällisyydestä.

MARTTILA. Koulutaksien kuljettajista tulee usein lapsille tärkeitä aikuisia, jotka opettajien lisäksi muistetaan vielä vuosia myöhemmin. Marttilan koulutaksikuljettaja Virpi Niemelä tulee lasten kanssa erityisen hyvin juttuun. Jopa niin hyvin, että Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri on kiittänyt Niemelää.

MLL:n Varsinais-Suomen piiri käynnisti tänä vuonna 70-vuotisjuhlansa kunniaksi yhdessä paikallisyhdistysten kanssa kampanjan, jossa tuodaan esiin lapsiystävällisten tekojen merkitystä.

–Kuulemme usein lapsiperheiltä, miten he toivoisivat lasten nykyistä parempaa huomioonottamista esimerkiksi julkisessa liikenteessä, ravintoloissa ja kaupoissa. Haluamme kampanjalla kannustaa meitä kaikkia lapsiystävällisyyteen, piirin toiminnanjohtaja Janina Andersson kertoo.

MLL:n paikallisyhdistykset ovat ilmiantaneet omilta alueiltaan lapsiystävällisiä yrityksiä, kauppoja ja työntekijöitä. Marttilassa kiitoksiin ylsi koulutaksikuljettaja Virpi Niemelä.

–Hän aina huomioi lapsia esimerkiksi jututtamalla uusia koululaisia. Lapset tykkäävät Virpistä tosi paljon ja hän huomioi aina myös pienten koululaisten saattajat, MLL:n Marttilan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Nurminen kiittää.

Höpötystä muttei satuilua

Niemelä on otettu, vaikka toteaakin kiitosten tulleen puskista. Lapsilta huomionosoituksia tulee Niemelän mukaan lähes päivittäin.

–Lapsilta palaute tulee suoraan, on se sitten positiivista tai negatiivista, hän toteaa.

Ilmeisemminkin positiivinen palaute on kuitenkin ollut päällimmäisenä, sillä hyvin tehdystä työstä kertovat muun muassa lapsilta kevätlukukauden päätteeksi saadut kortit ja lahjat.

Niemelä on ajanut taksia vuodesta 2014 alkaen. Taksikuskin työtä hän mietti jo paljon aiemminkin, mutta ajatus kaupunkien arvaamattomista asiakkaista pelotti. Maallemuuton myötä hän rohkaistui toteuttamaan haaveensa.

–Koulutaksinkuljettajana kuuntelen, autan ja lohdutan lapsia. Tarvittaessa voin myös komentaa heitä, Niemelä kertoo ja sanoo puuttuvansa heti esimerkiksi kiusaamiseen.

Niemelän mukaan lapset tykkäävät, kun heidän kanssaan höpöttää.

–Lapsilla on kaikenlaisia kysymyksiä. He ovat tiedonhaluisia ja kysyvät myös minun mielipiteitäni.

–Sen olen näiden kyyditettävien ja lastenlasten kanssa oppinut, että jos vastauksen tietää, asia on parempi selittää niin kuin se on, eikä kertoa satuja.

Lapset luottavat 110-prosenttisesti

Niemelällä on kokemusta lasten kanssa toimimisesta nuoresta tyttösestä lähtien. Vain 13-vuotiaana hänen hoitoonsa luotettiin kahdeksan kuukauden ikäinen vauva. Myöhemmin hän toimi lastenhoitajana perheessä. Parikymppisenä Niemelästä tuli äiti ja sisarustensa lapsiakin hän on paljon hoitanut.

–Kai se jossain geeneissä on, että tykkää lasten kanssa touhuta. Ja siinä, kun on nuorena luotettu ja annettu hoitaa, hän miettii.

Niemelä myös pohtii, mahtavatko lapset pelata vaistoillansa kuten eläimetkin, ja tunnistaa lapsirakkaat tyypit. Toisinaan lapset joka tapauksessa hakevat rajoja ja koettelevat, miten pitkälle taksikuskin pinna kestää. Niemelä on onnistunut pitämään kuria omaa ääntä korottamattakin. Hän toteaa lasten totelleen varsin hyvin.

–Hyvä konsti on topata auto, jos meteli taksissa nousee liian korkeaksi.

Liukkailla talvikeleillä vastuu vieraista lapsista voi tuntua liian kovalta, mutta lapsille omaa paniikkia ei voi näyttää.

–Lapset luottavat 110-prosenttisesti, että he pääsevät kotiin eikä taksi mene ojaan.

Vanhemmilta Niemelä toivoisi ymmärrystä sille, että varsinkin talviliukkailla taksi saattaa joskus olla myöhässä.

 

MLL:n kampanja jatkuu joulukuulle astia ja ilmiantoja lapsiystävällisistä yrityksistä tai henkilöistä voi tehdä edelleen. Lapsiystävällisiä varsinaissuomalaisia toimijoita voi ilmiantaa MLL:n Varsinais-Suomen piirin kotisivuilla osoitteessa varsinaissuomenpiiri.mll.fi.