Sairaanhoitopiiri ei tiukenna maskisuositusta – ”Indikaattorit osoittavat, että tilanne Varsinais-Suomessa on rauhallinen”

0

Koronaepidemian tilanne Varsinais-Suomessa ei anna aihetta maakuntatason maskisuositukselle, kertoo sairaanhoitopiiri perjantaina.

– Koronaepidemia ei Varsinais-Suomessa ole kiihtymisvaiheessa, vaikka tartunnoissa selkeä lisääntyminen kesän suvantovaiheeseen verrattuna onkin. Tämän päivän tilannekatsauksen mukaan ainoa kiihtymisvaihetta osoittava kriteeri on se, että ilmaantuvuusluku on liikkunut lähellä kymmentä, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maakunnassa ei tiukenneta nykyisiä ohjeistuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti torstaina, että maskeja suositellaan käytettäväksi nyt myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Alueellinen suositus koskee epidemian kiihtymisvaiheessa olevia sairaanhoitopiirejä, joissa on vähintään 10 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Käytännössä sairaanhoitopiirit päättävät, mitä suosituksia alueilla otetaan käyttöön.

Kiihtymisvaihetta arvioidaan useilla eri kriteereillä. Varsinais-Suomessa koronaepidemian ilmaantuvuusluku on tartuntatautirekisterin mukaan 14 vuorokauden aikana liikkunut lähellä kymmentä, mutta on loppuviikkoa kohden laskenut selvästi sen alle.

– Muut indikaattorit osoittavat, että tilanne Varsinais-Suomessa on rauhallinen. Positiivisten näytteiden osuus on selvästi alle prosentin. Tiedossamme ei ole uusia suuria tautiryppäitä ja saamme tällä hetkellä jäljitettyä tartuntaketjut. Pystymme myös vastaamaan sairaalahoidon tarpeeseen ilman erityistoimia, Pietilä kertoo tiedotteessa.

THL:n tautitilannekartassa Varsinais-Suomessa oli vielä torstaina hieman yli 10 sairastunutta 100 000 asukasta kohden viimeisten 14 vuorokauden aikana. Perjantaina ilmoitettu lukema on 9,5 eli alle THL:n kiihtymisvaiheen rajan.

Varsinais-Suomen erityisvastuualueella on tällä hetkellä alle viisi potilasta koronan vuoksi sairaalahoidossa.

– Arvioimme koronaepidemian alueellista kehittymistä jatkuvasti erittäin tiiviissä yhteistyössä kuntien ja useiden muiden toimijoiden kanssa. Ensi viikolla kokoonnumme nimetyn ryhmän kanssa, jolloin asia arvioidaan jälleen koko maakunnan tasolla, Mikko Pietilä sanoo.

Pietilä johtaa alueellista ryhmää, jonka tehtävänä on ehkäistä koronaviruksen aiheuttamaa infektiota.

Varsinais-Suomessa raportoitiin perjantaina yhdestä uudesta koronatartunnasta. Se oli Turussa. Torstaina uudet koronatartunnat paikannettiin Laitilaan ja Turkuun.

Laitilan tapauksessa kirjautuminen tilastoon kesti huomattavan kauan.

Varsinais-Suomessa on nyt yhteensä 538 koronavirustapausta. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on ilmennyt 46. Niistä yksikään ei ole Auranmaan alueella alueella.

Sen sijaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa perjantaista lähtien käyttöön THL:n torstaina julkaistun kiihtymisvaiheen suosituksen kasvomaskien käytöstä.

Myös HUSin alueella on ”vahva maskisuositus”. Perjantain tiedotustilaisuudessa HUS kertoi, että jokaisen tulisi nyt pohtia kriittisesti yksityisten tilaisuuksien järjestämistä ja niiden kokoa. Enintään 20 henkeä olisi järkevä, ehkä jopa pienempikin määrä, valisti HUS.