SM-kulta ei tule hosuen, vaan harjoitellen – Reko Tuominen moukaroi P15-sarjassa kirkkaimman mitalin

0
TarU:n Reko Tuominen heittää neljällä pyörähdyksellä. Jokaisella heittäjällä on oma tekniikkansa pyörähdysten lukumäärän ja pyörimisnopeuden suhteen.(Kuva: Katriina Reijonen)

LIETO/Tarvasjoki. Reko Tuominen kiskaisi P15-sarjassa moukarinheiton SM-kultaa Naantalista tuloksella 62,54. Tuominen jäi pari metriä kauden parhaastaan, joka on 64,77 senttimetriä. Voittamisen riemua maltillinen tulos ei syönyt.

–Kisa ei ollut mikään kummoisin. Ennemmin se oli se sijoitus kuin tulos, Tuominen ruotii.

Tuomisen ennätysheitto 64,77 on kauden paras tulos P15-sarjassa. Ikäluokan suomenennätys on 77 metrin luokkaa.

Tuore suomenmestari on kiitollinen hyvästä valmentajasta. Hän on kuulunut Mervi Nikulan valmennettaviin neljä kokonaista kautta, eikä valmentajanvaihdos ole käynyt mielessä. Tuominen käy Nikulan valmennuksessa Raisiossa.

–Mervi ei ole liian tiukka, mutta pistää silti tekemään. Hän osaa neuvoa selvästi ja tietää, mitä pitää tehdä ja koittaa, miten heittoa voi parantaa ja mitkä treenit auttavat.

Tällä kaudella Tuominen on paneutunut voima- ja heittoharjoitteluun. Kotiin rakennettu punttisali mahdollistaa harjoittelun myös aamuisin. Lihasvoiman kehittyminen on näkynyt heittotuloksissa juuri kuten valmentaja arveli.

Ripeät liikkeet ovat Tuomisen vahvuus, mutta myös Akilleen kantapää. Nopean sekä teknisesti taitavan heittäjän tulisi malttaa rauhoittua ennen heittoa. Jos moukarin kiskaisee hosuen liikkeelle, saattaa heittoväline sinkoutua mihin tahansa.

Tarvasjoen urheilukentällä pari kertaa viikossa harjoitteleva Reko ei sen vuoksi treenaa yksin, vaan hänen äitinsä Katri tulee aina varmistamaan turvalliset olosuhteet kentänkäyttäjille. Katri Tuomisen tehtävä on varoittaa muita moukarista ja paikata kenttään syntyviä kuoppia.

Perheen tuki on nuorelle lupaukselle tärkeä asia. Hän innostui moukarinheitosta omien sisarustensa kautta, ja sisarukset tukevat häntä vuorostaan.

Tähtäin EM-kisoissa

Tarvasjoen Urheilijoita edustava Tuominen käy Tarvasjoen koulun yhdeksättä luokkaa. Hän on aina pitänyt urheilusta ja harrastanut lajeja monipuolisesti. Jääkiekko sai jäädä viime kauden jälkeen. Jalkapallon, mäkihypyn ja aikidon Tuominen karsi jo aiemmin.

– Olen heittänyt kuulaa, keihästä ja kiekkoa, mutta ne jäivät pikkuhiljaa yksi kerrallaan pois. Moukari jäi, koska siinä olen pärjännyt. Ja kun jossakin pärjää, se tuntuu hauskalta, yleisurheilua 5-vuotiaasta saakka harrastanut Tuominen kertoo.

Valmentajan kanssa oli sovittu tämän kauden tavoitteeksi 64 metriä. Tavoite tuli saavutetuksi jo ennen SM-kisoja, joten Tuominen saattoi lähteä rennoin mielin tavoittelemaan menestystä nuorten suomenmestaruuskisoihin. Voitto maistui, mutta aiheutti tietynlaisen tyhjyydentunteen.

–Omalla tavallaan oli hetken aikaa sellainen ”mitäs nyt” -olo. Olin koko kesän panostanut tähän ja vihdoin onnistuin. Sitten älysin, että kahden vuoden päästä on suuremmat kisat, ja voin alkaa panostaa siihen.

EM-kisoihin pääseminen kahden vuoden päästä olisi saavutus jo itsessään. Tuominen ei kuitenkaan pistäisi pahakseen jos isoista arvokisoista alkaisi irrota mitalisijoja samaan tapaan kuin hänen esikuvallaan.

–Ei tule sillä tavalla seurattua lajia niin paljon itse, mutta olisihan se hienoa heittää kuin Aaron Kangas. Aaron heitti 79 metriä aikuisissa, ja hän on kuitenkin aika nuori vielä. Jos itsekin pystyisin heittämään sen ikäisenä yhtä paljon, se olisi hienoa.