Rokottaminen tyssäämässä tehosteisiin

0
Koronavirustartuntoja on todettu Auranmaalla myös tällä viikolla ja karanteenissa on kymmeniä henkilöitä.

AURANMAA. Vaikeudet COVID 19 -rokotteiden saamisessa näkyvät myös Auranmaalla. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän vt. johtava lääkäri Helena Karilainen kertoo, että kuntayhtymään saatiin tällä viikolla 24 rokotetta luvattujen 96:n sijaan.

–Tällä viikolla emme ole pystyneet rokottamaan vanhuksia, vaan olemme antaneet ensilinjan henkilökunnalle viimeisiä tehosterokotteita.

Karilaisen mukaan Kyrön Kotikarpalon, Yläneen Kartanokodin ja Auran Mikonpolun asukkaat ja henkilökunta on saatu aika lailla kaikki rokotettua. Riihikodista ja Auran hoivakodista henkilökuntaa on vielä jäänyt ilman rokotteita. Rokotettujen yhteismäärä oli keskiviikkona 240.

Tiedot ensi viikolla saatavista rokotemääristä muuttuvat Karilaisen mukaan koko ajan. Rokotussuunnitelman tekeminen on hänen mukaansa tällä hetkellä todella haastavaa, eikä tilanteessa lohduta sekään, että tehosterokotteiden antamisen aikatauluun on annettu hieman lykkäystä.

Härkätiellä tilanne on samanlainen. Johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo, että tällä hetkellä pystytään antamaan vain tehosterokotteita, eikä jatkosta ole tietoa.

Härkätiellä rokotettuja oli keskiviikkona yhteensä 470. Leinosen mukaan Kosken ja Marttilan hoivakodeissa kaikki on pääosin rokotettu.

Koronaviruksen saaneiden määrä on kasvanut Auranmaalla myös tällä viikolla. Pöytyälle kirjattiin keskiviikkona kaksi uutta tartuntaa. Auraan kirjattiin sekä keskiviikkona että torstaina yksi uusi tartunta. Yhteensä todettuja tartuntoja on kirjattu THL:n tilastoon Aurassa 29, Koskella 7, Marttilassa 5 ja Pöytyällä 21. Oripäässä tartuntojen määrä on pysyt alle viidessä. Liedossa tartuntoja on kirjattu 105 ja Loimaalla 78. Muuntovirusta ei auranmaalaisilla ole havaittu.

Karanteeni piteni

Auranmaalaisista viruksen saaneista suurin osa on sairastanut taudin lievän muodon tai he ovat olleet oireettomia. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän alueelta sairaalahoitoa on tarvinnut yksi ja Härkätieltä kaksi potilasta. Kuolemantapauksia ei Auranmaalle ole kirjattu.

Viruksen saaneista iso osa on myös jo parantunut. Karilaisella ei ollut ajantasaista tietoa parhaillaan sairastavien määrästä, mutta Leinonen arvioi Härkätiellä olevan tällä hetkellä vajaa kymmenen henkilöä sairaana. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän alueella tartunnoista kymmenen on todettu tammikuun aikana.

–Karanteenissa tällä hetkellä noin 10 Aurassa ja noin 20 Pöytyällä. Karanteenipäätöksiä on tehty koko aikana 277, Karilainen kertoo.

Leinonen toteaa karanteenitilanteen vaihtelevan ja arvioi Härkätiellä olevan karanteenissa tällä hetkellä muutamia kymmeniä. Muuntoviruksen vuoksi THL on pidentänyt karanteenin takaisin kahteen viikkoon. Perhealtistuksissa karanteeniaika on nyt kolme viikkoa.

Leinosen mukaan isoin osa tartunnoista saadaan perhepiiristä. Myös työpaikoilta tartuntoja on tullut jonkin verran ja Leinosen mukaan nousussa on harrastuksissa, lähinnä sisätiloissa joukkuelajien parissa saadut tartunnat.