Onni ja Liina tulee arjen avuksi

0
Marika Törmin Onni ja Liina tulee arjen avuksi. Törmi tarjoaa muun muassa vanhusten kotipalvelun tukipalveluja kuten asiointiapua, ruuanlaittoa tai siivousta.

LIETO/Tarvasjoki. Puheesta kuulee, ettei Marika Törmi ole ihan näiltä nurkilta kotoisin ja lähtöisin, mutta Törmin seurassa on helppo tuntea olonsa kotoisaksi. Siikajoen Revonlahdelta mutkien kautta ensin Turkuun ja sieltä Tarvasjoelle päätynyt Törmi kertookin pitävänsä työstä, jossa saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Erityisesti vanhusten parissa Törmi viihtyy, sillä häntä kiehtoo eletty elämä ja ihmisten elämäntarinat.

Perushoitajan, artesaanin sekä lasten ja nuorten erityisohjaajan koulutuksen saanut Törmi on tehnyt työuransa vanhusten kotihoidossa, lapsiperheiden kotipalvelussa ja 4H-toiminnanjohtajana Vihannissa. Keväällä hän päätti rohkaistua toteuttamaan jo pidempään pohtimansa ratkaisun ryhtyä yrittäjäksi.

Törmin perustama yritys Onni ja Liina tarjoaa ikäihmisille kotipalvelun tukitoimia kuten siivousta, pyykkihuoltoa, asiointiapua ja ruuanlaittoa. Lapsiperheille Törmi tarjoaa lastenhoitoapua äkilliseenkin tarpeeseen.

–Itselläni ei enää ole pieniä lapsia, joten pystyn tekemään töitä hyvinkin joustavasti, Törmi toteaa.

Hän ottaa vastaan myös siivoustöitä niin kodeissa kuin toimistoissa.

Selvyyttä säännösviidakkoon

Toistaiseksi Törmin kalenterissa on hyvinkin aikaa, sillä odotellessaan kunnan palvelusetelipäätöstä hän ei vielä ole yritystoimintaansa kovin laajasti mainostanut eikä markkinoinut. Liedon alueella hän joka tapauksessa voi jo toimia, sillä tarvittava ilmoitus toiminnan aloittamisesta on kunnassa käsitelty. Parhaillaan Törmi odottelee myös ilmoituksensa käsittelyä Auran ja Marttilan kunnissa, minkä jälkeen hän voi ryhtyä tarjoamaan palvelujaan myös sinne.

Törmin tarjoamia palveluja on tietyin perustein mahdollista saada arvonlisäverottomasti. Tämä edellyttää palvelutarpeen arviointia sekä yrittäjän ja palvelun ostajan välisen palvelusopimuksen tekoa. Törmi toteaa yrittäjäksi ryhtyessään törmänneensä melkoiseen viidakkoon erilaisia säädöksiä, joista edes viranomaiset eivät aina tunnu olevan selvillä.

–Rohkeasti kannattaa ottaa yhteyttä ja kysyä, hän kannustaa asiakkaita ja lupaa yhdessä heidän kanssaan selvittää esimerkiksi mahdollisuuden ostaa palveluja alvittomasti.

Törmillä on käytössään omat siivous- ynnä muut välineet, mutta asiakkaan halutessa hän työskentelee myös asiakkaan välineillä.

–Työauto minulle laitettiin sellainen, että rollaattoritkin mahtuu kyytiin.

Törmi arvelee, että yrityksen käynnistäminen olisi ollut helpompaa, jos olisi ollut valmiina asiakasverkosto. Koronan vaikutuksistakaan ei osaa sanoa. Törmi katsoo kuitenkin tulevaan positiivisella mielellä.

–Olen ottanut sen asenteen, että vie aikansa ennen kuin yritys lähtee kunnolla pyörimään.

Positiivinen asenne näkyy Törmin yrityksen nimessäkin, johon hän halusi saada sanan onni.

–Toivottavasti tulevaisuus tuo asiakkaita ja saisin tehdä työtä ihmisten parissa, puheliaaksi ja iloiseksi itseään luonnehtiva tuore yrittäjä sanoo.