Auranlaakson kansalaisopisto säästymässä isoilta säästöiltä

0

AURANMAA. Pöytyän säästötoimet eivät toistaiseksi isommin vaikuta Auranlaakson kansalaisopiston toimintaan, vaan toiminta on jatkumassa myös ensi vuonna nykyisen laajuisena ja laatuisena.

–Käytännössä kansalaisopistoon ei kohdistu isoja mullistavia leikkausvaateita, rehtori Ilkka Virta toteaa kansalaisopiston ensi vuoden talousarviosta.

Isoin hankaluus kansalaisopiston talousarvion laatimisessa on Virran mukaan ollut rehtorin palkkakulut, jotka ensi vuoden alusta alkaen kohdentuvat kokonaan kansalaisopiston maksettavaksi. Vuoden 2012 syksystä saakka palkkakulut jaettiin voimassa olleen yhteistyösopimuksen mukaisesti Loimaan kaupungin kanssa.

Palkkamenoja saadaan tasattua rehtorin opetusvelvollisuutta lisäämällä. Myös Pöytyän kunnanhallituksen päätöksen muuttaa hyvinvointiaineiden suunnitteluopettajan vakanssi normaaliksi viranhaltijaopettajaksi uskotaan tuovan säästöjä palkkamenoihin. Vakanssimuutos tuo viranhaltijaopettajalle opetusvelvollisuutta suunnitteluopettajaa enemmän. Virran mukaan tuntiopettajien palkoissa voidaan säästää noin 7 500 euroa tehtyjen muutosten myötä.

Koronan ehdoilla

Kuluvaan lukukauteen kansalaisopisto lähti koronatilanne huomioiden. Muun muassa ryhmäkokoja on erityisesti suurissa liikuntaryhmissä pienennetty turvavälien aikaansaamiseksi. Tästä ja opiskelijoiden varovaisuudesta johtuen ilmoittautumisia kursseille on tänä syksynä tullut Virran mukaan noin 16 prosenttia vähemmän kuin aiempina vuosia. Vastaava ilmiö on todettu muuallakin.

–Hyvin samassa tilanteessa olemme kuin maakunnan muissa opistoissa, Virta sanoo ja toteaa opetuksen järjestämisen olevan nyt koronan vuoksi koko ajan veitsen terällä.

Kansalaisopistossa pelätään erityisesti sitä, että kouluista määrätään muut toiminnat keskeyttäväksi. Valtaosa kansalaisopiston kursseista vedetään koulujen tiloissa.

Etäopetusmahdollisuuksia Auranlaakson kansalaisopistossa pyritään parhaillaan parantamaan kouluttamalla opettajia videoiden tekemiseen.