Kosken Alumiinivalmiste teki puolen miljoonan euron investoinnin läpisyöttävään työstökoneeseen

0
Italialaisen Fom Industriesin Gianluca Barazzini kouluttaa Jyrki Tuomista, Ari Laaksosta ja Martti Tapanaista uuden läpisyöttävän työstökoneen maailmaan. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

LIETO/Tarvasjoki. Korona-aikana Italiasta kaikui kovin ikäviä uutisia ja musta pilvi Italian päällä ei meinannut helpottaa. Kosken Alumiinivalmisteessakin varmasti hieman jännitettiin, miten joulukuussa tilattu läpisyöttävä työstökone saataisiin aikataulussaan Suomeen.
Hieman yli puolen miljoonan euron investointi saapui Italiasta Tarvasjoelle kuitenkin ajallaan ja mukana pääsivät tulemaan myös koneen italialaiset asentajat. Kosken Alumiinivalmisteen muuten rauhallinen lomaheinäkuu sai hieman uutta kuhinaa, kun osa työntekijöistä sai monen päivän käyttökoulutusta laitteeseen, joka vähentää eri työvaiheiden tekemistä monella eri pisteellä yhdeksi.
–Käytännössä kone poistaa eri työpisteitä ja tekee ne tässä samassa paikassa. Koneeseen laitetaan erilaisia profiilitankoja halutun ovi- tai ikkunamallin mukaan ja kone hoitaa poraamisen, leikkaamisen ja muotoilun. Sen jälkeen osat voidaan vaan koota yhteen, myyntipäällikkö Marko Timonen kertoo.
Ihmisen tarve ei koneen myötä kuitenkaan poistu, sillä käyttökoulutuksen kautta osa yrityksen melkein 50 työntekijästä saa uuden työnkuvan koneen käyttäjänä ja valvojana.
–Ihmisiä tarvitaan edelleen. Koneen tulon myötä meillä ei vähene työntekijöiden tarve, Timonen selventää. Kone tekee vain työtä käskettyä eli sinne tulee luonnollisesti syöttää halutut tiedot 3D-suunnitteluohjelmalla ja sen mukaan kone toimii.
–Inhimillinen virhe on edelleen mahdollinen, mutta se tapahtuu sitten data-vaiheessa, Timonen naurahtaa.
Alumiinista ja teräksestä tehtävien ovien, ikkunoiden ja julkisivuprofiilien lisäksi Kosken Alumiinivalmiste tekee lasituksia ja lasiprofiileja. Asiakkaita ovat pääosin rakennusfirmat, mutta joitain töitä tehdään myös yksityisasiakkaille.
Yleensä yrityksen työntekijät hoitavat myös asennukset itse, sillä isommat kokonaisuudet tehdään osaelementeistä, jotka tulee koota vasta paikan päällä.
–Meidän tuotteita on nähtävissä esimerkiksi uudistuneella Wiklundilla. Walo-terassin lasitukset ja karmit ovat meiltä sekä samaten Myllyn uudisosan ulkoprofiilit ovat meidän tekemiämme, Timonen kertoo ylpeänä.
Kosken Alumiinivalmisteella menee hyvin. Yritys on oman alansa Varsinais-Suomen alueen johtavia yrityksiä. Kauppaa tehdään pääasiassa kotimaassa.
Kahden veljeksen, Sami ja Marko Timosen vetämä yritys ei silti ole unohtanut paikallista palvelua.
–Kyllähän me teemme myös ihan pieniä töitä tarvittaessa eli vaihdetaan rikkoutunut lasi asiakkaan karmiin tai tullaan vaikka paikan päälle tekemään koko työ, Marko Timonen muistuttaa.