Auranlaakson kansalaisopiston innostava ja kannustava käsityönopettaja kukitettiin eläkkeelle

0
Satu Puhakka-Nuolemo, Eeva Kojola, Anneli Laaksonen, Pirkko Kilpeläinen, Ulla Naaranoja, Liisa Pekkanen, Tuula Laakso ja Eija Hakala kokoontuivat Auran Juhliksiin kiittämään Marja-Liisa Lankista (kolmas oikealta) kuluneista vuosista.

AURA. Auranlaakson kansalaisopiston pitkäaikainen käsityönopettaja Marja-Liisa Lankinen sai lämminhenkiset läksiäiset tyytyväisten kurssilaisten toimesta jäädessään eläkkeelle. Lankisella ennätti tulla opistolla täyteen 35 vuotta, ja osa opiskelijoista seurasi mukana kurssilta toiselle alusta alkaen.

Marttilassa maatilaa perheineen pitänyt ja ateljeeompelijana toiminut Lankinen päätyi kansalaisopiston opettajaksi lasten partioharrastuksen kautta.

–Kun tuli partioparaati, yksi äiti ehdotti, että enkö voisi vetää muille vanhemmille kurssin, jolla tehtäisiin lasten asut. Sama henkilö ehdotti tämän jälkeen, että eikö minua saataisi myös kansalaisopistolle, Lankinen kertoo ja toteaa partiolaisten vanhemmille vedetyn kurssin toimineen taidonnäytteenä.

Opettajan koulutusta hänellä ei ollut, mutta luottoa löytyi kansalaisopiston pitkäaikaiselta, jo edesmenneeltä rehtorilta Liisa Hellevi Aallolta.

–Liisa Hellevi sanoi, että sinussa on opettaja-ainesta, Lankinen muistelee.

Opettamisesta kehkeytyi Lankiselle päätyö ja parhaimmillaan hän kiersi ympäri Auranmaata vetämässä kursseja niin lapsille kuin aikuisille viitenä päivänä viikossa. Kursseja oli myös Somero-opistolla ja Alastarolla. Opettamisen ohella Lankinen pyöritti ompelimoaan, mikä toi hänen mukaansa varmuutta opetustyöhön.

Töissä ystäviä tapaamassa

Eläkeiän Lankinen ennätti ohittaa useammalla vuodella ennen kuin malttoi opettamista lopettaa. Viime talvenakin hän veti vielä kolmea kurssia.

–Olen nyt 68-vuotias, enkä olisi tätä tähän asti tehnyt ellei työ olisi ollut mielekästä, Lankinen sanoo ja kertoo tykänneensä olla ihmisten kanssa tekemisissä.

–En kokenut lähteväni töihin vaan ystäviä tapaamaan, hän jatkaa.

Vaikka monilla on mielikuva, että käsityöt olisivat menettäneet merkitystään, Lankisen kursseille oli tulijoita. Hänen mukaansa kursseja ei ole jouduttu perumaan osanottajien vähäisyyden vuoksi. Kursseja Lankinen vähensi sitä mukaa, kun niille löytyi uusi opettaja. Somero-opiston kurssilla nykyisessä kotikunnassaan Koskella hän olisi halunnut vielä yhdellä kurssilla opettajana jatkaa ellei koronapandemiaa olisi tullut.

Aurassa kursseilla käyneiden oppilaiden kanssa Lankiselle muodostui erityinen suhde. Viime viikolla he yllättivät opettajansa järjestämällä hänelle pienen juhlan.

–Kiitos arvokkaasta työstä, jota olet tehnyt, ja innostavuudesta, jota olemme sinulta saaneet, Satu Puhakka-Nuolemo kiitti Lankista kukkasin ja totesi tämän aina keksineen oppilailleen uusia mielekkäitä juttuja.

Puhakka-Nuolemo myös hämmästeli, miten Lankkisella oli aina kaikki kaavat omassa päässään.

–Tuollaista tietotaitoa ei löydy kuin tällaiselta opettajalta, Eija Hakala puolestaan ylisti Lankista.