Marttilan eräreitistön kunnostus etenee

0
Heikolan Kyläseuran Hannu Verho, Jarmo Kujanpää ja Jouko Mäkinen pitävät huolta Marttilan eräreitistön kunnosta. (kuva:Veeti Nurminen)

MARTTILA. Marttilan eräreitistön jopa kaksikymmentä vuotta vanhoja pitkospuita ollaan uusimassa kovaa vauhtia. Esimerkiksi Onnenperän lenkin kaikki pitkospuut on jo korvattu uusilla, ja tulevan talven aikana uusia pitkospuita olisi tarkoitus asentaa Karhunperänrahkalle.
Karhunperän pitkospuut ovat päässeet jo lahoamaan niin pahasti, että reitti Huhtaanmäeltä Karhumäelle jouduttiin sulkemaan. Karhunperän reitti on kuitenkin saamassa uuden linjauksen, joka pyrkii kiertämään nykyisiä hakkuuaukeita. Lähivuosina on myös tavoitteena tarkastaa Lotikon suunnan pitkospuiden kunto. Marttilan kunta on avustanut kunnostuksista vastaavaa Heikolan Kyläseuraa sahauttamalla pitkospuita ja hankkimalla tarvikkeita.
–Polttopuita on saatu lahjoituksina isänniltä, Jarmo Kujanpää lisää.

Lunta odotellessa

Edellytyksenä uusien pitkospuiden asentamiselle on luminen talvi, sillä painavia lankkuja on mahdotonta raahata suolle ilman moottorikelkkaa. Lumi helpottaisi myös polttopuiden vientiä laavuille. Onnenperän uudet pitkospuut saatiin käyttöön jo viime syksynä, sillä tänä talvena pitkospuuremontit jäivät lumettomuuden vuoksi tekemättä.
–Sulan aikana teemme töitä metsässä ja talvella kuljetamme materiaalia, Hannu Verho toteaa.
Toisaalta lumettomasta talvesta oli se hyöty, että kävijät pääsivät reitistölle jo aikaisin keväällä. Heikolan Kyläseuran Jarmo Kujanpää, Jouko Mäkinen ja Hannu Verho kertovat, että koronakevät houkutteli eräreitistölle mukavan määrän retkeilijöitä.
–Väittäisin, että satoja per viikonloppu, Jarmo Kujanpää laskee.
Marttilan eräreitistölle ollaan myös hakemassa Leader-tukea, jonka turvin voitaisiin kunnostaa laavuja ja rakentaa Ryyppykalliolle uusi kodantyyppinen nuotiopaikka. Lähelle Huhtaanmäkeä sijoittuva nuotiopaikka olisi oiva kohde esimerkiksi lapsiperheille ja koululaisille.
Ryyppykalliolle päättynyttä pistoa on jo jatkettu eteenpäin yhdistyen varsinaiseen Onnenperän lenkkiin, minkä ansiosta Huhtaanmäeltä pääsee nyt kiertämään vieläkin lyhyemmän lenkin. Suunnitelmissa on myös tuottaa mobiilikäyttöön sopiva kartta.
–Ei ole mitään tietoa, kuinka paljon sellainen tulisi maksamaan. Se on selvittelyn alla, Jarmo Kujanpää täydentää.

Ilkivaltaa ja pulaa aktiiveista

Kun Heikolan Kyläseura noin parikymmentä vuotta sitten alkoi rakentaa Marttilan eräreitistöä, riitti talkoolaisia ihan ruuhkaksi asti. Aikoinaan viisikymmenhenkinen talkooporukka on kuihtunut alle kymmenen hengen aktiiviryhmäksi, joka eräreitistöä kunnostaa.
Kyläseuran miehet alkavat jo olla iäkkäitä, joten sukupolvenvaihdos olisi paikallaan. Miehet myöntävät, että talkoisiin on todella haastavaa saada uutta porukkaa.
–Ei auta Viikkolehden ilmoitukset eivätkä mitkään muutkaan, Jouko Mäkinen toteaa.
Vähäistenkin aktiivien motivaatiota sen sijaan syö ilkivalta, jota eräreitistö on kohdannut. Esimerkiksi Huhtaanmäellä ollutta porttia on sahattu, karttaa töhritty ja opastekyltti revitty paikoiltaan. Kyläseuran miehet epäilevät, että ilkivaltaa tehtailee kuitenkin pieni joukko.
–Heiltä tulee kiitosta, ketkä enemmän retkeilevät, Jarmo Kujanpää hymyilee.