Tuet ja yhteistyö Auranmaan yrittäjien pelastus koronakurimuksesta

0
Auraamon kesäkauppa on toimiva esimerkki koronan poikimasta yrittäjien yhteistyöstä. Kesäkaupassa käsityöläiset ovat saaneet tuotteitaan kaupaksi kesän messujen ja muiden markkinatapahtumien peruunnuttua. Kuva: AVL:n arkisto / Tuomas Honkasalo.

AURANMAA. Keväällä korona iski elinkeinoasiantuntija Anna-Mari Alkion mukaan myös Auranmaan yrityksiin kuin hyökyaalto. Yritysten varauskalenterit ja kassat tyhjenivät hetkessä. Toistaiseksi Auranmaalla on kuitenkin säästytty konkurssisumalta. Pelastusrengas löytyi muun muassa korona-aikaista yritystuista, uuden innovoimisesta ja yritysten yhteistyöstä, eikä korona runnellut Auranmaan yrityselämää niin pahoin kuin pelättiin. Kuntien jaettavaksi myönnettyä yksinyrittäjien koronatukeakin on vielä runsaasti jäljellä.

Kosken, Marttilan ja Auran yhteinen koronatukipotti oli 540 000 euroa, josta jakamatta on 424 000 euroa. Hakemuksia tuli Alkion mukaan alle 80. Yksinyrittäjiä hän arvioi olevan näissä kunnissa yhteensä noin 400.

Pöytyälle myönnettiin yksinyrittäjien koronatukea 438 000 euroa. Tästä on vt. elinvoimajohtaja Jussi Heinosen mukaan käytetty 114 000 euroa. Hakemuksia kuntaan on tullut tähän mennessä 68.

Lähes kaikki yksinyrittäjien tukea hakeneet ovat Auranmaalla sitä myös saaneet. Alkion mukaan Kosken, Marttilan ja Auran alueella hylättyjä hakemuksia on ollut noin viisi. Heinonen puolestaan kertoo Pöytyällä hylätyn neljä hakemusta. Joitakin hakemuksia on tehty väärään kuntaan ja muutamat odottavat vielä lisäselvityksiä.

–Hylkäykset on tehty joko koska yritystoiminta ei ole ollut päätoimista tai koska myynnin pudotusta ei ole voitu osoittaa, Heinonen kertoo.

Yrityksen liikevaihdon pitää olla 20 000 euroa vuodessa, jotta tukea voi saada.

–Liikevaihdon laskun täytyy olla yli 30 prosenttia, Alkio kertoo tuen saamisen kriteereistä.

Yksinyrittäjien koronatukea voi kunnilta hakea syyskuun loppuun saakka. Kertaluonteista 2 000 euron tukea myönnetään niihin kustannuksiin, joita yrittäjälle on koronasta aiheutunut 31.8. mennessä. Valtiokonttorin myöntämää kustannustukea voi puolestaan hakea elokuun loppuun asti.

Toinen aalto toisi iskuja

Paljon kritiikkiä saaneita Business Finlandin tukia myönnettiin Heinosen mukaan pöytyäläisyrityksille yhteensä noin 691 000 euroa. Ely-keskus puolestaan on tähän mennessä myöntänyt pöytyäläisyrityksille tukia 305 760 euron edestä. Tyypillisin tuen suuruus on ollut 4 800 euroa yritystä kohden. Muualle Auranmaalle Ely-keskus on myöntänyt yhteensä noin 350 000 euroa tukia.

Yritystukien saamisen varaan yritystoiminta ei ole Auranmaalla jäänyt. Alkio on ilahtuneena laittanut merkille, miten yrittäjät ovat verkostoituneet ja yhdessä kehitelleet palveluja. Esimerkkinä tästä on muun muassa Panosta paikalliseen -verkkosivusto, joka luotiin kevään aikana jotta paikalliset yritykset voisivat helposti siirtyä verkkoon tuotteitaan myymään. Koronatilanteen rauhoituttua perustettiin Auraamon kesäkauppa. Se on Alkion mukaan palvellut käsityöläisiä tilanteessa, jossa useimmat messut ja muut myyntitapahtumat ovat peruuntuneet.

Kesäkauppaan ollaan Alkion mukaan Aurassa oltu niin tyytyväisiä, että toimintaa on tarkoitus jatkaa perustamalla yhdistys toimintaa pyörittämään.

–Yhdistyksen tavoitteena on edistää yrittäjien kaupallisia mahdollisuuksia mutta myös Auran elinvoimaisuutta.

Vaikka tilanne tällä hetkellä Auranmaalla näyttääkin olosuhteet huomioiden suhteellisen rauhalliselta yritystoiminnan kannalta, kaikkinensa korona on jättänyt jälkensä. Alkio toteaa, että esimerkiksi Aurassa on tänä vuonna perustettu uusia yrityksiä viime vuotta puolet vähemmän.

–Liiketoiminta ei varmaankaan vielä ole normalisoitunut, mutta jonkin verran kuitenkin tervehtynyt, hän arvioi tämän hetkistä tilannetta.

Koronan toista aaltoa Auranmaankaan yrityselämä ei Alkion mukaan iskuitta kestä.