Koronasyksyn työllisyysluvut Auranmaalla: Lomautettujen määrä kääntyi taas nousuun ja avoimia työpaikkoja on vähemmän

0
Työttömien määrä on kasvanut syksyllä erityisesti majoitus- ja ravitsemusaloilla. Samaan aikaan näillä aloilla näkyi syyskuussa myös pientä työvoiman kysynnän palautumista. Kuva: Ari-Matti Ruuska.

Pöytyän työttömyysaste oli syyskuussa 9,1 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita oli kaikkiaan 338. Tästä luvusta lomautettujen määrä oli 74, kun se elokuussa oli 66.

Lomautettujen määrä Pöytyällä on syksyllä ollut noin kolmasosa kevään ennätysluvuista. Huhtikuussa lomautettuja oli jopa yli 170.

Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa lomautetut lasketaan työttömiksi työnhakijoiksi. Siksi koronalomautukset nostavat Varsinais-Suomen kuntien työttömyysprosentteja.

Lomautettujen määrä on vähentynyt syyskuussa viikko viikolta Varsinais-Suomessa, kertoo tiistaina julkaistu Työllisyyskatsaus.

Lomautettujen määrä on supistunut miltei kolmannekseen toukokuun alun huippuluvuista, mutta laskutahti on syksyn mittaan hidastunut.

Auranmaan kunnissa lomautusmäärät ovat jopa aavistuksen kasvaneet syyskuussa. Vain Aurassa ja Oripäässä lomautettuja on hieman vähemmän kuin elokuussa.

Lomautettujen määrä on edelleen moninkertainen vuotta aiempaan verrattuna koko maakunnassa.

Koronakriisistä johtuva talouden vaimeneminen on vähentänyt työvoiman kysyntää syksyllä. Uusia avoimia työpaikkoja on siis Varsinais-Suomessa normaalia vähemmän.

Loimaan seutukunnassa avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt neljänneksellä vuoden takaisesta. Syyskuussa oli avoinna 137 työpaikkaa.

Pöytyällä avoimien työpaikkojen määrä on jopa romahtanut. Syyskuussa auki oli 17 paikkaa, vuosi sitten 69. Alueen muissa kunnissa työpaikkamäärät ovat hyvin pienet.

Koronapandemian aikana uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 12 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vuosi 2019 oli työvoiman kysynnän huippuvuosi.

Syyskuussa uusia työpaikkoja tuli tarjolle 15 prosenttia niukemmin kuin vuotta aiemmin koko maakunnassa.

Työvoiman kysyntä oli syyskuussa selvästi vaimeampaa useimmilla aloilla. Alojen välillä kysynnän vaihtelu oli kuitenkin isoa. Rakentamisessa tilanne oli edelleen vireää. Kysyntä oli kasvussa kaupan, sosiaali- ja terveysalan­ sekä majoitus-­ ja ravitsemisalojen tehtävissä.

Vaikeampi tilanne oli tällä kertaa teollisuuden tehtävissä, vaikka avoimia työpaikkoja tuli teollisuuteen täytettäväksi yli 1 000 kappaletta syyskuun aikana.

Pitkäaikaistyöttömiä oli Pöytyällä syyskuussa 95, kun vuosi sitten luku oli 63.

Koronakriisi on kääntänyt pitkäaikaistyöttömien määrän kasvuun koko Varsinais-Suomessa. Syyskuussa kokonaismäärä kasvoi lievästi. Kyseessä oli jo kuudes kuukausi peräkkäin Varsinais-Suomessa, kun tämä luku kasvoi.

Lokakuun aikana työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä supistuvat. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen asiantuntijat arvioivat, että näin tapahtunee tälläkin kertaa.

 

Varsinais-Suomi

Syyskuun työttömyyslukuja

  • Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli syyskuussa Turussa, 14,5 prosenttia.
  • Pienin työttömyysaste oli Sauvossa, 5,0 prosenttia.
  • Alueen seutukunnista korkein työttömyysaste oli Turun seudulla, 11,9 prosenttia.
  • Pienin se oli Turunmaan saaristossa, 8,3 prosenttia.
  • Työttömien osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Varsinais-Suomessa 11,3 prosenttia.
  • Se on 3,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.
  • Varsinais-Suomen työttömyysaste on pienempi kuin koko maassa (12,0 prosenttia).
  • Lähde: Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus.