Marttilan maalaiskomedia nojaa vahvoihin naispersooniin

0
Hilja (Riikka Portaala) ja leskirouva Salli Kotvanen (Anne Jurttila-Portaala) ovat vakuuttuneita siitä, että kaupunkilaisperheen isä on rikollinen. Usko Laakkonen (Petri Prusila) on taas epäileväisellä kannalla moisen väitteen suhteen.

MARTTILA. Marttilassa perjantaina ensi-iltansa saava, Marttilan Nuorisoseuran esittämä Kaivo-näytelmä on vahvasti voimakasluonteisiin naispersooniin nojaava maalaiskomedia. Ohjaaja ja näytelmässä myös vanhainkodinjohtajaa esittävä Merja Tuominen sanoo siinä olevan paljon tekstikomiikkaa, joka on kuitenkin helposti seurattavaa.

–Tämä ei todellakaan ole mitään fingerporilaista, hän painottaa.

1960–1970-luvuille keskittyvän näytelmän päähahmona häärii talonemäntä Hilja Laakkonen (Riikka Portaala), joka on varsin kerkeävä ja toimelias, mutta myös hiukan yksinkertainen. Hiljan mies Usko (Petri Prusila) on taas laiskanpulskea isäntä, joka tottelee kuuliaisesti komentelevaa vaimoaan. Leskirouva Salli Kotvanen (Anne Jurttila-Portaala) on taas Hiljan naapuri ja paras ystävä, jolla riittää Hiljan tavoin touhukkuutta vaikka muille jakaa. Uteliaisuus on myös piirre, joka pitää Sallin kiireisenä hänen kaivaessaan tietoa milloin mistäkin asiasta.

–Minä olen enemmän se, joka käy ottamassa asioista selvää ja annan sitten ideoita Hiljalle. Yhdessä sitten suunnittelemme ja tutkimme ihmisten asioita, Anne Jurttila-Portaala kertoo roolistaan.

Maalaiskylän tapahtumat keskittyvät nimensä mukaisesti kaivon ympärille. Vanha ja ränsistynyt kaivo on aikanaan Hiljan toimesta siirretty vaivihkaa naapurin tontin puolelle. Kun sinne asettuu asumaan tuore kaupunkilaisperhe ja samaan aikaan kylältä katkeaa putkirikon vuoksi kunnan vesijohto, nousee kaivo arvoon arvaamattomaan.

–Tässä pyöritään koko ajan aika pienissä ympyröissä, vaikkakin merkittävän asian eli veden ympärillä, Tuominen valottaa.

Usko-isäntää näyttelevä Petri Prusila kuvaa näytelmää tyyliltään tyypilliseksi sisälle tuoduksi kesäteatterikappaleeksi.

–Sellainen uppoaa parhaiten yleisöön, hän tietää kokemuksesta ja sanoo ensimmäisen kerran nousseensa Nuorisoseuran lavalle jo 1970-luvulla.

Uudella innolla koronan jälkeen

Kaivo oli alun perin määrä esittää keväällä, mutta koronan vuoksi harjoitukset keskeytyivät juuri ennen kenraalia. Kesän jälkeen se päätettiin kaivaa kuitenkin naftaliinista, sillä muuten koko viime talven työ olisi mennyt hukkaan.

–Jos emme olisi tätä nyt tehneet, se olisi sitten jäänyt, koska seuraavaksi tulee jo uusi kappale, Tuominen selvittää.

Nyt uudelleen aloittaessa näytelmää ei saatu kasaan kuitenkaan aivan sormia napsauttamalla, vaikka se keväällä olikin jo lähes loppusilausta vaille valmis.

–Kummasti se kesä vaan teki tehtävänsä: vaikka vuorosanat ovatkin pysyneet aika hyvin muistissa, niiden sijoittaminen oikeisiin kohtiin on vaatinut harjoittelua, Tuominen kertoo.

Hiljaa näyttelevä Riikka Portaala on samaa mieltä, että korona pääsi pahasti sekoittamaan kaikkea.

–Nyt tuntuu, että aika käy väkisin vähiin, hän pohtii.

Helppoa ei ole ollut Prusilallakaan:

–Oli se aika vaikea potkia itsensä taas liikkeelle, vaikka aika hyvin tässä on onneksi sitten saatu uusi buusti päälle.

Ensikertalaisia ja kokeneita konkareita

Näytelmässä nähdään 15 roolia ja 14 näyttelijää. Suurin osa heistä on jo kokeneita konkareita, mutta mukaan mahtuu myös kaksi ensikertalaista, kaupunkilaistyttöjä esittävät Wilhelmiina Mäkelä, 10, ja Reetta Korpiaho, 14.

Uusi kokemus on ollut tyttöjen mieleen, samoin kuin uusiin ihmisiin tutustuminen. Myös repliikit alkavat olla jo hallussa, mutta joskus hankaluuksia tuottaa oikea ajoitus.

–Välillä en pysy ihan mukana ja saatan mennä pikkuisen myöhässä lavalle, Wilhelmiina toteaa.

Marttilan Nuorisoseura esittää Hannu Patamaan Kaivo-näytelmän Nuorisoseurantalolla (Härkätie 1461, Marttila). Ohjaus Merja Tuominen, musiikki Heikki Eskola & Band. Ensi-ilta perjantaina 2.10. klo 19. Muut näytökset lauantaina 3.10. klo 14 ja 20 sekä sunnuntaina 4.10. klo 14. Lipunmyynti: Petri Prusila, 044 012 3645. Huom! Paikkamäärää on rajoitettu ja yleisöä otetaan vain noin 80/esitys. Maskien käyttöä suositellaan, ja jokaiselle jaetaan kaksi maskia sisään tullessa. Väliaikakahvitus tapahtuu ulkona.