Varsinais-Suomen koronaryhmä suosittelee, ettei yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä

0

VARSINAIS-SUOMI. Koronapandemia kiihtyy edelleen Varsinais-Suomessa. Koronatartuntojen lähteet ovat entistä moninaisempia. Tällä hetkellä koronavirustartuntoja saadaan varsinkin omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista.

Tiistaina 13.10. kokoontunut Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa järjestetä yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia. Syynä on se, että koronapandemia kiihtyy edelleen Varsinais-Suomessa. Koronavirustartunnat tulevat nyt omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista.

Suositus tulee voimaan maanantaina 19. lokakuuta. Ohjausryhmän toivomus on, että suositusta noudatetaan heti.

–Pystymme jäljittämään tällä hetkellä noin kolme neljästä tartunnasta. Koronavirus on tarttunut varsinkin erilaisissa juhlissa tuttavapiirissä, tupaantuliaisissa ja muissa yksityistilaisuuksissa. Kävimme ohjausryhmänä huolellisen keskustelun siitä, millä tavoin voisimme ehkäistä näitä tartuntoja. Suosittelemme käyttämään erityistä harkintaa siihen, onko juhlaa tai muuta tiivistä vapaa-ajan kokoontumista juuri nyt tarpeen järjestää, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Ohjausryhmä ei kuitenkaan ulota suositustaan kaikkeen harrastustoimintaan. Näin ollen esimerkiksi lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksia, partiotoimintaa ja vastaavia harrastuskokoontumisia voidaan jatkaa, kun muistetaan turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Tartunnan saaneiden keski-ikä maakunnassa on lokakuussa ollut 34 vuotta. Eniten tartuntoja on todettu 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Ohjausryhmä painottaa lisäksi, että viime aikoina tartunnan saaneiden nuoresta iästä huolimatta, on tärkeää suojata ikääntyneitä ja riskiryhmiä. Uusia suosituksia aiheesta ei annettu, mutta ohjausryhmä kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että ikääntyvien ja riskiryhmien terveysturvallisuudesta huolehditaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Varsinais-Suomen koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun ja sen ympäristökuntiin. Maakunnassa on edelleen myös kuntia, joissa ei ole todettu yhtään koronavirustapausta.

Koronapandemian tilanne Varsinais-Suomessa

Todettujen koronapositiivisten näytteiden määrä kasvaa nopeasti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on 11.10. mennessä 686 tapausta. Viime viikon aikana (5.–11.10.) on ilmoitettu yhteensä 83 koronapositiivista testitulosta sairaanhoitopiirin alueelta.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon (28.9.–11.10.) on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 28,5. Ilmaantuvuus on noussut merkittävästi edeltävästä 14 vuorokauden tarkastelujaksosta (6.10. ilmaantuvuusluku oli 18,8). THL:n kiihtymisvaiheen kriteeri alueellisesta ilmaantuvuudesta on noin 10–25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

– Viikko- ja päiväkohtaisesti olemme löytäneet suuret määrät koronapositiivisia näytteitä. On hyvä kuitenkin huomata, ettei syksyn tartuntamääriä voi suoraan verrata kevään tartuntalukuihin. Testausmäärät ovat nyt kuusinkertaiset verrattuna huhtikuun ensimmäisiin viikkoihin, jolloin keväällä todettiin eniten tapauksia, Tyksin mikrobiologian ylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava kertoo.

Tyksin laboratorio tutki viime viikon aikana yhteensä 6 399 koronanäytettä. Positiivisten näytteiden osuus kaikista koronalaboratorionäytteistä on nyt 1,4 prosenttia. Viikkoa aiemmin (6.10.) positiivisten koronanäytteiden osuus Varsinais-Suomessa oli 1,3 prosenttia. THL:n kiihtymisvaiheen kriteeri on yksi prosentti koronapositiivisia näytteitä.

Auranmaalla edelleen rauhallista

Auranmaan alueella ei ole THL:n tilaston perusteella todettu uusia tartuntatapauksia kolmeen viikkoon.

Auranmaalla varmistettuja koronatartuntoja on THL:n viimeisimpien tietojen mukaan sekä Aurassa että Koskella edelleen seitsemän. Molemmissa kunnissa tartunnoista kuusi on peräisin keväältä ja alkukesältä.

THL:n tilastoissa Koskelle kirjattiin seitsemäs tartunta elokuun lopussa ja Auraan puolestaan 18. syyskuuta.

Loimaalla tartuntojen määrä on nyt noussut 31:een ja Liedossa 10:een.

THL:n tilastoista löytyvät kunnat, joissa on todettu vähintään viisi tartuntaa. Auran ja Kosken lisäksi tilastosta ei edelleenkään löydy muita Auranmaan kuntia.

Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä.