Kosken abien aurinko paistaa koronasta huolimatta

0
Kosken lukion abiturienteilla Leevi Lehtovaaralla, Roosa Korpiaholla, Adele Raikolla, Kristiina Nummisella ja Eero Kanasuolla riitti luottoa, etteivät he ole jääneet etäkoulujen aikana paitsi opetuksesta. Nuoret olivat iloisia, että saivat järjestää penkkarit koronan sallimissa raameissa.

KOSKI. Koronavirus on läsnä joka puolella ja rajoittaa jokaisen elämää, mutta Kosken lukiossa ollaan kuitenkin tilanteeseen nähden onnellisessa asemassa. Nuorille tärkeitä siirtymäriittejä ja sukupolvikokemuksia ei Koskella ole tarvinnut kokonaan perua, kuten monissa kaupunkien lukioissa. Torstaina vietettiinkin penkkareita ja perjantaina tanssitaan wanhojen tansseja, toki koronaturvallisesti ilman yleisöä ja hygieniasta sekä turvaväleistä huolehtien.

Auranmaan Viikkolehti kävi tapaamassa Kosken lukion abiturientteja penkkareiden alla. Nuoret olivat koronatilanteen aiheuttamasta lisästressistä ja poikkeusjärjestelyistä huolimatta aurinkoisia.

Penkkareiden lähestyminen veti suupielet hymyyn, vaikka tiedossa olikin, ettei niitä voida aivan normaaliin tapaan järjestää. Esimerkiksi perinteinen abiohjelma vedettiin vain lukion kakkosten ollessa yleisönä. Muille ohjelma striimattiin luokkiin. Abit eivät etukäteen murehtineet, että tunnelma vähäisestä yleisöstä kärsisi.

–Siitä se riippuu, millä asenteella porukka tämän ottaa, Eero Kanasuo totesi.

–Meillä on oma tuttu porukka kuitenkin, sillä saadaan hyvä tunnelma, Adele Raikko ja Leevi Lehtovaara komppasivat.

Raikko piti hienona juttuna, että penkkarit saadaan jollain tavalla pidettyä.

–Tämä on niin iso juttu. Surullista, että kaikki eivät voi penkkareita järjestää.

Matkarahat penkkareihin

Vaikka viime vuoden wanhojen tanssit ehdittiin tanssia ennen koronan tuloa ja penkkaritkin saatiin pidettyä, moni asia on tämän vuoden abeilta peruuntunut. Kuten lukion matkakurssin matka, jota ensin yritettiin siirtää keväältä syksylle. Nuoret osasivat tästäkin kaivaa esiin positiivisen puolen: Matkarahat saatiin takaisin ja penkkarikäyttöön, eikä näin ollen penkkareista tullut heille kustannuksia.

Ylioppilasjuhliaan abit eivät vielä ole vallitsevan koronatilanteen vuoksi uskaltaneet suunnitella.

–Kaikkia suunnitelmia on koronan takia venytetty ja venytetty, Kristiina Numminen sanoi ja Raikko totesi tilanteen elävän koko ajan.

–Kaikki on nyt kaikille uutta ja erilaista, mistä tulee stressi, että miten pitäisi toimia, Raikko lisäsi.

Tsemppausta etänäkin

Jännitystä on aiheuttanut muun muassa se, pystytäänkö ylioppilaskirjoitukset järjestämään suunnitellusti. Viime keväänä kirjoituksia aikaistettiin kesken kirjoituksien, mikä tärveli monen lukusuunnitelmat ja kokeisiin valmistautumisen. Syksyn kirjoitusten alla puolestaan siirryttiin etäopetukseen virustartuntojen välttämiseksi.

Raikon mukaan opiskelijoiden oma vastuu opiskeluista kasvaa etäopetuksessa ja raja vapaa-ajan ja opiskelujen välillä sumenee. Tuuliajolle Kosken abit eivät kuitenkaan olleet kokeneet joutuneensa etäopintojen aikana, vaan apua ja tukea on heidän mukaansa saanut. Syksyn kirjoitusten he totesivat sujuneen tilanteeseen nähden tyydyttävästi. Abit olivat myös luottavaisia sen suhteen, etteivät ole etäopetuksessa jääneet paitsi opetuksesta.

Kosken lukion ja rehtori Mirja Rautavuori-Lehtisen tekemistä suunnitelmista ja järjestelyistä nuoret osasivat olla kiitollisia. Roosa Korpiaho kiitteli esimerkiksi ruokakasseista, joita lukiolaisille jaettiin etäkoulun aikana. Abien mieltä lämmitti erityisesti heitä varten kasseihin pakatut karkkipussit ja tsemppiviestit.

–Ehkä nuoremmille syrjäytysmisriski on tänä aikana ollut isompi, kun harrastuksetkin ovat olleet tauolla, ja me olemme olleet turvallisemmassa asemassa, Numminen pohdiskeli.

Ehkäpä poikkeusaika tuo mukanaan myös uudenlaisia sukupolvikokemuksia. Ainakaan aiemmilla abeilla ei ole ollut abimaskia, jotka tämän vuoden abit hankkivat penkkareita varten abihupparien sijasta.