Haukkavuoressa riemuitaan latukelien saapumisesta

0
Auralainen Asko Saari voitelee karvapohjasuksia Pöytyän Urheilijoiden välinehuollossa. Huoltopisteellä on pitänyt kiirettä ensimmäisistä lumisateista lähtien.

PÖYTYÄ/Haukkavuori . Haukkavuoressa nautitaan vihdoin hiihtokeleistä, joita on odotettu 21 pitkää kuukautta. Viimeksi Haukkavuoressa hiihdettiin maaliskuussa 2019.

–Kyllä se aika hienolta tuntui, kun maanantaina tiesi, että lumisade on tulossa. Ajelin hiljaa muutaman tunnin moottorikelkalla ja jyräsin pohjaa, jotta lumi tarttuisi kiinni, Pöytyän Urheilijoiden Veikko Salmi tunnelmoi.

Salmi ei ole ainoa hiihtokeleistä riemastunut. Pöytyän Urheilijoiden (PöU) ylläpitämän välinevuokraamon ja -huollon ovi on käynyt tiuhaan tahtiin heti, kun taivaalta saatiin riittävästi valkoista suksen pohjan alle.

–Innokkaimmat menivät heti tiistaina laduille, vaikka latu-ura oli vielä pehmeä. Kaikki taitavat pelätä, kauanko tätä autuutta kestää.

Viikonvaihteeseen mennessä kunnan kanssa hoitosopimuksen tehnyt urheiluseura oli kunnostanut 2,5 kilometrin mittaisen peruslenkin kummallekin hiihtotyylille sopivaksi. Samassa yhteydessä oltiin luotu ladut ja luistelubaana kilometrin ja puolentoista kilometrin lenkeille.

Pisin, viiden kilometrin mittainen lenkki oli perjantaina vasta pohjustusvaiheessa. Latujen tekijät joutuivat odottamaan hieman lauhempaa säätä, sillä puuterimaisesta pakkaslumesta ei ole piukan latupohjan ainekseksi. Muillakin osuuksilla oli vielä puuhaa.

–Parannamme vielä tuota 2,5 kilometrin lenkkiä. Se ei tarvitsisi montaakaan senttiä lunta, että ladusta saataisiin erinomainen. Katsotaan, ajetaanko sinne tykkilunta vai saadaanko vielä luonnonlunta.

Vuokrasukset vauvasta vaariin

Haukkavuoren välinevuokraamossa ja -huollossa on toistaiseksi käytössä ajanvaraussysteemi, jotta eri paikkakunnilta tulevien hiihtäjien turvallisuus taataan niin sesongin alkuhuumassa kuin koko hiihtokauden ajan. Välinevuokraamo ja -huolto työllistävät 5–6 PöU:n talkoolaista.

–Välinevuokraamossa on huomattu, että ihmiset haluavat kokeilla maastohiihtoa. Nyt ei voi harrastaa sisätiloissa, mutta omaehtoinen ulkoliikunta on aika turvallista.

Välinevuokraamon repertoaarista on koottavissa noin 800 hiihtosettiä, sisältäen monot, sukset ja sauvat. Pelkkiä suksia vuokraamossa on tuhatkunta. Välinevuokraamo on auki tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

Lasten ja nuorten hiihtoharrastuksen edistäminen ja kilpailutoiminnan tukeminen on Pöytyän Urheilijoille kunnia-asia. Vuokraamosta löytyy asianmukaiset välineet jopa taaperoille.

–Olemme halunneet korostaa koko ajan sitä, että pienten lasten välineetkin tulee olla kunnolliset. Jos mennään remmisuksilla ja sopimattomilla monoilla hiihtämään, lapsen ei välttämättä tee mieli kokeilla hiihtoa toista kertaa, Salmi muistuttaa.

Lapset saavat suksipaketin koko kaudeksi 45 euron vuokrahintaan. Aikuiset maksavat suksipaketista 70 euroa kaudelta. Viikkohinnat ovat 20 ja 40 euroa.

– Välinehuollon hinnat riippuvat siitä, mitä tehdään. Suksien hionta ja peruskunnostus on 40 euron luokkaa ja kelivoitelu kympin, Salmi antaa esimerkin.

Hiihto on oikeaa lähiliikuntaa

–Ladut ovat loistavassa kunnossa niin kuin aina. Lunta saisi tietysti olla vähän enemmän. Rannikolla satoi lunta paljon ja pohjoisessakin sitä on, tämä alue jäi tähän jotenkin väliin, Haukkavuoren laduilta tavoitettu Martti Matintalo pohti sunnuntaina.

Matintalo on hiihtänyt tällä kaudella jo 700 kilometriä. Taival on taittunut paitsi Lapissa, myös Uudenkaupungin hiihtoputkessa.

–Tuntuu mukavalta päästä tänne hiihtämään. Matka on lyhyt, kolme kilometriä, jos vertaa siihen, että lähtee Uudenkaupungin putkeen. Sinne on 93 kilometriä, Matintalo hymyilee.

Aada Siikarla , 3, otti tuntumaa hiihtourheiluun serkkutytön suksilla. Aada näytti, miten hyvin osaa mennä sekä etu- että takaperin suksien kanssa. Harjoitus on hyväksi, sillä perhe on suuntaamassa Lappiin pääsiäisenä.

–Menimme laduille ja sitten tuonne mäen päälle. Siellä vähän pelotti, mutta tuntuu, että kyllä se hiihto tuosta lähtee sujumaan vähän kuin itsestään, mummi Marita Siikarla luonnehtii.

Huonot talvet ovat aiheuttaneet monessa kodissa suksien pölyyntymistä. Viikonlopun hulinan perusteella moni on kuitenkin päättänyt elvyttää vanhan harrastuksen.

–Ikävästi pistää puuskuttamaan, Pertti Majuri naurahti talven ensimmäisen hiihtokerran perusteella.

–Asumme ihan tuossa vieressä. Jos vain kelejä ja aikaa on, olisi hyvä alkaa taas käydä hiihtämässä, Majuri lupaili.