Koronakurjuus kääntymässä Kilatian voitoksi

0
Auralaisen Markus Venesrannan Kilatia Oy on kääntämässä koronatilanteen voitokseen. Venesrannan innovoima sähköinen turvallisuusalusta on jo nyt herättänyt kiinnostusta.

AURA. Turvallisuuspalveluita ja -koulutuksia tarjoavassa Kilatia Oy:ssa toiminta loppui kuin seinään koronan iskiessä. Nelisenkymmentä henkeä ympäri Suomea työllistävän yrityksen toiminnasta 95 prosenttia on perustunut turvallisuuskoulutuksiin, joita ei koronan jyllätessä voitu järjestää. Yrityksen toiminta on ollut keväästä elokuuhun asti seis.

–Yhden viikon aikana maaliskuun puolivälissä kalenteri tyhjeni kokonaan, toimitusjohtaja Markus Venesranta kertoo.

Hän toteaa yrityksen työn olevan osittain kausiluonteista: paras jakso on yleensä juuri keväällä. Osa keväälle sovituista töistä on Venesrannan mukaan saatu siirrettyä syksylle, mutta siitä huolimatta hän arvioi yritykselle koituneen koronakeväästä noin 500 000 euron tappiot.

Tukalasta tilanteesta huolimatta Venesranta ei entisenä palomiehenä jäänyt tuleen makaamaan, vaan lähti kehittelemään jo pitkään päässä pyörinyttä ideaa sähköisestä turvallisuusalustasta. Tässä vaiheessa on vielä varhaista kertoa tarkemmin Venesrannan kehittelemästä ideasta, mutta jo nyt se on herättänyt laajaa mielenkiintoa. Vastaavanlaista yritysten turvallisuudesta huolehtivaa sähköistä järjestelmää ei vielä ole kehitelty edes ulkomailla.

–Tällä hetkellä näyttää, että tästä tulee meidän päätoimiala, Venesranta kertoo.
Sähköisen turvallisuusalustan kehittämiseen Kilatia Oy sai Business Finlandilta 100 000 euron tuen, minkä johdosta Venesranta on saanut kuulla monenlaista arvostelua. Hän itsekin osittain kritisoi sitä, että tuet osoitettiin yritystoiminnan kehittämiseen. Kehittämisrahojen jälkeen tulivat jakoon sopeuttamistuet. Venesranta toteaa järjestyksen olleen väärä.

–Moni yritys olisi tarvinnut avustusta normaaliin toimintaan ja tukea meni nyt yrityksille, jotka eivät edes tilanteesta oikeasti kärsineet, hän sanoo ja toteaa monen toimialan olevan sellainen, että toimintaa on aika vaikea kehittää.

Toisaalta hän ymmärtää, että päätökset täytyi tehdä nopeasti.

Kilatialla oli valmiina luonteva kehityskohde, joka pitää Venesrannan mukaan yrityksen toiminnassa vaikka tulisikin toinen korona-aalto. Kaikkinensa kevään raju tilanne näyttää hänen mukaansa kääntyvän osittain jopa yrityksen voitoksi.

–Emme olisi lähteneet sähköistä turvallisuusalustaa kehittelemään ellei koronaa olisi tullut, hän toteaa.