Viruksen torjunnasta on herpaannuttu

0
Flunssaisena ei edelläänkää saa vastaanotolle saapua ja turhaa asioimista terveyskeskuksessa pitää edelleen välttää.

AURA, PÖYTYÄ. Riihikosken pääterveysasemalla on elokuun aikana tehty koronavirustestejä kovalla tahdilla. Samaan aikaan on huomattu ihmisten herpaantuneen viruksen torjunnasta. Johtava lääkäri Pirjo Hiltunen toteaa ihmisten unohtaneen, ettei vastaanotolle saa tulla flunssaisena. Myös vastaanoton luukulle on alettu taas tulla tupsahtaa asiasta etukäteen sopimatta. Keväällä voimaan tulleet ohjeet ovat kuitenkin edelleen voimassa.

–Kaikki vastaanottoajat pitää perua ja siirtää, jos on flunssan oireita. Koskee myös esimerkiksi labraa, vastaava sairaanhoitaja Suvi Hakala muistuttaa.

Turhaa asioimista terveyskeskuksessa tulee edelleen välttää, ja sen sijaan käyttää asioimiseen ensisijaisesti puhelinta. Jos vastaanottoaika on hengitystieoireiden ilmaantuessa jo muuta syytä varten varattuna, terveyskeskukselle tulee siinäkin tapauksessa ennakkoon soittaa ja varmistaa, voiko vastaanotolle tulla.

–Toimimme näin kaikkien kuntalaisten ja henkilökuntamme suojelemiseksi, johtava hoitaja Eija-Liisa Vikström huomauttaa ja vakuuttaa, että asiat saadaan joka tapauksessa hoidettua ja että peruttujen, vaikkapa puheterapeutin, aikojen tilalle annetaan uusi aika.

Hakala puolestaan toteaa, että esimerkiksi tikkien poistot voidaan oireiselle suorittaa infektio-osastolla.

Hiltunen arvioi hoitovelkaa kertyneen koronatilanteen vuoksi myös Pöytyällä ja Aurassa, mutta ei ehkä siinä määrin kuin isommissa yksiköissä. Hoitovelkaa on kertynyt erityisesti hammashoidossa, myös koululaisten määräaikaistarkastuksia on jäänyt tekemättä. Nyt monelle on Vikströmin mukaan tullut mahdollisten uusien rajoituksien pelossa kiire hoitaa asioita. Koronasta huolimatta hoitoon kannustetaankin hakeutumaan, sillä hoidettavat vaivat eivät saa koronan vuoksi jäädä hoitamatta.

Luottoa takaisinsoittoon

Kuntalaisilta toivotaan luottamusta takaisinsoittoon, vaikka elokuun aikana puhelinjoilla on ollut ruuhkaa. Uudelleensoitosta pitäisi malttaa pidättäytyä, vaikka takaisinsoittoa ei parissakaan tunnissa kuuluisi. Jälleen kerran Hakala muistuttaa useiden soittojen vain jumittavan takaisinsoittoa entisestään.

–Kiireellisissä asioissa on muutenkin eri numero, hän sanoo ja vinkkaa, että kiireettömistä asioista kannattaa soitella muulloin kuin maanantaiaamulla, joka on ruuhkaisin ajankohta.

Puhelinruuhkaa on lisännyt kesälomat, joiden vuoksi puheluihin on ollut tavallista vähemmän vastaajia.

–Normaaleina vuosina meille tulee soittoja kuukausittain 3 100–3 200 ja takaisinsoittoja teemme 1 000–1 200. Nyt menemme ihan jossain muissa lukemissa, Vikström kertoo ja toteaa, että koronapuhelut esikyselyineen vievät tavanomaista enemmän aikaa.

Ruuhkasta huolimatta Vikström ja Hiltunen vakuuttavat, että kaikille soitetaan takaisin. Myös koronatesteihin pääsee matalalla kynnyksellä viimeistään soitosta seuraavana päivänä.

Testien määrä moninkertaistunut

Koronavirustestien määrä on heinäkuun jälkeen lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Kun kesäkuussa Riihikoskella testattiin 86 ja heinäkuussa 157 potilasta, elokuun 24. päivään mennessä testejä oli tehty jo 395.

Hengitystieoireiden voimakas lisääntyminen kertoo Hiltusen mukaan osaltaan siitä, että keväällä annetut ohjeet on unohdettu.

–Kevät mentiin terveenä eikä ollut influenssapiikkiä, hän toteaa ja toivoo, että ihmiset malttaisivat taas pitää etäisyyttä toisiinsa ja muistaisivat hyvän ja oikean käsi- ja yskimishygienian.