Kyläkävely tutustutti Kosken Tuimalan vanhoihin taloihin

0
Koskelaisseuran Piika Vainio (vas.) valotti Kosken keskustan rakennusten historiaa kyläkävelyllä. (Kuva: Veeti Nurminen)

KOSKI. Kosken keskusta on ollut myllerryksessä viimeisen sadan vuoden aikana. Osa vanhoista, komeistakin rakennuksista on purettu, mutta moni on myös säilynyt katukuvassa. Entisten liikkeiden tilalle on tullut uusia, viimeisimpänä ”vanhan apteekin” tiloihin perustettu Sähköliike P. Rautiainen.
Koskelaisseuran järjestämä yli kaksi tuntia kestänyt kyläkävely tutustutti Kosken keskustan rakennusten vaiheikkaaseen historiaan. Mieleen jäi varmasti se, kuinka monta grilliä ja kioskia Tuimalassa on aikoinaan palvellut. Viime vuosikymmeninä eniten kylänraittia ovat tainneet muokata uusi Osuuspankki ja ennen tätä Liikekosken valmistuminen.
–Ankea Liikekoski on tässä nyt, mutta siinä oli mielestäni niin ihana ja vanha matkustajakoti. Sillä oli monta nimeä, Helttulan baari, Koistinen, Lärvätsalo ja vaikka mitä, Piika Vainio muistelee.

Liikenne lisääntyi 1930-luvulla

Oiva ja Anna Vyyhtinen rakennuttivat matkustajakodin 1928 ja pitivät sitä vuoteen 1933 saakka. Sen jälkeen omistajia oli useita, mutta siitä milloin matkustajakodin toiminta päättyi, ei ole varmuutta.
–Matkahuolto ja linja-autoasema olivat tärkeitä kolmekymmentäluvulla, kun liikenne lisääntyi paljon, Piika Vainio toteaa.
Ainakin Matkahuolto on siirtynyt Seon risteyksessä sijaitsevaan Nummilan kiinteistöön vuonna kuusikymmentäkaksi. Aikaisemmin rakennuksessa oli muun muassa postitoimisto, kemikaalikauppa, apteekki ja eläinlääkäri.
–Se päätettiin antaa Matkahuollon tiloiksi, kun posti ja eläinlääkäri olivat loppuneet 1961. Vuonna kuusikymmentäkaksi sen osti Liisa Saari. Hän piti siinä kukkakauppaa, hautaustoimistoa, Matkahuoltoa ja baaria.
–1971 sen ostivat Eila ja Mauno Lehtonen Kuusjoelta ja pitivät Terhin baaria vuoteen 1989. Matkahuolto oli siinä vuoteen yhdeksänkymmentäviisi asti, Piika Vainio kertoo.
Monipuolista toimintaa on ollut myöskin Närvilän talossa, joka tunnettiin viimeksi P&J Lehdon Sähköliikkeenä.
–Rakennuksen tekivät Jalmari ja Eino Rauhala. Se oli ensin yksikerroksinen liikehuoneisto, Vainio tietää.
Rakennuksen kellarissa on toiminut polkupyöräkorjaamo ja ulkorakennuksessa autokorjaamo. Ulkorakennuksessa olivat myös kanala, navetta, heinälato, WC ja sauna. Paikalla on ollut myös kukkakauppa, polkupyöräliike ja sota-aikana myös kahvila.
–Vuonna viisikymmentäkaksi tehtiin toinen kerros ja sinne saatiin asuntoja, Vainio kertoo.
Tämän jälkeen rakennuksessa toimi sekatavarakauppa sekä kangas-vaatekauppa. Sähköliike tiloissa toimi vuodesta kuusikymmentäkahdeksan aivan viime vuoteen saakka. Ensimmäistä sähköliikettä pitivät Kujalat vuoteen 1995 asti, jolloin tiloissa avasi P&J Lehdon sähköliike.

Uusi pankki

Viime vuosikymmenen näkyvin muutos Kosken keskustassa oli varmasti uuden Osuuspankin rakentaminen, mikä purki tieltään kaksi vanhaa kiinteistöä: Paulan talon ja Lehtisen Villen kaupan.
–Paulan vanha kiinteistö oli kaksikerroksinen puinen rakennus. Talo jäi vähän kesken, kun tuli sota. En tiedä missä vaiheessa se saatiin tehtyä loppuun asti. Takana oli tiilitehdas, jossa tehtiin piipputiiliä, Vainio kertoo.
Lehtisen Villen elintarvikkeita, taloustavaroita, maatalous- ja rautatarvikkeita sekä koneita myynyt kauppa valmistui 1960 Paulan pellolle. Rakennus paloi ja jouduttiin purkamaan 1970, mutta uudet tilat rakennettiin paikalle vielä saman vuoden aikana.
–1976 kaupasta tuli T-Market Villentori.
Ja Villentorina kauppa tunnettiin aina sen purkamiseen vuoteen 2009 asti.