Katri ja Kalle Lähde laajensivat hirsimökistä tunnelmallisen talon

0
Lähteet muuttivat Katri Lähteen isovanhemmiltaan perimään hirsitorppaan vuonna 2014. Sireenipuskan taakse piiloutuvan laajennuksen he rakensivat vuonna 2017.

ORIPÄÄ. Aluksi Katri ja Kalle Lähde aikoivat myydä Katrin isovanhemmiltaan perimän kesämökin. Oripään Vuotavalla 1800-luvulta asti seisonut torppa ei kuitenkaan käynyt kaupaksi, joten Lähteet ryhtyivät mökkiläisiksi. Mökkeily tuntui pariskunnasta niin hyvältä, että vuonna 2014 elämäntilanteen salliessa, kolme vuotta mökkeiltyään he päättivät muuttaa pieneen torppaansa.

Laajennusosan tornissa taiteillaan.

Säterintorpaksi aikaisempien asukkaiden mukaan nimetty talo on Lähteiden käsissä kokenut melkoisen muutoksen. Muutokset on kuitenkin tehty vanhan ajan tyyliä ja ympäröivää maalaismaisemaa kunnioittaen. Tielle päin talo näyttää edelleen perinteiseltä pieneltä hirsitorpalta, vaikka neliöt ovat tuplaantuneet ja taloon on rakennettu tornikin.

Lähteiden muuttaessa torppaansa he olivat jo kertaalleen remontoineet muun muassa keittiötä. Muuton yhteydessä taloon tehtiin jätevesijärjestelmä sekä rakennettiin lisätilaa sisävessaa ja pesuhuonetta varten.

–Se oli varsinainen taidonnäyte, sillä siinä kohtaa tuli ilmi, että torppaa on aiemminkin laajennettu, Katri sanoo.

Lisätilan rakentaminen kahden eri aikaan tehdyn torpanosan jatkoksi vaati sovittelua. Lähteet kehuvat apuna ollutta loimaalaista Hannu Poskipartaa, joka myös tutki koko torpan ja totesi sen hyväkuntoiseksi.

–Talo on hiekkamaalla vähän muuta maastoa ylempänä. Salaojatkin on laitettu, mutta kaivot ovat kuivina koko ajan, Katri kiittelee torpan rakentaneiden viisautta.

Takka ja ilmalämpöpumppu lämmittävät laajennusosan. Takan lisäksi alumiinilevystä käsityönä tehty sermi jakaa yhtenäisen tilan makuu- ja olohuoneeksi.

Ahtaasta avarampaan

Lähteet ennättivät asua noin 60 neliön torpassaan kolme vuotta ennen kuin tilanahtaus alkoi kyllästyttää.

–Tietynlainen idealismi kantoi jonkin aikaa, kun tultiin tähän mukavasta kaupunkiasunnosta, Kalle sanoo ja toteaa entisajan ihmisille riittäneen pienemmät tilat, koska tavaraa ei ollut kuten nykyisin.

–Mekin olemme tehneet monta muuttoa ja konmarittaneet tavaroita, mutta aina niitä kertyy, Katri puolestaan toteaa.

Vuonna 2017 talo saikin pitkästä tavarasta lähes torpan itsensä kokoisen laajennuksen torneineen. Rakennusmiehet tekivät rungon syksyn aikana, Kalle vastasi sisätöistä. Jouluksi laajennus jo valmistui, muutamia listoja lukuun ottamatta.

Lähteillä oli yhteinen ajatus yhdestä yhtenäisestä tilasta, johon saataisiin makuu- ja olohuoneen lisäksi kunnolliset kaapit tavaroille. Laajennusta ennen heillä oli käytössään keittiön lisäksi yksi huone ja alkovin tapainen tila.

–Meillä ei ole tarvetta väliseinille, kun kaksistaan olemme ja elämme samassa rytmissä, Katri sanoo.

Lähteiden mukaan yhden yhtenäisen tilan rakentaminen nopeutti laajennuksen valmistumista. Rakentamista nopeutti myös kova motivaatio saada tila käyttöön, vaikka Katri toteaakin uupumuksen välillä iskeneen.

–Tornissa meni eniten aikaa. Siellä on talon kalleimmat neliöt, romanttisesta kirjailijan työhuoneesta haaveillut ja haaveensa toteuttanut Kalle sanoo.

Jykevä lankkulattia on tehty naapurin metsästä ostetuista puista.

Tornin lisäksi talon erikoisuuksia ovat laajennusosan komea lankkulattia, tervatut kattoparrut sekä makuu- ja olohuoneet erottava alumiinilevystä tehty sermi. Normaalia leveämmät ja viiden sentin paksuiset lattialankut on sahattu naapurin metsänreunasta ostetuista puista, joita Kalle ihaili.

–Lankut kuivuivat pari vuotta suulissa ennen kuin niille löytyi käyttöä, Kalle kertoo.

Kattoparrut hän tervasi muiden varoitteluista huolimatta. Siinä missä muut kai pelkäsivät parrujen tuoksuvan liikaa, maailman meriä aikoinaan seilannut Kalle halusi kotiinsa ripauksen merellistä tunnelmaa.

Nopeita ja harkittuja ratkaisuja

Uupuvien listojen lisäksi Lähteiden keittiö odottaa vielä uutta remonttia. Keittiö vaatii isomman remontin, sillä lattiaeristeet on siellä uusimatta.

–Jotain ropsottamista tällaisessa talossa aina on johonkin suuntaan, Katri toteaa.

Ikiajat keittiössä palvellut leivinuuni- puuhellayhdistelmä saa hänen mukaansa jäädä paikoilleen, vaikka kovimmilla pakkasilla leivinuunin lämpimänä pitämisessä onkin junanlämmittäjän meininki.

–Leivinuuni on talo sydän, Katri sanoo.

Sisustajana hän toteaa olevansa nopea päätöksissään. Laajennusosan tapetitkin löytyivät yhden liikkeen oven avaamalla. Talon kalusteet ovat Katrin sanoin iloinen sekoitus ikealaista ja perintökalustetta. Taloa on sisustettu siten, miten Lähteistä on hyvältä tuntuu. Toisaalta heillä on ollut rakentamisessa koko ajan myös vahvoja visioita.

Makuuhuoneen matalista ikkunoista voi ihailla peltovainioiden lisäksi auringonlaskuja ja kuunnousuja.

–Rakennuspiirtäjän kanssa oli vääntö makuuhuoneen ikkunoista. Hän sanoi, ettei noin pieniä voi tehdä eikä laittaa noin alas, päänsä pitänyt Kalle kertoo.

Sängyn kahdelta sivulta ympäröivät ikkunat ovat tarkkaan harkittu yksityiskohta, sillä sänkyyn kömpiessään voi ikkunoista nähdä paitsi naapurin peltovainiot myös auringonlaskun ja kuun nousun.