Kakarlammella kääriydyttiin turpeeseen

0
Noora Prusila kokeili turvesaunaa ensimmäistä kertaa. Saunan jälkeen pulahdettiin mukavasti vilvoittavaan lampeen.

PÖYTYÄ. Kivoimmat ideat voivat syntyä sattumalta. Hoitola Iritan Irja Tammisto ja lappeenrantalaisen saunaseuran aktiivi Tuija Maaret Pykäläinen kohtasivat sattumalta. Sattumalta heille tuli puheeksi myös turvehoidot. Viime viikon tiistaina sattumien summasta päästiin jo nauttimaan, kun Tammisto ja Pykäläinen järjestivät turvesaunan pöytyäläisille naisille Kakarlammella.

Tapahtuma sai hyvän vastaanoton. Lauteilla kävi rentoutumassa turpeeseen ”kääriytyneitä ” naisia tasaisena virtana.

–Mene ensin löylyyn, jotta ihohuokoset aukeavat. Sen jälkeen levitä turve ja anna vaikuttaa löylyissä vähintään parikymmentä minuuttia, Tammisto opasti saunomaan tulleita ja muistutti juomaan riittävästi.

Turvesaunan luvataan muun muassa lämmittävän lihaksia, kuorivan ja kosteuttavan ihoa, hoitavan aknea, laittavan aineenvaihdunnan liikkeelle ja poistavan nestettä sekä lievittävän reumaattisia kipuja ja auttavan vaihdevuosivaivoihin. Annika Leponiemi ja Hanna Heiskanen tuntuivat olevan vakuuttuneita turvesaunan hyvistä vaikutuksista jo ennen ensimmäistä kokeiluaan. Kumpikin kertoi olevansa kiinnostunut, mikäli vastaava tapahtuma järjestetään toistekin.

–Tämä on hauskaa, kivaa ja rentouttavaa. Mikään, missä on sauna mukana, ei voi mennä vikaan, tyytyväiset naiset sanoivat löylyjen jälkeen lammessa vilvoitellessaan.

Leponiemelle ja Heiskaselle hoitoturpeen koostumus oli miellyttävä yllätys.

–Ihan kuin jotain suklaata, ei ollenkaan epämiellyttävää, eikä haise tai valu.

Turvesaunassa turvetta levitettiin koko keholle, mutta hoitoturvetta voidaan käyttää myös paikallisesti vaikkapa urheilu- ja rasitusvammojen hoitoon tai selluliitin poistoon. Aivan kaikille turvehoidot eivät kuitenkaan sovi. Sydänsairaiden, verenpainetautia sairastavien tai akuutissa vaiheessa olevien syöpäpotilaiden ei pidä ottaa kokovartaloturvehoitoja.