Kaikki Kosken koulukeskuksessa koronalle altistuneet on jäljitetty

0
Kosken koulukeskus tyhjennettiin viime torstaina ilmi tulleen koronavirustartunnan vuoksi. Näillä näkymin opetus voi koulussa jatkua normaalisti syysloman jälkeen. Tartunnalle altistuneilla karanteeni tosin jatkuu vielä syysloman yli. Kuva: Simo Päivärinta.

KOSKI. Kaikki Kosken koulukeskuksessa viime viikolla koronavirukselle altistuneet on Härkätien johtavan ylilääkärin Veli-Matti Leinosen mukaan jäljitetty ja tavoitettu. Hän ei kerro altistuneiden tarkkaa lukumäärää, mutta toteaa altistuneita olevan kymmeniä.

–Jäljitys onnistui jo samana iltana ja jokaiselle saatiin tieto altistumisesta, Leinonen sanoo.

Kosken koulukeskuksessa tuli ilmi koulun henkilöstöön kuuluvan koronavirustartunta viime viikon torstaina. Koulukeskus tyhjennettiin ja oppilaat siirrettiin etäopetukseen heti torstaipäivän aikana.

–Jokainen altistunut on saanut henkilökohtaiset ohjeet. Heidän karanteeninsa pituus on vielä se 14 vuorokautta, sillä kymmenen päivän karanteeni koskee vasta tämän viikon maanantaista alkaen todettuja altistumisia, Leinonen kertoo.

Leinosen mukaan koulu voi muiden kuin karanteenissa olevien osalta jatkua syysloman jälkeen normaalisti. Hän ei siis näe syytä jatkaa koko koulun etäopetusta.

–Ei ole epäselvyyttä siitä, ketkä ovat altistuneet, Leinonen perustelee.

Altistumiset kasvussa, testit tasaantuneet

Koulukeskuksessa ilmi tullut koronavirustartunta ei tule näkymään Koskella todettujen tartuntojen lukumäärässä, koska tartunta kirjautuu sairastuneen kotikunnan tilastoon. Koskella todettuja tartuntoja on edelleen seitsemän. Marttilassa tartuntojen määrä on pysynyt alle viidessä, minkä jälkeen THL alkaa ilmoittaa tartuntojen määrän.

Liedossa uusia tartuntoja on lähiviikkoina tullut 1–2 viikossa. Leinonen kertoo, että kaikki tartunnan saaneet ovat lieväoireisia. Tällä hetkellä todettuja tartuntoja on Liedossa yhteensä 10.

–Kaikki uusimmat tartunnat ovat lähtöisin Turusta tai lähikunnista, Härkätien alueen sisäisiä tartuntoja ei ole, Leinonen kertoo.

Altistumisten määrä on Leinosen mukaan lisääntynyt syyskuusta lähtien. Elokuun ruuhkahuipun jälkeen testimäärät ovat kuitenkin tasaantuneet.

–Pahimmillaan, kun jokainen nuhanenä tuotiin testiin, testejä tehtiin 270 päivässä. Elokuun ruuhkan jälkeen testejä on tehty noin 250 viikossa, Leinonen kertoo ja laskee, että maaliskuun jälkeen Härkätiellä on tehty yli 5 000 koronavirustestiä.

Testituloksen saa Leinosen mukaan tällä hetkellä vuorokaudessa, aamulla tehdyistä testeistä mahdollisesti jopa saman vuorokauden aikana.

–Koronavirus saadaan kuriin vain vastuullisella toiminnalla, Leinonen sanoo ja neuvoo ihmisiä edelleen välttämään turhia kontakteja, käyttämään maskia tilanteissa, joissa kontakteja ei voi välttää, sekä muistamaan hyvän käsihygienian ja käyttämään käsidesiä.

Etenkin sisätiloissa tulee Leinosen mukaan olla erityisen huolellinen ja noudattaa annettuja ohjeita.