Mehiläisvahamötikkä kertoo tulevaisuuden – näin valat mehiläisvahaa

0
Mehiläisvahan sulattamisen kanssa pitää olla tarkkana: se sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Kuva: AVL:n arkisto/Asko Virtanen

Uudenvuodentinojen myynti on nykyisin kielletty, ne kun ovat suurimmaksi osaksi lyijyä eivätkä tinaa. Korvikkeeksi on ehdotettu muun muassa mehiläisvahaa.

Logiikka on mehiläisvahassa sama kuin tinassakin: mehiläisvaha sulatetaan ja kipataan kylmään veteen. Tuloksena on mielenkiintoisen näköinen mötikkä, josta jokainen voi sitten vetää omat johtopäätöksensä siitä, mitä uusi vuosi tuo tullessaan.

Mehiläisvahaa myydään muun muassa askartelukaupassa ja hyvin varustelluissa marketeissa. Sen sulamispiste on alhainen. Jos sitä lämmittää liikaa, vaha saattaa leimahtaa. Kannattaa pitää siis kattilankansi lähellä, jolla liekin voi tukahduttaa, jos tulee liian kuumat paikat. Varminta olisi sulattaa vaha vesihauteessa.

Mehiläisvaha muuttuu uuteen olomuotoonsa siististi, ei pärski eikä elämöi.

Kun vaha on sulanut, paljastuu kattilasta tulevaisuus, tai ainakin mehiläisvahamötikkä. Kuva: AVL:n arkisto/Asko Virtanen

Ohjeita mehiläisvahan valamiseen

* Mehiläisvaha sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Jos sulatat mehiläisvahaa kuten tinaa, huomioi, että leimahtaminen tapahtuu kuumalla liedellä nopeasti.
* Turvallisinta on sulattaa mehiläisvaha vesihauteessa: silloin lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi.
* Jos vaha syttyy, älä yritä sammuttaa sitä vedellä. Tukahduta palo sammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella.
* Lapset ja lemmikit kannattaa aina pitää etäällä kuumista valuista.

 

(Juttu on julkaistu aikaisemmin 30.12.2019.)