Uudet koronasuositukset: Vältä Uudellemaalle matkustamista, maakuntarajat ylittävä urheilu tauolle

0

Varsinais-Suomesta tulee välttää tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle, neuvoo Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä torstaina.

Ryhmän mukaan myöskään urheilu- ja liikuntatapahtumia, joihin tulee osallistujia muista maakunnista, ei tule järjestää.

Lisäksi ryhmä suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Varsinais-Suomesta Uudellemaalle.

Nämä uudet suositukset perustuvat ryhmän mukaan Uudenmaan nopeasti heikkenevään koronatilanteeseen. Suositukset tulevat voimaan heti.

– Olemme huolissamme, sillä riski koronapandemian kiihtymisestä myös meillä Varsinais-Suomessa on suuri. Olemme yhteisellä asialla ja siksi tiukennamme suosituksia nyt viipymättä, jotta epidemia ei lehahtaisi entistä pahemmaksi. Pandemiaryhmämme keskusteli siitä, miten voimme parhaiten tukea ihmisiä jaksamaan jo kuukausia jatkuneessa poikkeuksellisessa tilanteessa, kertoo pandemiaryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ryhmän tiedotteessa.

Ryhmä korostaa, että kaikissa tilanteissa tulee huolehtia tarkasti turvaväleistä ja maskin käytöstä sekä hakeutua hyvin herkästi testiin. Jos voimassa olevia suosituksia ei nyt oteta vakavasti, joudutaan tiukempiin rajoituksiin.

Uudellemaalle matkustamisen välttämisellä halutaan estää se, että toistaiseksi paremmassa koronaepidemian vaiheessa olevan Varsinais-Suomen tilanne ei pahenisi.

Täällä koronaepidemian trendi on erilainen kuin Uudellamaalla. Suurimmat tapausmäärät ovat olleet Turussa, jossa koronaviruksen tapausmäärät ovat viime päivinä jonkin verran laskeneet.

Urheilutapahtumien ja -kilpailujen kohdalla suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia. Suositus tulee voimaan lauantaina 28. marraskuuta ja on voimassa toistaiseksi.

– Urheilutapahtumissa ja -kilpailuissa on niiden luonteen vuoksi riski tartunnoille ja massa-altistuksille. Kun suuri määrä urheilijoita ja yleisöä kokoontuu eri puolilta maata samaan tapahtumaan, on joukkoaltistuksen riski huomattava. Tästä syystä katsoimme tarpeelliseksi toimia ministeriön suosituksen mukaisesti, kertoo Mikko Pietilä tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö suositti 24. marraskuuta, että ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen keskeytetään tilapäisesti kokonaan ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan vain etämuotoisena.

Vastaavantyyppinen suositus on voimassa Pirkanmaalla tästä päivästä alkaen.

Aikuisten harrastustoiminnasta tulee koronapandemiaryhmän mukaan pidättäytyä erityisesti sisätiloissa ja välttää kaikenlaista kontaktia sisältävää harrastustoimintaa.

Juniori-ikäluokat voivat jatkaa harjoittelua, kun etäisyyksistä ja hygieniasta huolehditaan tarkasti.

Koronanäytteitä on tällä viikolla otettu Varsinais-Suomessa noin kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisinä viikkoina.

– Useimmat onneksi tulevat koronatesteihin jo lievistä ja epätyypillisistä oireista kuten päänsärystä tai vatsakivusta. Testiin pitääkin hakeutua viipymättä, jotta altistumiset pysyisivät minimissään. Perusohjeet riittävistä etäisyyksistä, hyvästä käsihygieniasta ja maskien käytöstä pätevät edelleen, muistuttaa infektiolääkäri Harri Marttila Tyksin sairaalahygieniayksiköstä tiedotteessa.

Pandemiaryhmä suosittelee lisäksi, että kaikki työnantajat harkitsevat uudelleen huolellisesti mahdollisuudet siirtyä vielä nykyistä laajemmin etätyöskentelyyn (valtioneuvoston etätyösuositus).