Auran talousarvio tiukassa raamissa

0
Aura aikoo ensi vuonna investoida kaavateiden päällystämiseen yhteensä 115 00 euroa. Sillankorvantie on yksi kohteista, joka kaipaa kunnostusta.

AURA. Auran kunta aikoo ensi vuonna pinnistää ylijäämäisen tuloksen. Talousarviossa ennakoidaan noin 641 000 euron ylijäämää.

–Mutta paljon ei tarvitse mennä pieleen, niin tilanne kääntyy päälaelleen, hallintojohtaja Tuija Pellosmaa varoittelee.

Pellosmaa sanoo säästöohjelman noudattamisen olevan merkittävä tekijä ylijäämäisen talousarvion syntymiseen. Valtionosuuksiinkin on lisäystä luvassa, mutta Pellosmaan mukaan toimialat tekivät tarkkaa työtä pysyäkseen annetussa vuoden 2019 tilinpäätöksen raamissa. Ainoastaan perusturvan menot kasvavat viidellä prosentilla kuluvan vuoden budjetista. Perusturvan toimintakuluiksi arvioidaan ensi vuonna noin 12,8 miljoonaa euroa. Tuottoja on arvioitu kertyvän noin 560 000 euroa.

Tekninen toimi pääsi talousarviota laatiessaan jopa annetun raamin alle. Teknisen johtajan Kari Tuohen mukaan tekninen toimi on karsinut menoja leikkaamalla ostopalveluja 10 prosenttia. Kuluja on karsittu kiinteistöjen ja yleisten alueiden kunnossapidosta. Tuohen mukaan tämä tarkoittaa ennakoivan korjaustoiminnan vähentämistä.

Teknisen toimen budjetissa näkyy myös se, että tänä vuonna kuluja nostaneet Lahdon sillan ja Auraamon pihan remontti ovat valmistuneet. Kumpikaan ei rasita kunnan taloutta enää ensi vuonna. Yhteensä teknisen toimen kuluiksi on ensi vuonna arvioitu noin 2,5 miljoonaa ja tuotoiksin noin 1,6 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna Aura aikoo investoida yhteensä noin 1,03 miljoonalla eurolla. Yksittäisten isojen kohteiden sijasta investointiohjelmaan sisältyy useita pienempiä kohteita. Maanhankintaan kunta aikoo käyttää 100 000 euroa ja uusien osakehuoneistojen hankintaan 200 000 euroa. Kunnan kiinteistöjen peruskorjauksiin on budjetoitu yhteensä 273 000 euroa. Näistä isoimpana kohteena on Auraamo, jonka IV-koneen ja ravintolan ilmanvaihdon korjaukseen on varattu yhteensä 70 000 euroa.

Kaavateiden päällystämiseen on talousarviossa varattu 115 000 euroa ja tievalaistuksiin 83 000 euroa. Vesihuoltolaitokseen investoidaan yhteensä 135 000 euroa. Kilpailutuksessa oleva uusi kunnantalo ei sisälly investointisuunnitelmaan, sillä kunnantalo hankitaan vuokramallilla.

Lainakantaansa Aura pyrkii ensi vuonna keventämään noin 640 000 eurolla.

Kunnanhallitus on hyväksynyt ensi vuoden talousarvion. Kunnanvaltuuston käsittelyssä talousarvio on 14. joulukuuta.