Mitä Google kertoo Auranmaasta?

0
Auran kunta on Googlelle hieman vieraampi. Sen sijaan Google arvelee tiedonhakijan olevan kiinnostunut oluesta tai Hyundaista. Kuva: Ruutukaappaus Googlen kuvahausta

AURANMAA. Me suomalaiset olemme kroonisesti huolissamme siitä, mitä muut meistä ajattelevat. Ennemmin kannattaisi olla kiinnostunut siitä, mitä Google meistä tietää. Auranmaan Viikkolehden toimituksessa aloimmekin pohtia, minkälaista tietoa Google meistä auranmaalaisista tarjoilee.

Kaikki markkinoinnista kiinnostuneet tietävät hakukoneilla olevan omat perusteensa, mitä sivustoja ne antavat hakutulosten kärkeen. Kärkipaikat ovat himoittuja, sillä kukaan ei jaksa selata hakutuloksia ensimmäistä sivua pidemmälle. Emme mekään. Siispä tämä artikkeli perustuu täysin epätieteelliseen tutkimukseen, jossa on katsottu vain Google-hakujen kärkeen sijoittuvat nettisivustot ja kuvat sekä tehty niiden pohjalta johtopäätöksiä subjektiiviseen metodiin tukeutuen.

Auranmaan kuntien kannalta hakutulokset ovat sikäli turvallisia, että Google johdattelee tiedonjanoisen kärkituloksissaan lähinnä kuntien omille nettisivuille. Tai Wikipediaan, joka sekin kaikkien kuntien osalta tarjoilee enimmäkseen asiallista ja faktapohjaista tietoa.

Wikipediasta on hyvä tietää, että se on vapaa tietosanakirja, jota kuka tahansa voi muokata. Wikipediaan saattaa siis päätyä sellaistakin ”tietoa” kuin esimerkiksi Auran kunnanjohtajasta Mika Joesta kerrotaan: ”Hän vastustaa Auran liittämistä Turkuun. Sen sijaan hän näkee hyvänä vaihtoehtona Auran ja Pöytyän yhdistymistä Auranmaa-nimiseksi uudeksi kunnaksi, ja häntä on kaavailtu Auranmaan johtajaksi”.

Liikuntaa ja rikoksia

Jos unohdetaan Googlen ehdottelemat kuntien nettisivut ja Wikipedia, mitä muuta Google ehdottelee hakusanoilla Aura, Koski, Marttila, Oripää, Pöytyä, Tarvasjoki ja Auranmaa? Kun otetaan tähän tarkasteluun mukaan myös kuvahaku, esimerkiksi Marttilasta alkaa muodostua mielikuva liikunnallisena, Oripäästä perinteikkäänä ja Pöytyästä rikollisena kuntana.

Hakujen kärkituloksiin on päätynyt Marttilasta kuvia muun muassa jalkapallokentästä ja Oripäästä kivimakasiinista ja Hartmannin museomökistä. Pöytyältä Google esittelee esimerkiksi kuvia poltetusta Jehovan todistajien valtakunnansalista ja hakutulokset muistuttavat myös viime syksyn surmatapauksesta. Mutta on Pöytyältä hakujen kärkitulosten perusteella myös etsitty työtä ja asuntoa.

Hakusanalla Koski Tl Google antaa kärkeen lähinnä vain kunnan sivuja ja kielitoimiston ohjeita, joten kurkataan, mitä on tarjolla, jos unohdetaan loppuliite Tl. Hakutulokset ovat lukiostaan ylpeän kunnan pirtaan sikäli sopivia, että Google ehdottelee opetushallituksen sivustoja ja Koski-tietovarantoa.

Homejuustoa tai olutta

Hakusanalla Aura Google paitsi ehdottelee kunnan sivuja myös arvelee, että tiedonetsijä on kiinnostunut parapsykologiasta, homejuustosta, psykiatrisista asumispalveluista, kelikamerasta, oluesta tai Hyundaista.

Tarvasjoelta hakutuloksien kärkijoukkoon nousee Tripadvisorin sivusto. Tarvasjoelta sivusto ei tosin osaa yhtäkään matkakohdetta neuvoa, vaan opastaa eri kohteisiin muualla Liedossa tai lähikunnissa.

Hakusanalla Auranmaa Googlella on kärkituloksissa tarjolla varsin valistunut ehdotus: Auranmaan Viikkolehti. Muilla kärkipaikoilla ovat Visit Auranmaa sekä Auranmaan osuuspankki, henkilöstöpalvelut ja metsänhoitoyhdistys. Kuvissa kärkeen on päässyt myös Auranmaan tekojäärata eli Tarvasjoen jäähalli ATP-Areena ja lajitteluasema.

Että sellaisiako me auranmaalaiset sitten olemme, koulutettuja ja liikunnallisia olutsieppoja, perinteikkäitä metsäläisiä?


Ruokalista Wikipediasta

Jos Wikipedian kertomista pitäjänruuista laadittaisiin ruokalistaa, maanantaina syötäisiin Marttilan tapaan aladobia eli liha- tai kasvishyytelöä ja pikkuleipiä. Tiistaina poskeen pistettäisiin tarvasjokelaisittain siankinkkua ja maitokastiketta ja keskiviikkona vatsat täytettäisiin koskelaisittain paakelseilla eli vehnäleivoksilla ja kräämillä. Torstaina listalla olisi oripääläisten pitäjäruoka klimppivelli ja perjantaina pöytyäläisten puljonki eli lihaliemi ja pasteija. Lauantaina latkittaisiin olutta ja syötäisiin homejuustoa. Sunnuntaina pöytään katettaisiin auralaisittain rosollia, perunalimppua ja marjamämmiä.