Salibandyn ulkokaukalo on jo osoittanut tarpeellisuutensa Riihikoskella

0
Markus Salo kävi testaamassa ja toteamassa uuden salibandyn ulkokaukalon toimivaksi. Kaukaloa oli jo tovi ennätetty toivoa ja lopulta se saatiin kunnan ja Pöytyän Urheilijoiden yhteistyöllä.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Touko-kesäkuun vaihteessa Riihikosken yhtenäiskoulun pihaan pystytetty salibandyn ulkokaukalo on jo ehtinyt osoittaa tarpeellisuutensa. Paahteisen helteisenä juhannusviikon tiistaikeskipäivänä kenttä on tyhjillään, mutta varauslista kenttää ympäröivässä aidassa kertoo, että etenkin iltaisin tunkua riittää.

–Tämä on ensimmäinen kerta, kun käyn täällä tai menen ohi, eikä täällä ole ketään, Pöytyän liikunnanohjaaja Markus Salo sanoo.

Myös Pöytyän Urheilijoiden salibandyjaoston puheenjohtaja Aila Suutari toteaa kaukalon olleen aktiivisessa käytössä.

–Kesäkuulle joukkueet ovat varanneet hyvin vuoroja, Suutari sanoo ja iloitsee ulkokaukalon tuovan mukavaa vaihtelua treeneihin.

Salo kertoo alustavia kyselyjä pelivuoroista tulleen Oripäästäkin.

Silloin kun kenttää ei kukaan ole varannut, se on kaikkien kuntalaisten vapaasti käytettävissä. Kunnan ja Pöytyän Urheilijoiden yhteistyöllä aikaansaatu lähiliikuntapaikka palvelee luonnollisesti myös koulua. Pelikentän valaistuksen ansiosta ulkokaukalossa pystytään pelaamaan pitkälle syksyyn. Omatoimisen liikunnan lisäämisen lisäksi kaukalosta toivotaan apua salipulaan, sillä Kisariihi on periaatteessa ainoa paikka, jossa Pöytyällä voi salibandya tosissaan harjoitella ja pelata. Eivätkä salibandyn pelaajat ole ainoita, jotka tarvitsevat Kisariihen tiloja.

Ulkokaukaloa kuntaan on kaivattu jo pitkään. Pöytyän Urheilijat teki aloitteen kaukalosta ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten. Kesällä 2018 Riihikoskella pidetty Salibandyliiton SunSäbä-kiertue konkretisoi toiveen kaukalosta. Toissa syksynä Urheilijat tekivätkin uuden esityksen, mutta edelleen toteutus hyppäsi yhden kesän yli. Viime vuonna tavarat kaukaloon vihdoin hankittiin, mutta talvea vasten sitä ei lähdetty pystyttämään. Kuluneen kevään koronatilanne pitkitti pystytystä edelleen kesäkuun alkuun asti.

Avajaiset elokuussa

Pöytyän kunta ja Urheilijat jakoivat kaukalon kustannukset, Urheilijoiden talkooväki vastasi lisäksi pelikentän pystytyksestä. Salon mukaan kaukalon polypropeenialusta maksoi yli 13 000 euroa ja verot päälle. Kunnan osuus tästä oli noin 8 000 euroa. Urheilijat hankki kaukalon laidat ja maksoi niistä Suutarin mukaan noin 3 200 euroa. Ulkokäyttöön soveltuvat laidat löytyivät vähän käytettyinä. Aiemmin ne ovat olleet muutaman kerran käytössä katusählyssä. Rahoituksen seura sai sponsoreita hankkimalla.

Polypropeenialustan alla oleva asvaltti läpäisee Salon mukaan tavanomaista asvalttia paremmin vettä. Tämä lisää turvallisuutta kaukalossa, jonka alustan pitäisi Salon mukaan kestää myös pakkasta. Talveksi kaukalo aiotaan kuitenkin laittaa säilöön.

–Jos alustaan tulee vaurioita, koko alustaa ei tarvitse ostaa uutta, vaan paloja pystyy paikkaamaan, Salo kiittelee.

Esimerkiksi mopojen kanssa pelikenttää ei pitäisi päästä tärvelemään, siitä pitää kenttää ympäröivä aita ja kulkuportti huolen.

Sekä Salon että Suutarin mukaan kunnan ja seuran yhteistyö sujui hyvin.

–Kiva projekti tämä on ollut ja yhteistyö on sujunut hyvin, Suutari sanoo.

–Jos kimpassa ei olisi tehty, todennäköisesti tämä ei olisi toteutunut, ulkokaukalon hankintaa oivallisena yhteistyömuotona pitävä Salo puolestaan toteaa.

Vastaavanlaiset projektit, joissa kustannuksista olisi vastattu yhdessä, ovat Salon mukaan olleet harvassa. Tavallisempaa on ollut, että kunta tai seura tekee hankinnan, kunta osoittaa sopivan paikan ja seura huolehtii talkoilla rakentamisesta. Myöskään salibandyn ulkokaukaloita ei ihan joka pitäjästä toistaiseksi löydy. Lähin on luultavasti Naantalissa.

Avajaisia Riihikosken kaukalolle oli suunniteltu huhtikuuksi. Näillä näkymin niitä päästään viettämään elokuussa.