Elisenvaaran koulurunko on ylhäällä – Lumitalvi toi omat haasteensa rakentajille

0
Elisenvaaran kolmikerroksisen D-lohkon runkoelementit ovat paikoillaan ja vesikattotyöt käynnissä.

PÖYTYÄ/Kyrö. Lähes päivittäiset lumisateet ovat tuoneet ylimääräistä työtä ja vaivaa Elisenvaaran yhtenäiskoulun ja lukion rakennustyömaalle, jossa työt kuitenkin etenevät alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

–Jos pakkanen painuu -15 asteen alapuolelle, niin kyllähän se työtä hidastaa. Enemmän haittaa aiheuttaa silti lumi ja jää. Niiden kanssa toimimisessa menee väistämättä aikaa, vaikka kaikki tarvittava asianmukaisesti peitetäänkin, sanoo työmaan vastaava työnjohtaja Pasi Kirveennummi pääurakoitsija Hartela Länsi-Suomi Oy:stä.

Talven edetessä sateet ovat muuttaneet olomuotoaan, sillä myös syystalvi oli kohtalaisen sateinen. Nyt lunta joudutaan työmaalla siirtelemään paikasta toiseen.

Kolmikerroksisen koulurakennuksen elementtirunko on käytännössä ylhäällä ja runkoon liittyvät valut tehty.

–Vesikattotyöt ovat meneillään. Yhdessä lohkossa on vesikaton aluskermi päällä. Jos pakkanen kovin ankaraksi yltyy, niin kyllä työ vaikeutuu. Katolla käy jo muutenkin melkoinen viima.

Koulurakennus saa päälleen bitumikermikatteen. Kattotöiden pitäisi olla räystäitä myöten kunnossa huhtikuun loppuun mennessä.

Säilytetyssä Monnilan siivessä tehdään puolestaan puurunkotöitä. Samaisella yläpihalla ovat käynnissä myös maanrakennustyöt.

Lämmöt osittain päällä

Rakennukseen on jo tuotu kaukolämpö ja osittain lämpö on päällä. Kokonaisuus on rakennusvaiheessa jaoteltu neljään eri lohkoon. D-lohkon ylimmässä kerroksessa tehdään parhaillaan väliseinämuurauksia. Muurattavaa alaa on kaikkiaan 1 500 neliötä.

–Sisällä on jo kohtuullisen lämmin. Lämmitys myös kuivattaa rakennusta, Kirveennummi toteaa.

Ensimmäisessä kerroksessa valmistellaan lattiatöitä. Lattialämmitysputkiston asennustyöt ovat menossa.

Yhtenäiskoulun ja lukion uudisrakennuksesta tulee 6 000 neliön laajuinen kokonaisuus. Vanhasta koulukiinteistöstä säilyy 500 neliön Monnila, mutta sekin uusitaan perusteellisesti.

Työmaan kokonaisvahvuus on näinä aikoina noin 30 henkilöä.

Koulukokonaisuus valmistuu käyttökuntoon syksyyn 2022 mennessä. Nykyinen ruokalarakennus väistyy uuden tieltä vasta sitä edeltävänä kesänä.

Koulu-urakan kokonaishinta on 12,4 miljoonaa euroa. Elisenvaaran koulunmäen vanhojen rakennusten purku alkoi huhtikuussa ja uudisrakentamisen pariin päästiin elokuussa.