Nyt ei pidetä joulukoristeita vakan alla – Aurassa ja Pöytyällä innostuttiin julkisesta joulukoristelusta

0
Anastasia Lähdesmäen jouluasetelma Auran Pikku-Lahdossa ei ole kuulemma vielä ihan valmis. Jouluiset Mikki ja Minni ilahduttavat ohikulkijoita. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA, PÖYTYÄ. Lieneekö syynä korona vai lempeys, kun joulukoristeita ja tonttuja tuntuu löytyvät nyt joka kolkasta.

Pöytyän Auvaisissa on nähty tonttuja pitkin peltoja. Joosef ja Mariakin ovat siellä suunnalla liikkeellä. Pöytyän Mustanojalla aittatontut eivät ole kovin hyviä sujahtamaan nurkan taakse, vaan tervehtivät ohikulkijoita aitan ovella. Auran Pikku-Lahdossa jouluiset Mikki ja Minni Hiiri ovat lähdössä joulukruisailulle valoautollaan ja metsästä löytyy montakin koristeltua kuusta. Kyrössäkin tontut ovat kuusen koristelleet.

Ihmisten mielikuvitus ja vaivannäkö on tämän poikkeuksellisen joulun alla kasvanut uuteen potenssiin.

Aamunkoitteessa kantatie 41 varressa Auvaisissa saattaa hieraista silmiään, kun ryhmä Anu Riikka Terhon tonttuja heiluttelee pellolta. Kuva: Tuomas Honkasalo

Kantatie 41:n varressa seisoo neljä tonttua pellolla. Kun autolla kulkee hämärässä ohi, saattaa hieman säikähtääkin ja miettiä, että onkos sitä tullut oltua kilttejä, sillä tontut vaikuttuvat hyvin aidoilta. Kyseisin pellon takana asuva Anu Riikka Terho on tehnyt läheisen makasiinin päädystä löytyvät joulukuvaelman Marioineen ja Joosefeineen tehnyt jo monta vuotta, mutta tänä vuonna myös tontut karkasivat pellolle.

–Näiden rimoista, vanusta, kanaverkosta ja sukkahousuista tehtyjen tonttujen alkuperä juontaa juurensa vuosien takaisille Turun Puutarhamessuille, joissa oli jos jonkinlaista pelättiä. Sieltä se idea lähti ja nyt sain uuden akkuporakoneen ja aluksi vähän mieheni opastusta, niin johan alkoi tonttuja syntyä, Terho naurahtaa.

Terhon mielestä nyt on aika tuoda joulumieltä kaikin mahdollisin tavoin.

–Korona latistaa monen mieltä, Terho harmittelee.

Hän on aina saanut itse iloa muiden tekemistä hienoista ja hauskoista jutuista.

–Se on se lapsenomainen tunne, joka tulee jonkun ihanan jutun näkemisestä. Haluaisin sen tunteen myös muille. Kiva tulla hetkeksi tai pidemmäksikin aikaa hyvälle tuulelle tällaisesta leikkimisestä. Sitähän tämä kuitenkin on. Hyvän mielen leikkiä.

Aittatontut vahtivat ohikulkijoiden nopeuksia Pöytyän Mustanojalla. Kuva: Tuomas Honkasalo

Joka vuosi vaihtuva teema

Auran Pikku-Lahdossa olevasta pihasta löytyy jopa kilometrin verran jouluvaloja ja paljon erilaisia yksityiskohtia.

–Toissa vuonna meillä oli puolen hehtaarin metsän hahmot valaistuna. Nyt on Mikki ja Minni sekä tuo Plymouth Valiant kuuskutonen heidän kulkupelinään, kertoo Anastasia Lähdesmäki.

–Mikin ja Minnin tein ihan itse, ja auto kun ei enää kulje, niin se on ollut valaistuna jo useamman kerrankin. Tästä tulee hyvä mieli itselle ja ohikulkijat ovat huikkailleet, että onpa hienoa, kun olette laittaneet, Lähdesmäki hymyilee.

Auran Kuntoilijoiden kuntopolulta löytyvä kuusi on saanut niin koristeita kuin iltavalaistuksenkin. Koristeita tuodaan kuuseen jatkuvasti lisää, joten jouluna se voi näyttää jo hyvinkin runsaalta. Kuva: Tuomas Honkasalo

Läheiseltä Auran Kuntoilijoiden ulkoilupolulta löytyy puolestaan koristeltu kuusi keskeltä metsää. Ja jotta ei kävisi turhan tylsäksi, on puita itse asiassa kaksi. Auran kunta ja Auran Kuntoilijat ovat lanseeranneet myös joulumielihaasteen, jossa haastetaan ihmiset ripustamaan oman joulukoristeen kuuseen, jossa on nyt myös valot. Tämä kuusi sijaitsee kuntopolun alkupuolella. Aurassa idean polkaisi käyntiin alun perin Soili Lehtinen , joka oli aiemmin nähnyt vastaavanlaisen puun Kyrössä.

–Tässä oli ensin vähän sellainen idea, että kun käy lenkillä ja ripustaa joka kerta pallon, niin se toimi vähän niin kuin kierroslukumittarina, naurahtaa Lehtinen.

Lenkkipolulla vähän pidemmän matkan päässä sijaitsevaan puuhunkin on palloja ilmestynyt lisää – eli Lehtisen kierrosluvut ovat menneet sekaisin.

–Onhan se hauskaa, että tämä lähti vähän niin kuin leviämään, Lehtinen myhäilee.

Auran kunta ja Auran Kuntoilijat ovat luvanneet hoitaa puiden siivouksen joulun jälkeen, se kun ehti jo jotakuta huolestuttaa.

Tuomas Honkasalo