Kesätyö vaihtuu koulunpenkkiin

0
Elina Hiekkamäki sanoo, että maanantait ovat olleet hiljaisempia, mutta sunnuntaisin on ollut ruuhkaa. (Kuva: Veeti Nurminen)

PÖYTYÄ/Karinainen. Halu kokeilla jotain erilaista sai tarvasjokelaisen Elina Hiekkamäen ja riihikoskelaisen Pauliina Loisan hakemaan kesätöihin Isontuvan Jäätelön jäätelökahvilaan. Heitä onnisti, sillä kesätyöpaikat tuntuivat tänä kesänä olevan kiven alla. Elina opiskelee Liedon ammattiopistossa merkonomiksi ja suoritti keväällä työssäoppimista Liedon Tokmannilla, josta hän suunnitteli saavansa myös kesätöitä.
–Mutta he eivät ottaneet, koska en ollut täyttänyt kahdeksaatoista, Elina harmittelee.
Niinpä hän oli yhteydessä Isontuvan Jäätelöön, josta aukesi töitä kahdelle päivälle viikossa. Tämä sopi Elinalle hyvin, sillä aikaa jäi myös lomailuun.
–Muuten olisin ollut koko kesän ilman töitä, kun mistään muualta ei irronnut.
Pauliina Loisa kertoo, että keväällä koko kahvilan aukeaminen oli vielä kysymysmerkki, mikä aiheutti hetkellisen stressin töiden saannista. Toukokuun puolessa välissä hän kuitenkin sai varmistuksen, että töitä on.
–Pieni jännitys tuli. En ollut hakenut enää muualle, Pauliina sanoo.
Elina ja Pauliina ovat pyörittäneet jäätelökahvilaa kesän ajan kahdestaan siten, että Pauliina on työskennellyt tiistaista lauantaihin ja Elina sunnuntait ja maanantait. Yksintyöskentely on tarkoittanut paitsi vastuuta, toisinaan myös ruuhkaa. Elina sanoo, että apu on kuitenkin tarvittaessa löytynyt läheltä.
–Ehkä ensimmäiset pari viikkoa olivat haastavia, kun piti opetella käyttämään kassakonetta. Mutta muuten on mennyt todella hyvin, ja apu on ollut lähellä, jos on jotain tarvinnut kysyä, Elina hymyilee.
–Tämä on todella mukavaa ja tässä on ollut yllättävän kivat työajat, vaikka aluksi sitä vähän epäilin, Pauliina tuumaa.

Paluu kouluun

Elinan ja Pauliinan viimeiset työpäivät jäätelökahvilassa olivat elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Niinpä kesätyöntekijät pääsivät lyhyelle lomalle vielä ennen koulujen alkua. Tosin sekä Elina että Pauliina kertovat menevänsä opiskeluiden pariin mielellään.
–Aika kauan olen koronan takia kyhjöttänyt kotona. Odotan, että pääsen kouluun ja näkemään kavereita taas kunnolla, Elisenvaaran lukiossa opiskeleva Pauliina hymyilee.
–Viime kesä oli hiukan kiireisempi, kun töitä oli monena päivänä viikossa. Nyt menen kyllä hyvin mielin takaisin kouluun, Elina toteaa.
Pauliina kertoo, että asiakkaita on tullut ympäri Suomen Helsinkiä ja Oulua myöten. Kesään on sattunut myös hauskempia tapauksia.
–Puhtaasti eksyneitäkin on ollut muutama. Olen saanut neuvoa milloin minnekin: Loimaalle, Turkuun tai Tampereelle, hän nauraa.

Jäätelökahvila pysyy auki

Koronapandemian iskiessä keväällä ei ollut varmuutta siitä, voidaanko Isontuvan jäätelökahvilaa täksi kesäksi avata. Yrittäjä Elina Simola kertoo, että päätös avaamisesta tehtiin, sillä kriisi ei äitynyt liian pahaksi ja toisaalta kahvilassa pystyttiin takamaan turvallisuus.
–Sellainen ero on, että tänä vuonna käytössä ovat olleet kertakäyttöastiat, Simola sanoo.
Kahvilan avaaminen kannatti, sillä kävijöitä on kesän aikana ollut ennätyspaljon. Myynti on ollut niin hyvää, että yrittäjät päättivät jatkaa aukioloa vielä kesätyöntekijöiden lähdön jälkeen. Kahvila pysyykin auki niin kauan kuin asiakkaita riittää.
–Tehtaassamme työskentelevä kondiittori siirtyy pyörittämään meidän jäätelökahvilaa ja saattaa myös leipoa sinne jotain myytävää, Simola kertoo.
Isontuvan jäätelöt valmistetaan Isontuvan tilan omien lehmien maidosta ja paikallisista tuoretuotteista. Säilöntäaineita ei valmistuksessa käytetä lainkaan.
–Muista jäätelöistä erottaa se, että me emme juurikaan lisää ilmaa jäätelömassaan. Jäätelömme litrapaino on hyvin korkea ja maku aika paljon vahvempi, Simola kehuu.