Merojen matkailuauto kääntää katseita – Kleinbus on kuljettanut luotettavasti perille asti

0
Ilkka Mero sai Volkswagen Kleinbussista rakennetun matkailuauton syntymäpäivälahjaksi. "Makuuvaunun" hän on rakentanut kokonaan itse.

LIETO/Tarvasjoki. Ilkka ja Sirpa Meron matkailuautoyhdistelmä kääntää katseita missä vain he kulkevat. Volkswagen Kleinbusseista rakennettua yhdistelmää nostalgisempaa ja sympaattisempaa tapaa asuntoautoilla onkin vaikea keksiä.

Ilkka Mero on ollut automiehiä koko ikänsä. Tienestinsä tien päältä ottanut mies on luottanut erityisesti volkkareihin. Vuonna 2003 hän sai Kleinbussista rakennetun ja yhdessä veljensä kanssa kunnostamansa matkailuauton 50-vuotislahjaksi.

–Auto oli tarkoitus myydä, mutta veli huomasi minun rakentavan sitä kuin omaani ja tajusi, että olin autoon kiintynyt ja rakastunut, enkä olisi siitä millään luopunut.

Merot ovat reissanneet autolla yhteensä 100 000 kilometriä ympäri Eurooppaa. Vuodelta 1972 peräisin oleva auto on alunperin toiminut Mallasjuomalla yhdeksän hengen bussina. Matkailuauto siitä oli tehty 1980-luvulla.

–Aika vähän mitään alkuperäistä on jäljellä, eli museorekisteriin tätä ei saa, Ilkka Mero sanoo ja kertoo, että lähes kaikki on uusittu pariinkin kertaan.

Tien poskeen auto ei Meroja vielä kertaakaan ole jättänyt, mutta kaikenlaista pientä juttua matkan varrella on sattunut. Apu on aina ollut lähellä, vaikka Meroilla itsellään ei varaosa- ja työkalupakkia ole mukana kulkenutkaan.

–Kuljemme 4–5 volkkarin porukoissa joten osaamista ja tavaraa on aina, Sirpa Mero kertoo ja toteaa, että meno on ollut leppoisaa, kun ikinä ei ole pitänyt kiirettä minnekään.

–Paitsi joskus lautalle on tullut kiire.

Sirpa ja Ilkka Meron Kleinbussissa on nostalgista tunnelmaa.

Makuuvaunusta matkustusmukavuutta

Ajettavuudeltaan vanhasta volkkarista rakennettu matkailuauto on Meron mukaan ihan hyvä joskin omanlaisensa.

–Hyvin tämä menee, vaikka koko ajan sitä yritänkin parantaa. Ensi talvena on suunnitelmissa korjata etuakselia jolloin ohjaus paranee.

Asuttavuutta on parantanut ”makuuvaunu”, jonne on saatu kunnon peti sopimaan. Sen Ilkka rakensi pariskunnan matkailtua kaksi vuotta pelkällä matkailuautolla. Sirpan mukaan Ilkka kyllästyi siihen, että sänky piti joka ilta rakentaa istuintyynyistä ja aamulla taas purkaa.

–Idea tuli siitä, kun heräsin tyynyjen välistä paikat puuduksissa, Ilkka juttelee.

Makuutilan Ilkka rakensi vuoden 1975 Kleinbussista lyhentämällä auton keskeltä pätkän ja hitsaamalla etu- ja takapään yhteen. Rakentaessa hän pyrki muuttamaan pakettiautonraadon vuoden 1972 mallin mukaiseksi.

–Siinä meinasi uskottavuus mennä, Ilkka naureskelee.

Kaikkien epäilevien kavereiden hämmästykseksi vaunu kuitenkin saatiin rekisteröityä ja kilvet tuli.

Moottorin tilalla on nykyisin säilytystila puutarhakalusteille.

–Alpeilla kun kiemurreltiin, ajattelin, että olisihan se moottori hyvä voinut olla, Ilkka hymähtää mutta toteaa, että siitäkin tilanteesta yhdistelmällä selvittiin.

Merot ovat matkustelleet pääasiassa Euroopassa, mutta tänä vuonna heidän tuli kierrettyä kotimaassa. Kuvan on Sirpa Mero ottanut Sastamalassa.

Liikkeellä retroillen

Pientä laitettavaa yhdistelmässä riittää koko ajan. Merojen viimeisimpiä projekteja ovat olleet auton sisätilojen maalaaminen ja aurinkosähköpaneelin asentaminen. Merot toteavat omavaraisuuden lisääntyvän aurinkosähkön myötä. Enää autoa ei tarvitse saada aina sähköpisteen ulottuviin parkkiin jotta esimerkiksi jääkaappi pysyisi kylmänä.

–Joku on sanonut, että jos harrastus ei vie kaikkea aikaa ja rahaa, ei se oikein mitään olekaan, Ilkka veistelee.

Mutta ovat Merot muutakin ehtineet harrastaa kuin asuntoautoiluja ja auton remontointia. Sirpalla on hevonen ja Ilkka tykkää tehdä pienoismalleja. Kotona heillä on vitriiniin rakennettu volkkarimaailma, joka sai alkunsa Ilkan ryhdyttyä tekemään pienoismallia heidän matkailuautoyhdistelmästään. Myös pyöräily yhdistää pariskuntaa ja usein pyörät kulkevatkin reissuissa mukana.

Merot kiertävät mielellään paitsi Eurooppaa myös erilaisia volkkaritapahtumia. Niihin mukaan lastataan karaokelaitteet. Kilpailuihinkin Merot osallistuvat autollaan. Merkittävimpänä saavutuksena he pitävät yleisöäänestyksen voittoa vuoden 2016 HeMa Show’ssa Loimaalla. Mutta mukavinta Merojen mukaan on kuitenkin tien päällä oleminen.

–Emme ole kesämökki-ihmisiä, vaan mieluummin liikutaan kuin ollaan paikallaan, Sirpa sanoo ja lisää, että toisaalta myös retroilu on kivaa.

–Eihän tässä itsekään enää nuoria olla, hän naurahtaa.

Ilkka Mero on rakentanut pienoismalleista myös volkkarimaailman. Omaa matkailuautoa esittävän volkkarin hän teki viidestä eri pikkuautosta.