16-vuotias Eemeli Laukkanen toimittaa joulukuusen tilauksesta kotiovelle saakka

0
16-vuotias Eemeli Laukkanen on paitsi maatalousalan opiskelija myös uusi kuusikauppias.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskella asuva, 16-vuotias Eemeli Laukkanen on kiireinen nuori mies tällä hetkellä. Kiireet alkoivat, kun hän päätti ruveta kuusikauppiaaksi ja laittoi mainoksen Facebookiin.

–Puhelin soi ja viestejä tulee koko ajan, hän sanoo tyytyväisenä ja kertoo mainoksen tavoittaneen jo noin 70 000 ihmistä.

Porkkanaksi hän keksi laittaa ilmaisen kotiinkuljetuksen, josta hän onkin jo saanut kiitosta. Toimintasäteeksi hän on määritellyt koko Varsinais-Suomen, ja kuusia onkin tällä hetkellä tilattu aina Saloa ja Turkua myöten. Sen sijaan omilta kotinurkilta on tullut vasta yksi tilaus.

Lähitoimitukset Eemeli aikoo hoitaa omalla mönkijällään, ja pidemmälle lähdetään sitten isän pakettiautolla. Tavoitteena on saada myytyä joulukuusia puolen sataa, ja nyt näyttää siltä, että se saavutetaan helposti.

Haaveena päästä raivaushommiin

Kuusikauppiaaksi ryhtyminen ei ole ihan vierasta Eemelille, sillä hän on ehtinyt tehdä hommaa pienimuotoisesti jo parina aikaisempanakin vuotena. Idean hän sai aikanaan omalta papaltaan, joka on ollut kuusikauppias hänkin.

–Pappa aina pyysi tuomaan joulukuusen, ja maksoikin siitä aina. Siitä tuli mieleen, että tämähän voisi olla ihan toimiva juttu, Eemeli taustoittaa bisnesideaansa.

Maa- ja metsätaloutta ammattiopisto Livian Tuorlan yksikössä opiskeleva Eemeli aikoo sijoittaa kuusista saamansa rahat raivaussahaan, sillä hänen tavoitteenaan on ruveta tekemään raivaustöitä ensin isänsä, ja myöhemmin muidenkin metsissä.

–Tykkään siitä hommasta, ja siksi ajattelin, että raivaussahaan sijoittaminen on hyvä homma.

Ja mitä sahan ostamisen jälkeen jää yli, ne Eemeli aikoo laittaa Aspa-tilille säästöön tulevaisuutta varten.

Asiakkaiden tyytyväisyys on tärkeää

Vaikka Eemeli myykin luonnonpuita, hänen aikeenaan on toteuttaa asiakkaiden kuusitoiveita mahdollisimman pikkutarkasti. Jos asiakas ei pääse paikan päälle valitsemaan itselleen puuta, Eemeli nappaa siitä kuvan ja lähettää katsottavaksi. Kuusta myös lyhennetään ja karsitaan aina asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Suosituin kuusenmitta on kaksi metriä, mutta pikkujouluaikaan menee lyhyempiäkin. Sen sijaan yli kolmen metrin puita menee harvakseltaan, ja ne ovat kuljetuksenkin kannalta jo haastavampia.

–Niistä joudun ottamaan jo isomman maksun, Eemeli toteaa.

Hän meinaa hoitaa työnsä tänä vuonna niin kunnialla, että asiakkaat palaavat kuusikaupoille myös ensi jouluna.

–Kyllä tavoitteena on, että tämän vuoden asiakkaat tilaavat minulta myös ensi vuonna.

Puumateriaali ei Eemeliltä tule loppumaan, sillä isän metsässä riittää sopivia kuusia vielä vuosiksi, ja suunnitteilla on istuttaa niitä jopa lisää.

–Mutta siinä menee sitten äkkiä kymmenen vuotta, ennen kuin ne ovat myyntikunnossa, Eemeli naurahtaa.