Avomaankurkku taipuu jopa smoothieksi

0
Suurin osa Marko Rämön avomaankurkuista menee säilykkeeksi, mutta osa päätyy myös tuoreena lähialueen kauppojen hyllyille.

LOIMAA/Mellilä . Vielä heinäkuun alkuun saakka Marko Rämön avomaankurkkujen satonäkymät olivat melko korkealla. Lämmin sää helli kasvustoa, eikä kuivuudestakaan ollut haittaa oman kastelun ansiosta.

Viimeperjantainen raekuuro kuitenkin tuhosi vartin aikana Mellilän kirkonkylän lähettyvillä kasvavat kurkunlehdet– ja varret, ja nyt sadon tulevaisuus on arvoitus. Avomaankurkun kasvatuksessa onkin Rämön mukaan ”omat metkunsa”.

Etenkin kylvön jälkeinen ensimmäinen kuukausi on jännittävä, sillä silloin selviää, tuleeko taimista tarpeeksi tasaiset ja vahvat. Sen jälkeen sato on sään armoilla.

–Parempi, että on hiukan kuivempaa kuin liian märkää. Kun on kosteaa ja lämmintä, tulee kaikkia kasvitauteja. Kuivassa ei tule tauteja eikä rikkaruohoja, Rämö selostaa.

Avomaankurkun sadot vaihtelevat jonkin verran vuosittain. Rämön mukaan vuosi 2017 oli pohjanoteeraus, mutta viime vuosi oli ennätyksellinen. Yleensä Rämön pelloilla työskentelee thaimaalaisia työntekijöitä, mutta tänä kesänä he eivät pandemian vuoksi päässeet paikalle.

–Tänä vuonna on huomannut, miten hyviä ja arvokkaita he ovat, Rämö toteaa.

Viljelijän onneksi niin peruna- kuin kurkkusatoa ovat tänä vuonna korjanneet turvapaikanhakijat ja kotimaiset työntekijät. Vaikka tämänvuotisilla työntekijöillä ei juuri kokemusta pellolla työskentelystä löydy, on heillä ollut intoa sitäkin enemmän.

Rämön kurkuista suurin osa menee säilyketuotantoon Sauvon Säilykkeelle ja Salon Vihanneshallille ja osa päätyy tuoreena lähialueen kauppoihin.

–Tietenkin ihmiset tästä pelloltakin hakevat jonkun määrän, varmaan tuhannesta kahteen tuhatta kiloa. Se on prosentin luokkaa kokonaismäärästä, Rämö laskee.

Kurkkumarkkinoilla elettiin jännittäviä aikoja pari vuotta sitten, kun Orkla lopetti Felix-tuotemerkin kurkkujen purkittamisen Suomessa. Orklan luovuttua suomalaisen kurkun säilömisestä, on suurin kotimainen purkittaja tällä hetkellä Sauvon Säilyke. Rämö seurasi, josko markkinat menevät Suomessa sekaisin mahdollisesta ylitarjonnasta, mutta niin ei kuitenkaan käynyt.

–Voi olla, että osa lopettikin, Rämö tuumaa.

Kurkusta on moneksi


Ruokapöydässä avomaankurkku taipuu tuttuun tapaan kurkkusalaatiksi ja etikkaiseksi pöytäkurkuksi. Harva ehkä tulee ajatelleeksi, että kurkusta saa myös loihdittua herkullisen smoothien tai keiton.

Avomaankurkkua kannattaa myös kokeilla paistettuna, johon voi lisäksi valmistaa kastikkeen smetanasta, mintusta ja timjamista. Hunajamarinoidut kurkut sopivat oivallisesti grillaukseen. Rämön oma suosikki on tillillä höystetty pöytäkurkku, johon tulee etikkaa, vettä, suolaa ja sokeria.

–Se on tuoreen kurkun jälkeen paras ratkaisu, Rämö tuumaa.

Ja sanomattakin on selvää, että avomaankurkku pesee mennen tullen sisällä kasvaneet kasvihuonekurkut. Rämö myös huomauttaa, että avomaankurkkuja ei missään nimessä tarvitse kuoria.

–On tämä jollain tavalla maukkaampaa ja kiinteämpää, viljelijä tuumaa avomaankurkusta.

Läheltä lautaselle -juttusarjassa tutustutaan auranmaalaisiin tuottajiin ja pistetään heidät kokkaamaan tuottamistaan raaka-aineista.

Paistetut avomaankurkut

4 kpl avomaankurkkuja

2 rkl ruokaöljyä

¾ tl mustapippuria

1 tl sormisuolaa

Kastike

100 g smetanaa

1 rkl tuoretta minttua (silputtua)

½ rkl hien. timjamia

Leikkaa kurkut pitkittäin kuuteen osaan. Kuumenna öljy paistinpannussa ja pikapaista kurkkuveneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita yrtit smetanaan ja tarjoa kurkkujen kanssa.

Grillatut hunajakurkut

–Lisukkeeksi kaikkeen grillaukseen

300 g kurkkuja

2 rkl rypsiöljyä

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 tl juoksevaa hunajaa

1 tl minttua

1/2tl suolaa

Pese kurkut ja halkaise ne pituussuunnassa neljään osaan. Sekoita rypsiöljyn joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, hunaja sekä mausteet. Voitele kurkkupalat mausteöljyllä ja grillaa kauniin ruskeiksi.

Avomaankurkkusmoothie

–Raikas alkukeitto tai välipala

300 g avomaankurkkua

1 valkosipulinkynsi

1 ruukku tuoretta korianteria

½ ruukkua tuoretta basilikaa

500 g kreikkalaista jogurttia

3 rkl oliiviöljyä

1- 2 sitruunan mehu

1/2 tuore vihreä chilipalko

1 tl suolaa

Pinnalle

versoja, sipulinvarsia tai ruohosipulia ja mustikoita

Pilko kurkut, kuori valkosipulinkynsi, poista chilistä siemenet. Korianterin voit käyttää varsineen, nypi basilikasta lehdet.

Laita ainekset tehosekoittimeen.

Purista mukaan ensin yhden sitruunan mehu, hurauta tasaiseksi keitoksi ja lisää tarvittaessa sitruunamehua oman maun mukaan.

Viilennä smoothie hyvin. Liian paksun smoothien voit ohentaa kylmällä vedellä.