Lapsia on päiväkodeissa normaalia kesää enemmän

0
Venla Lehtimäki kuuntelee Heidi Vainion kertomaa satua Auran Pilke Kurjessa. Väinö Lehtimäki etsii jotain luettavaa kirjakassista. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

AURA, PÖYTYÄ. Kevään korona-ajan rajoitukset näkyvät kesällä päiväkodeissa yllättävällä tavalla. Lapsia on kesähoidossa hieman normaalia enemmän.

Pienen kyselykierroksen tuloksena todetaan sekä Auran Pilke Kurjesta että Pöytyän Pikkukirsikasta, että yksiköiden välistä yhteistyötä ei olla tänä vuonna tehty lapsimäärän hienoisen kasvun takia, mutta myös koronasyistä.

–Meillä on jonkin verrankin enemmän lapsia tänä kesänä ja se oli yksi syy, miksi emme tehneet kesäpäivystystä yhteistyössä Touhutaskun kanssa. Kesällä päiväkodissa on kuitenkin väljää ja voidaan olla paljon pihalla, kertoo Pilke Kurjen päiväkodinjohtaja Heidi Vainio .

–Kirsikkapäiväkotien Riihikosken yksikkö, Pikkukirsikka, on yleensä hoitanut kesäpäivystyksen, mutta nyt myös Kyrön Pikkukertussa on kesällä ovet auki. Auvaisissa ollut Hattimatti lopetti toimintansa toukokuussa, joten sieltä on luonnollisesti tullut lapsia Pikkukirsikkaan, selvittää Pikkukirsikan päiväkodinjohtaja Kirsi Santanen .

Kaverit tärkeitä

Vainio ja Santanen arvelevat lapsien määrän lisääntymisen johtuvan suoraan siitä syystä, että vanhemmat ovat pitäneet tai joutuneet pitämään lomiaan jo keväällä koronarajoitusten ollessa kovimmillaan. Myös sosiaaliset syyt saattavat painaa jollain vaakakupissa, sillä lapsille koetaan tärkeäksi saada leikkikavereita, joita päiväkodista löytyy.

–En usko, että vanhemmat haluavat tässä saada mitään omaa aikaa tiukan kevään jälkeen, vaan kyse on varmaankin siitä, että lomat on jo pidetty, Vainio pohtii.

Päiväkotien työntekijät ovat olleet mielenkiintoisessa tilanteessa tämän vuoden aikana. Ensin monia kosketti lomautus ja nyt muun muassa Kirsikkapäiväkoteihin on pitänyt palkata jopa lisää väkeä kesäaukiolojen laajentuessa. Osa lomautuksista jäi myös kesken, kun koronarajoituksia helpotettiin ja työntekijöitä kutsuttiin takaisin töihin.

Syksy mietityttää

Pilke Kurjessa vanhemmat eivät edelleenkään kulje päiväkodin eteistä pidemmälle. Käsien pesua korostetaan kaikissa päiväkodeissa ja käsidesipurkit ovat edelleen tarjolla.

–Keväällä pesimme leluja säännöllisesti ja nyt on laitettu puolet pois viikoksi ja otetaan sitten taas toinen puoli käyttöön, sillä helpotetaan pesurumbaa. Tiettyjä leluja täytyy silti tietenkin pestä ahkerasti, kun menevät suuhun helposti, Vainio kertoo.

–Täytyy kuitenkin todeta, että läheisyyttä meillä ei ole rajoitettu. Ei lapselle voi tulla sellaista tunnetta, että onko minussa joku vikana, kun en pääse syliin. Tänäänkin aamulla yksi tyttö istuskeli sylissäni melkein tunnin, Vainio kertoo hymyillen.

Molemmat päiväkodinjohtajat korostavat, että kipeänä ei saa hoitoon tulla.

– On ollut tapauksia, kun lapsella on ollut yskä, niin vanhemmat on ohjattu koronatesteihin, jotta lapsi pääsee takaisin hoitoon. Pelkkä yskä voi kuitenkin olla jopa monta viikkoa ja hoidon järjestely olla aika vaikeaa. Kun todetaan, että kyse ei ole koronasta, voi hoitoon tulla, jos on muuten terve, Vainio kertoo Auran kunnalta tulleista sovellusohjeista.

Syksyllä päiväkodit täyttyvät ja väljyys katoaa. THL:n sekä OPH:n ohjeistusten mukaan toimitaan, mutta lisää ohjeistusta odotetaan.

–Kyllä meillä on ainakin tilat aika täynnä syksyllä. Keinot ovat aika vähissä, mitä täällä voidaan tehdä tarvittaessa. Ruokailua ja ulkoilua porrastamalla saadaan jotain tehtyä, mutta kyllä syksy vähän jännittää, Santanen toteaa.