Melkein 40 vuoden talkoot – Lystmetästä on kehittynyt monipuolinen kulttuurikeskus

0
Kesäteatterin katsomoon vievän rampin piirustukset hieman pettivät ja metallisen rampin jatkoksi piti tehdä maaperustainen lisäosa. Kokonaisuus kuitenkin toimii hyvin. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Uusikartano. Uudenkartanon kyläyhdistyksen iso ponnistus, Esteetön Lystmettä -hanke on edennyt loppusuoralle. Hankkeeseen on saatu myös Leader-rahoitusta. Korona-ajan vaikutuksen takia hankkeelle haettiin varmuuden vuoksi hieman jatkoaikaa, ja ensi tammikuussa pitäisi olla viimeistään valmista.

–Talkooporukassa on paljon riskiryhmäläisiä eli yli 70-vuotiaita tekijöitä, joten otettiin homma varman päälle. Kyllä tämä hanke varmaan on jo syksyllä valmis, kertoi Uudenkartanon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Markkula keskiviikkona keskeltä sirkkelin sointia, kun talkooväki teki katsomon päätyrappusia, siisti uutta pyörätuoliramppia ja viimeisteli lämpimiä koppeja pääsisäänkäynnin vieressä.

Katsomon yläosaan tehtyihin koppeihin tulee ääni- ja valomiehen tilat ja toiselle puolelle voi sijoittaa vaikka näytelmän puvustusta. Entinen äänimiehen koppi on remontoitu varastoksi ja siirretty ylämäkeen.

Lystmetän kesäisin valtaava Himolan kesäteatteri ei tänä vuonna ole päässyt yleisöä ilahduttamaan. Teatteriesitykset jatkuvat ensi kesänä. Teatteriporukan harmitus on luonnollista, mutta he odottavat jo innolla ensi kesää, kun uudistetut tilat ovat käytössä kokonaisuudessaan.

–Kesäteatteritulot ovat meillekin tärkeitä. Nyt on kuitenkin tarkoitus saada tänne kaikenlaista toimintaa, sillä tilat ovat hyvin monikäyttöiset, Markkula sanoo

Katsomossa on 330 paikkaa ja liikuntaesteiset pääsevät 50 metriä pitkää ramppia pitkin alas levennetylle katsomon alaosalle.

–Onhan tässä sauna- ja kokoustilat sekä tanssilavakin. Lapsille on puuhaa, sillä Rannanmäen koulun vanha leikkikenttä on siirretty tänne pihapiiriin. Ei lähialueilla ole tällaista kokonaisuutta. Toivomme kovasti, että ihmiset ja yhdistykset löytävät tänne, Markkula sanoo.

Kahdeksan asteen kulmassa kulkeva liikuntaesteisten ramppi piirrettiin ensin hieman väärin ja sitä piti korjata tekemällä lisäosa katsomon sisäänkäynnin eteen maaperusteisena. Ramppia pitkin on nyt hyvä kulkea myös heikkojalkaisten, joille portaiden kulkeminen on raskasta. Samalla katsomoon meno ja sieltä poistuminen on nopeampaa, sillä katsomon molempiin päätyihin valmistuu portaat.

Uudenkartanon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Markkula on ollut mukana Lystmetän erilaisissa talkoissa melkein 40 vuotta. Kuva: Tuomas Honkasalo

–Talkooväki on aivan mahtava. Täällähän on iso osa puuhaillut jo pian 40 vuotta. Ollaan nähty tämän paikan elinkaari alusta asti. Kesäteatteri aloitti aikanaan tuossa vähän matkan päässä ja tähän tultiin 1990-luvun puolen välin tienoilla. Silloin jäi yksi kesäteatterikesä pitämättä, kun tehtiin katsomoa.

–Olen myös iloinen siitä, että kesäteatteritoimintaan on saatu mukaan myös kiitettävästi nuorempaa sukupolvea, Markkula kehuu.
Tuomas Honkasalo