Suomen pienin mylly jauhaa tuoretta tilauksesta – Puolen hehtaarin metsässä kaikki on tiedossa pellolta pussiin

0
Elina Lintulan mukaan tuoreus, avoimuus ja ekologisuus ovat Puolen hehtaarin metsän tuotteiden tärkeimpiä arvoja. Hiutalepuristin teke kauranjyvistä hiutaleita.

LOIMAA/Mellilä. Mellilästä Koivistonkulman luomutilalta löytyy todennäköisesti Suomen pienin mylly – ja tuoreimmat hiutaleet ja jauhot.

Elina ja Joeli Lintula olivat jo pitkään miettineet, miten nostaa jalostusastetta ja viljelemänsä luomuviljan arvostusta.

Lokakuussa he lanseerasivat oman tuotemerkin, ”Puolen hehtaarin metsän”. Sopivat myllyt löytyivät Italiasta.

Tärkein tuote on kaurahiutaleet ja muut kauratuotteet, mutta täysjyvävehnääkin löytyy valikoimista. Tilalla viljellään myös ruista, ruisvehnää ja hernettä.

Uusin tuote on marraskuussa lanseerattu kauraleipäaines, missä on kauran lisäksi yksi prosentti luomupsylliumia.

–Netti on tärkeä markkinointikanava. Messuja ei valitettavasti ole koronan vuoksi ollut, Elina Lintula kertoo.

Kunniamaininta luomukilpailusta

Tunnettuuden kannalta suuri merkitys on ollut myös Vuoden luomutuote -kilpailusta saadulla kunniamaininnalta.

Idea on, että tuotteet tehdään tilauksesta. Viljoja ei siis jauheta varastoon vaan vasta tilauksen saamisen jälkeen. Näin asiakkaalla on tiedossa koko tuotteen elinkaari – milloin jyvät on kylvetty, milloin puitu ja milloin jauhettu. Avainsana on tuoreus.

Tärkeä arvo on myös ekologisuus. Kun kaikki tapahtuu omalla tilalla kylvöstä jauhatukseen, kuljetukseen kuluu mahdollisimman vähän energiaa.

–Kaurassa oleva rasva pilaantuu, jos hiutaleita säilytetään pitkään. Siksi kaupassa myytävät kaurahiutaleet on höyrytetty. Tuoreiden, vasta jauhettujen kaurahiutaleiden maku on omaa luokkaansa ja voimakkaampikin, Elina Lintula kertoo.

Ihan kuin lapsena

Asiakkailta tulleen palautteen perusteella eron todella huomaa. Matkahuollon kautta asiakkaita on löytynyt jo ympäri maan, vaikka lähiseudun asukkaat hakevatkin tuotteet suoraan tilalta.

–Yksi asiakas sanoi, että tuloksena oli parasta puuroa mitä hän oli koskaan syönyt. Vanhemmat ihmiset ovat sanoneet, että aivan samanlaista kuin lapsena kotona. Tuore luomukaura on myös vatsaystävällisempi, Elina Lintula kertoo.

Koivistonkulman tila on ollut luomussa jo kaksikymmentä vuotta. Nykyinen isäntä Joeli Lintula otti tilan haltuunsa vuonna 2006.

–Viljely perustuu tarkasti mietittyyn kiertoon. Lantaa on pelloilla käytetty viimeksi vuonna 2005. Koska lantaa ei käytetä, pelloilla tarvitsee ajaa vähemmän raskailla koneilla, Joeli Lintula kertoo.

Läheltä lautaselle -juttusarjassa tutustutaan auranmaalaisiin tuottajiin ja pistetään heidät kokkaamaan tuottamistaan raaka-aineista.


RESEPTIT

Kauraletut
1 litra täysmaitoa
5 munaa
5,5 dl Puolen Hehtaarin Metsän kaurajauhoa
1 tl suolaa
4–5 rkl sokeria
n. 50 g voita

Valmista tavanomaisten lettujen tapaan. Riko munat ja mittaa joukkoon maito. Lisää kaurajauhot sekoittaen, sekä suola ja sokeri. Lisää lopuksi joukkoon sulatettu ja jäähtynyt voi. Annata turvota 45 minuuttia ja paista pannulla letuiksi. Herkuttele tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera.


Kauraperunarieskat
n. 900 g perunamuusia
2 dl maitoa
5 dl kaurajauhoa
50g voita
1 tl suolaa

Sekoita maito muusin joukkoon ja lisää jauhot pikkuhiljaa sekoittaen tasaiseksi. Lisää vielä sulatettu voi ja suola. Paista uunissa 225 C n 30 min.


Luomu Kauris -kauraleivät
Lämmitä 5 dl vettä kädenlämpöiseksi ja lisää siihen 25g tuorehiivaa, 2 tl suolaa ja 1 rkl siirappia. Sekoita niin, että hiiva liukenee hyvin. Lisää Luomu Kauris -pussi ja sekoita tasaiseksi seokseksi lusikalla. Anna nousta tunti ja nostele pellille paistumaan.

Paista 225 asteessa 35 min. Valmistamiseen ei mene kuin hetki ja saat takuulla aina tuoretta ja herkullista kauraleipää.


Ps. Lintulan luomutilan Instagram- ja Facebook-tileillä julkaistaan tasaisesti uusia kaurareseptejä.