Kasvomaskien jakelu vähävaraisille alkoi Auranmaalla

0
Kunnat jakavat nyt kasvomaskeja vähävaraisille. Marianne Mäki ja Minna-Leena Mäkelä Kotikarpalolta kertovat, että mukaan saa ohjeet oikeaoppiseen maskin käsittelyyn.

PÖYTYÄ. Auranmaan kunnat ovat viime ja tällä viikolla alkaneet terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan jakaa kasvomaskeja vähävaraisille. Pöytyällä jakelu käynnistyi viime viikolla. Ensimmäisellä viikolla kasvomaskeille oli sairaanhoitaja Sari Rantasen mukaan vajaa kymmenen hakijaa. Hän arvioi, ettei tieto maksuttomista maskeista ollut vielä kaikkia tavoittanut ja uskoi, että kysyntä kasvaa tiedon levitessä.

–Tulotietoja ei hakijalta kysytä, joten jakelu perustuu hakijoiden omatuntoon, Rantanen sanoo.

Pöytyä jakaa ensivaiheessa kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Jatkossa vähävaraisille jaetaan kankaisia maskeja kaksi kappaletta.

–Kankaiset maskit on jo tilattu, mutta niitä ei vielä ole saatu. Muutama viikko voi mennä, Rantanen kertoo ja muistuttaa, että hakijoiden tulee tilata maskit etukäteen.

Maskien saatavuudessa on Rantasen mukaan edelleen haastetta, minkä vuoksi Pöytyä on myös linjannut, että palvelutaloilla vierailevien on tuotava omat maskit mukanaan.

–Maskien riittävyys henkilöstölle halutaan turvata, Rantanen perustelee.

Palvelutaloilla on edelleen voimassa rajoitukset vierailuille. Asukkaiden terveyden ja sään salliessa vierailuja voidaan järjestää ulkona. Myös vierailijoiden lukumäärää on rajoitettu ja vierailuista pitää ilmoittaa etukäteen. Saattohoidossa olevien läheisille vierailut mahdollistetaan sisätiloissa.

Vierailurajoitusten vuoksi vähävaraisille tarkoitetut kasvomaskit luovutetaan Kotikarpalolla ja Kartanokodilla ulkona. Myös Riihikosken perusturvakeskuksella maskit luovutetaan ulkona.

Palvelutaloille tapaamistila

Palvelutalojen asukkaissa kasvomaskien käyttö aiheuttaa Rantasen, Marianne Mäen ja Minna-Leena Mäkelän mukaan edelleen hämmennystä. Mäki ja Mäkelä toteavat maskien aiheuttavan muun muassa kuulemisvaikeuksia.

–Koska moni kuulee huonosti ja siksi yrittää lukea puhetta huulilta, useat ovat toivoneet, että hoitajat ottaisivat maskinsa pois, Mäki ja Mäkelä kertovat.

Turvalliset vierailut pyritään sallimaan ja järjestämään Pöytyällä myös syksyn tullen ilmojen viiletessä ja ulkotapaamisten estyessä.

–Tekninen toimi suunnittelee parhaillaan turvallista tapaamistilaa palvelutaloille, Rantanen kertoo.

 

Jakelupisteet

Aura jakaa yhteistyössä SPR:n Auran osaston kanssa kangasmaskeja (2 kpl/hlö) maanantaisin ja torstaisin kello 14–15 Auraamossa.

Koskella maskeja jaetaan sosiaalitoimen neuvonnassa kunnanvirastolla. Lisätietoja numerosta 044 744 1127.

Marttila jakaa kangasmaskeja (4 kpl/hlö) kunnanvirastolla ja kirjastossa aukioloaikojen puitteissa. Maskeja saa myös seurakunnan diakonialta.

Oripäässä kasvomaskeja (kertakäyttöisiä 3 kpl ja kankaisia 3 kpl) jaetaan seurakuntatalolla tiistaisin kello 9–11 ja torstaisin kello 13–15 sekä Messissä munapakkaamon tiloissa Salamäentiellä keskiviikkoisin kello 9–11 ja torstaisin kello 13–15 (tiedustelut numerosta 044 7625 311).

Pöytyällä maskien jako perusturvakeskuksella Riihikoskella maanantaisin kello 9–10, Kotikarpalossa Kyrössä ja Kartanokodissa Yläneellä torstaisin kello 15–16. Kasvomaskit tulee tilata etukäteen numerosta 040 672 2937.

Lieto jakaa maskeja Tarvasjoen Hyvinvointikeskuksessa (Peltolan päässä) perjantaina 28.8. klo 9–11. Ensi viikon maanantaista alkaen maskeja jaetaan Liedon kunnanviraston asiointipisteellä ja sosiaalipalvelujen neuvonnassa aukioloaikojen puitteissa. Tarvasjoelle pyritään järjestämään myös jatkuva jakopiste.

FAKTA: Pue ja käytä kasvomaskia oikein

* Pese kädet saippualla ennen maskin pukemista.
* Pue maski pitäen kiinni ainoastaan kiinnikkeistä. Varmista, että maski on oikein päin puettu.
* Maskin tulee peittää kokonaan suu, nenän alue sekä leuka. Varmista maskin tiiviys kasvoja vasten ohivuotojen välttämiseksi.
* Älä koskettele maskin etuosaa käytön aikana. Jos kosket, pese kätesi.
* Vaihda maski uuteen jos maski tulee kosteaksi tai kastuu. Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille.
* Käytön jälkeen poista maski tarttumalla kiinnitysnauhoihin puhdistetuin käsin. Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan. Kangasmaski laitetaan muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen. Kangasmaski pestään 60–90 asteen pesuohjelmalla tai keittämällä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta.
* Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
* Kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, koronavirustestiin saapuessa sekä testituloksen valmistumista odottaessa, jos on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, riskialueelta Suomeen saapuessa, karanteenin aikana, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, ja alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttämien ei ole mahdollista.