Matti Heikka teki sen taas – uuden kirjan

0
Matti Heikka laittaa uusimmassa kirjassaan kuluvan ja viime vuoden asiat kohdalleen.

AURA. Auralainen omakustannekirjailija Matti Heikka on tehnyt sen taas, vaikka ehti jo vannoa ettei tee. Siis uutta kirjaa.

Hyvä että teki. Heikan kahdeksas kirja ”Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu” on Heikan kolmas päiväkirjamuotoinen teos ja kattaa vuodet 2019 ja 2020.

Heikka kommentoi tuttuun sarkastiseen, mutta lempeän humoristiseen tyyliinsä niin auralaisia kuin wieniläisiäkin ja tietysti lempimaansa Puolan kuulumisia.

Yksi jo varattu matka jäi tosin koronana vuoksi toteutumatta, joten Balkanin kuulumisia ei kirjassa ole.

Matkoilta saa hyvää materiaalia kirjoihin elämyksistä puhumattakaan. Kaikki elämykset eivät tosin ole mukavia. Ei varsinkaan silloin kun ”Auran Mr. Bean” luulee hävittäneensä niin passin kuin lompakonkin.

–Saattaa olla että matkailu elpyy koronan jälkeen, mutta voi olla, että lentämisestä tulee kallista. Toisaalta kalustolle pitää saada käyttöä, minkä luulisi painavan hintoja, Heikka pohtii tulevien matkojen kohtaloa.

–Keväällä olimme tiiviisti karanteenissa, mutta nyt on lipsuttu, Heikka kertoo kuulumisia.

Kirjan sivuilta selviää myös se, millaisen klapikasan karanteenilainen ehtii kevään kuluessa tekemään.

Aina tapahtuu uutta

Matkoja kirjassa tehdään niin Eurooppaan kuin vakiokohteeseen Hailuotoonkin ja Ruisrokkiin, minne 70 vuotta täyttänyt kirjailija pääsee ilmaiseksi nuorison menoa ihmettelemään.

Politiikassa riittää kommentoitavaa. Erikoisesti keskustapuolueen kohtaloa Heikka miettii moneen otteeseen. Sisältääpä kirja sellaisenkin puheenvuoron kuin Juha Sipilän puolustuksen.

Tutuksi tulleeseen tapaan Heikka arvelee kirjan olevan viimeinen.

–Kai sitä miettii, että alanko toistamaan itseäni, hän pohtii.

Huoli on kuitenkin turha, sillä maailmassa riittää tapahtumia ja kaikki ovat uusia. Juha Sipilän hallitusta, Claes Anderssonin kuolemaa tai Antti Rinteen hallituksen syntyä ei ole edellisissä kirjoissa käsitelty, koska niitä ei ollut silloin vielä tapahtunut.

Myös myönteinen lukijapalaute motivoi kirjoittamaan. Heikalle onkin kolmessatoista vuodessa muotoutunut uskollinen lukijakunta.

Faktaa vai fiktiota

Heikka kertoo pohtineensa myös fiktion kirjoittamista.

–Ajattelin kirjoittaa fiktiota siitä, millaista elämä on ollut Auran tapaisella paikkakunnalla 1960-luvulta eteen päin, mutta Mantila ehti ensin, Heikka kertoo ja viittaa Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaan Markku Mantilaan, joka on julkaissut kirjan Pohjanmaalla Seinäjoen kyljessä sijaitsevasta Peräseinäjoesta.

Takaportti vähemmän fiktiivisellekin julkaisulle jää kuitenkin auki, sillä kirja päättyy Croucho Marxin toteamukseen ”Nämä ovat periaatteeni, ja ellette satu pitämään niistä – minulla on muitakin periaatteita.

Sutkaus kertoo hyvin kirjailijan asenteesta ympäröivään todellisuuteen. Vaikka kirjassa käsitellään vakaviakin teemoja, ei pilkettä silmäkulmasta kannata pyyhkiä pois.

Matti Heikan uutuuskirjaa ”Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu, muistiinmerkintöjä 2019-2020” on saavina Auran Osuuspankista, 4H -yhdistyksen joulukaupasta sekä kirjailijalta itseltään sähköpostitse heikka62@gmail.com

 

Kommentti

Matti Heikan kirjat ovat oivaltavia ja sävyltään humaaneja sukelluksia elämän ilmiöihin. Uudessä kirjassa kerrotaan myös Heikan 70-vuotispäivistä. Ikä näkyy kirjan sivuilla myös siinä, että nykypäivän asiat asettuvat hyvin mittasuhteisiinsa ja historian jatkumoon. Näin käy myös kauhean klapikasan aikaansaaneelle koronalle, jolla on monta edeltäjää ja valitettavasti myös seuraajia. Heikan tausta maata viljelevänä historioitsijana lyö leimansa hänen tapaansa käsitellä asioita – historia auttaa ymmärtämään nykypäivää ja talven jälkeen tulee aina kevät.

 

MATTI HEIKAN TEOKSET

Onnenpoikana 2007
Mittumaarista Mittumaariin 2009
Kotisuomessa ja vieraalla maalla 2011
Kyl se vaa nii o, et vanhaks ei ol tulemist ja muita tössäyksiä 2012
Irti maasta ja muita tarinoita 2014
Suomessa, Euroopassa, tarinoita retkiltä ja matkoilta 2016
Vapusta vappuun, muistiinmerkintöjä 2017–2018
Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu, muistiinmerkintöjä 2019-2020