Korona pysäytti ja vilkastutti huonekalukauppaa

0
Korona pysäytti keväällä huonekalukaupan, mutta vilkastutti sitä kesällä. Muun muassa puutarhapuolen kalusteet myivät niin hyvin, että kauppias Veli-Matti Arvolan pihassa on enää muutamia puutarhakalusteita.

AURA. Koronan vuoksi poikkeuksellinen vuosi on ollut myös huonekalukaupassa monella tapaa erikoinen.

–Keväällä kun epidemia alkoi tuntui ensin, että koko maailma pysähtyy. Pari viikkoa kauppa oli aivan seis ja meilläkin oli liike auki vain kolmena päivänä viikossa, kertoo auralaisen Vaihtokalusteen yrittäjä Veli-Matti Arvola.

Pysähdys oli kuitenkin lyhytaikainen ja kesä on ollut huonekalukaupassa vilkas.

–Heinäkuu oli ennätyksellisen hyvä. Varsinkin puutarhapuoli yllätti tänä kesänä. Huomaa, että ihmiset ovat olleet paljon kotona ja mökeillä. Rahaa on käytetty enemmän kotiin eikä matkailuun, Arvola kertoo.

Myös asiakkaiden asenteissa on tapahtunut selvä muutos.

–Entistä useampi haluaa nyt ostaa kotimaista ja paikallisesti eikä lähteä suuriin ostoskeskuksiin. Monet vanhat kanta-asiakkaat ovat palanneet kaupoille. Moni asiakas on sanonut, että tämä on yhteinen koettelemus, josta yhteisesti selvitään, Arvola kertoo.

Korona on siivittänyt myös nettikauppaa.

–Jonkinlainen digiloikka on meilläkin tapahtunut. Nuorempi väki on lähtenyt liikkeelle meidän Facebookin ja nettisivujen innostamana, Arvola kertoo.

Tyypillinen netin kautta tuleva asiakas on sellainen, joka löytää liikkeen sähköisistä kanavista jotain mieluisaa ja tulee sitten liikkeeseen sitä katsomaan. Jonkin verran kauppaa käydään myös niin, ettei asiakas tulee myymälään lainkaan.

Vaikka kesä on ollut Vaihtokalusteessa vilkas, kevään notkahdusta se ei riitä korvaamaan.

–Jos epidemiatilanne säilyy tällä tasolla, päästään lähelle normaalia vuotta, Arvola arvelee.