Myymälävarkaudet kismittävät Kyrön K-kauppiasta – Alaikäiset vohkivat kaupasta alkoholia

0
Kaikki tavarat kassan kautta, niin välttää isot ongelmat, muistuttaa Kyrön K-kauppias Jenni Juhajoki.

PÖYTYÄ/Kyrö. Nuorten tekemät myymälävarkaudet ovat Kyrön K-Marketin kauppias Jenni Juhajoen mukaan kasvava ongelma, joka on kuitenkin mahdollista katkaista.

Jokaisesta varkaudesta lähtee tieto poliisille, kouluun ja vanhemmille. Varhainen puuttuminen on paikallaan, jotta tilanne korjaantuu.

–Nuoret varastavat kaupasta nimenomaan alkoholia, mikä on erityisen huolestuttavaa. Mistään pienistä karkkivarkauksista ei ole kysymys. Meillä on kamerat joka paikassa. Myymälävarkaudesta jää varmasti kiinni, Juhajoki muistuttaa.

Kauppias haluaa herätellä vanhempia ongelman vakavuuteen.

Juhajoki korostaa, että varasteluun syyllistyvä ryhmä on vielä pieni. Useimmat nuoret toimivat kaupassakin aivan mallikelpoisesti.

–Yhteistyö vanhempien kanssa on sujunut tosi hyvin. Kontaktit kotien suuntaan ovat olleet hyviä. Haluan painokkaasti kiittää vanhempia siitä, että ilmiöön suhtaudutaan tilanteen vaatimalla vakavuudella.

Juhajoen mukaan myymälävarkauksiin syyllistyneet nuoret ovat iältään reilusti alaikäisiä, ala- ja yläkoulun taitekohdassa olevia.

–Puhutaan kymmenistä nuorista. Varkaissa on käynyt useamman kerran samoja tekijöitä, jotka valvontakamerakuvat ovat paljastaneet. Kuvien tutkiminen vie kaupassa kuitenkin valtavasti aikaa.

Juhajoki huomauttaa, että varkauksiin pitää puuttua ajoissa. Aikainen puuttuminen ja hyväksi osoittautunut yhteistyö kotien kanssa tuottaa parhaiten tulosta.

–Kaikki varastaminen on väärin, keneltäkään ei pidä varastaa. Haluan tehdä sen selväksi jokaiselle nuorelle.

Kaikki kauppiaan puhuttamat syylliset ovat lopulta olleet katuvaisella mielellä.

Juhajoki on kuullut, että Loimaan poliisin nuorten parissa työskentelevä Ankkuri-ryhmä on tulossa Elisenvaaran koulukeskukseen puhumaan yltyneestä ongelmasta.

–Myymälävarkauksia ei sinänsä sovi painaa villaisella. Ne ovat riskin ottavalle yrittäjälle tosi iso riesa. Kaiken kaupasta lähtevän tavaran on mentävä kassan kautta.