Muusikoiden luovuus on kukoistanut koronan aiheuttaman keikkatauon aikana

0
Pääasiassa laivamuusikkona viime vuosina toiminut yläneläinen Ville Mäkimattila on keikkojen loputtua siirtynyt vaimonsa Jennin Juhliks-ravintolan kokiksi. Sekä muusikon että kokin ammatti ovat Villelle yhtä mieleisiä.

AURANMAA. Tähän aikaan vuodesta elettäisiin normaalisti muusikoiden kovinta sesonkia joulukonsertteineen ja -levyineen. Tänä vuonna kaikki on toisin, kun ainuttakaan musiikkitapahtumaa ei voida järjestää.

–Tuotto on pyöreä nolla, yläneläinen muusikko Ville Mäkimattila tiivistää viivan alle jäävän lukeman.

Mäkimattiloilla painetta lisää vielä se, että vaimo Jenni pyörittää kahta ravintolaa, joista toista Aurassa ja toista Yläneellä.

–Myös ravintola-ala on kärsinyt koronasta pahasti. Olemme saaneet pidettyä ravintolat kuitenkin sen verran auki, että ne pysyvät hengissä, Mäkimattila kertoo ja sanoo itse työskennelleensä keikkojen loputtua kokkina Yläneen paikassa.

Kyröläisen Jarkko Salmen perhe on myös saanut tuta koronan vaikutuksista, sillä hänen lisäkseen myös avovaimo Arja Pirttinen on ammattimuusikko.

–Kohta on mennyt vuosi siitä, kun työt loppuivat. Onneksi on sentään ollut sukanvarressa vähän säästöjä, ja työttömyyskassasta olemme myös saaneet jonkun verran, hän kertoo tilanteesta.

Myös 40 vuotta sitten hankittu asentaja-koneistajan ammattitutkinto on tuonut Salmelle hiukan tienestiä.

–Metallitaustan turvin olen tehnyt kaikkea mahdollista hanttihommaa, koska en ole onneksi ihan uusavuton.

Juha Simola haluaisi päästä jo keikoille, sillä hän viihtyy liikkeellä ja ihmisten parissa. Tällä hetkellä hän keskittyy kuitenkin hoitamaan kotitilaansa Pöytyällä. Kuva: Johannes Helin

Pöytyällä asuvalla Juha Simolalla tilanne ei ole aivan yhtä paha, sillä toisena työnään hän viljelee vanhaa kotitilaansa. Hän kertoo saavansa normaalina aikana tuloja sekä muusikon hommista että maataloudesta, mutta tänä vuonna musiikista tienattavat rahat ovat jääneet kokonaan pois. Hän sanookin talouden olleen sen verran tiukalla, ettei hän ole uskaltanut tehdä mitään investointeja tälle vuodelle.

Muusikon arki ei ole pelkkää kiertämistä, vaan moni tekee myös musiikkia sekä itselle että toisille artisteille. Jarkko Salmi kertoo säveltäneensä kappaleita korona-aikana muun muassa Souvareille, Markku Arolle, Arto Nuotiolle ja Rainer Bollströmille.

–Tämä on toisaalta ollut luovaa aikaa, vaikka helposti tulee vähän mollivoittoista, kun mielialat ovat olleet alhaalla, hän toteaa.

Alun perin Salmella piti ilmestyä myös oma levy jo viime keväänä, mutta sitä siirrettiin ensin syksyyn ja nyt julkaiseminen odottaa parempia aikoja.

–Katsotaan kevään puolella, kun päivätkin tästä taas pidentyvät, hän tuumii.

Levyntekopuuhissa ovat olleet myös Juha Simola ja Ville Mäkimattila, jotka ovat tehneet levyä yhteistuumin.

–Ensin oli tarkoitus saada se ulos kesäksi, sitten jouluksi, mutta nyt sillä ei ole enää mitään kiirettä, Juha Simola sanoo.

Mäkimattila puolestaan kokee luovuuden päässeen uuteen vauhtiin, kun keikoilla ei tule enää oltua 25 päivää kuukaudessa.

–Olen aamuihminen, ja saatan mennä omalle studiolleni äänittämään ja tekemään taustamusiikkia jo aamuyöstä ennen ravintolalle menoa, hän kertoo uudesta elämänrytmistään.

Jarkko Salmi (vas.) on verestänyt vanhoja metallimiehen taitojaan ja tehnyt sen alan töitä sen jälkeen, kun musiikkihommat keväällä loppuivat. Hänen Sunset-yhtyeessään ovat mukana avovaimo Arja Pirttinen, Juha Ikäheimonen ja Jari Koivisto. Kuva: Tanssiorkesteri Sunset

Joulu ilman konsertteja

Syksyllä muusikot elättelivät vielä pieniä toiveita joulukonserteista. Mäkimattila sanoo pitäneensä paria kolmea konserttia mahdollisina, mutta kun uudet rajoitukset kuun alussa astuivat voimaan, kaikki aikeet peruttiin.

Juha Simola puolestaan toteaa, ettei ruvennut edes suunnittelemaan jouluksi mitään. Jarkko Salmen oli puolestaan tarkoitus järjestää Sunset-bändinsä kanssa konsertit muun muassa Karinaisten, Paattisten ja Mynämäen kirkoissa, mutta luonnollisesti ne jäivät lopulta toteutumatta.

Jos Salmi olisi päässyt lavalle, hän olisi esittänyt ainakin sekä oman että monesti yleisönkin toivoman Sydämeeni joulun teen. Simola puolestaan on aina tykännyt esimerkiksi Oi jouluyöstä ja Sibeliuksen säveltämästä En etsi valtaa loistoa. Mäkimattila puolestaan sanoo aina tykänneensä Konsta Jylhän Joululaulusta.